Tuesday 21 December 2010

nugget ayam tauhu



semalam buat nugget ayam dan sup tauhu....
seronok sgt merasmikan food processor...mudahnya kisar ayam...halus ja...
dulu saya pernah buat burger daging...pinjam pengisar yg manual, shafiq punya....susah sangat mengisar, memang guna tenaga tgn sepenuhnya...dan prosesnak basuh pun susah....ni bila dah try guna yg elektrik ni....fuh senang dan mudah...berbaloi beli...dekat 4000 yen (RM160.00) juga harganya...terima kasih abang!....lps ni rajinla buat benda benda yg kena kisar ni....

ok ni resepi nugget ayam tauhu....sedap, lembut ja kat dalam....buat byk byk simpan dalam peti ais atas...nak mkn goreng, mudah!...resepi ni di ambil dari sini

Bahan-bahanya ( kalau nak buat separuh adunan pun boleh)

4 keping daging ayam boneless ( boleh guna bahagian dada atau peha)

2 cawan serbuk roti ( breadcrumbs) ros guna jenis soft breadcrumbs

1/2 biji telur

150 gram taufu ( 1 bekas petak mini taufu) - di Malaysia buleh guna tauhu yang warna putih tu

sedikit garam

lada sulah

2 sudu kecil baking powder ( ni ros saje tambah)

*Untuk Coating*

2 biji telur yang dipukul sedikit menggunakan garpu

3 cawan breadcrumbs

Cara-Caranya

1. Buang kulit pada isi ayam dan potong kecil-kecil, blender isi ayam hingga hancur. Nak guna food processer pun boleh, kalau guna blender tu jangan masukkan isi ayam tu sekali gus ye, masuk sikit-sikit kasi betul-betul hancur.

2. Kemudian masukkan isi ayam yang telah diblender tadi di dalam bekas dan masukkan taufu, baking powder, lada sulah, dan garam, gaul sebati hingga taufu hancur.

3. Kemudian masukkan serbuk roti dan telur, gaul lagi. Selepas itu bentukkan nuggeta ayam mengikut citarasa masing-masing, bentukkan lah bulat ke, lonjong ke bentuk love ke, ikut kerajinan lah, semalam ros buat bentuk bulat je.

4. Apabila telah dibentukkan bulat-bulat, leperkan sedikit dan celupkan dengan telur dan salut semula dengan serbuk roti, kalau nak coating tu lebih tebal ulang langkah tadi sekali lagi. Boleh terus di goreng atau di simpan di dalam tempat sejuk beku. Selamat Mencuba.


untuk sup tauhu pulak sayaambil resepi dari sini

Bahan-bahan:

2 bungkus tauhu jepun (dikenali juga sebagai tahu telur/lembut)
2 ulas bawang putih
1 inci halia – dimayang
Sedikit sos tiram
Sedikit kicap pekat
Gula dan garam secukup rasa
1 biji telur
Sedikit air
Sedikit tepung gandum dibancuh dengan sedikit air – untuk celup tauhu
Sedikit tepung jagung – untuk pekatkan kuah


Cara Penyediaan:

Potong tauhu setebal 2cm. celup ke dalam bancuhan tepung gandum dan goreng sehingga kekuningan. Ketepikan.

Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih bersama halia. Masukkan air,sos tiram, kicap, gula dan garam secukup rasa.

Masukkan telur dan kacau seketika. Masukkan tauhu goreng dan gaul sehingga rata.

Akhir sekali masukkan tepung jagung dan gaul sehingga mereneh.

Sedia dihidangkan. Selamat mencuba.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...