Monday, 28 February 2011

baju menyusu

semalam entah kenapa hati saya terdetik nak cari baju menyusu untuk raya...sebab suami saya cakap tahun ni, semua kena ada baju raya....sebab keluarga kami dah bertambah besar sekarang, bagi meriah sikit.... *)

semalam saya rajin search kat internet baju kurung menyusu...ermm ada juga la walaupun tak banyak....saya kongsikan disini bagi sesiapa yang ingin mencari baju kurung menyusu






Itulah antara laman web yang saya tengok semalam...
Tapi say atak tahu pasti lagi patut beli atau tak baju kurung menyusu sebab kalau jarang pakai rugi juga...ermmm nantilah dulu.

Saya teringat zaman haikal dulu, saya ada dua helai baju menyusu yang dibeli oleh suami saya di Jepun, masa tu haikal umur 5 bulan, suami saya pulang ke Malaysia dan bawakan saya dua helai baju menyusu, hitam dan kelabu....rasa best sangat sebab amat mudah bila ada baju menyusu, senang untuk menyusu di tempat awam...saya masih ingat saya menyusu sambil berjalan di airport terengganu, dan mak mertua saya tak perasan pun yang saya sedang susukan haikal...
tapi baju tu agak pendek agak kurang sesuai untuk saya yang berbadan tinggi (hihi tinggil asangatkan)....
masa haial dulu saya berjaya susukan haikal sampai umur setahun saja....saya tinggalkan haikal seminggu urusan belajar, bila pulang haikal dah tak mahu minum susu badan lagi...sedih juga time tu tapi mungkin ada hikmahnya...

kali ni untuk Yousuff, saya masih lagi menyusu badan sepenuhnya...dan alhamdullilah sebelum bersalin saya telah mencari dua helai baju menyusu di jepun yang agak labuh sedikit.....dan alhamdulllilah juga apabila biras saya menghadiahkan 2 helai baju menyusu dan adik ipar saya juga menghadiahkan satu baju menyusu....jadi sekarang saya ada 3 helai baju menyusu yang labuh dan dua helai yg sedang sedang labuh *)
amat amat selesa baju menyusu tu...kepada sesiapa yang beerminat untuk membeli baju menyusu muslimah bolehla tengok di sini, kedai biras saya Wafa.. http://wardahstore.blogspot.com/

ermmm yang pasal baju kurung menyusu ni....patut ke tak patut beli....ermmm

oklah setakat ni dulu ....semoga saya berjaya menyusukan Yousuff cukup 2 tahun...
oh ya...hari ni Yousuff kena cucuk...pelik betul cucuk jepun ni...nanti bila ada bekas di bahu yousuff saya akan snap dan letak kat blog....


Monday, 21 February 2011

karna hati bicara


wafa perkenalkan lagu ni...best...karna hati bicara

mengharungi samudera mahligai nan suci
penuh gelombang silih berganti
semua adalah ujian penguat cinta
bila hati bicara

* terkadang tak perlu terucap kata-kata
untuk selami dalamnya hatimu
susah senangmu jadi bagian hidupku
karena hati bicara

tatap manja matamu kisahkan berjuta cerita
hadirmu di hidupku memberikan berjuta makna
karunia Illahi mempersatukan dua hati
ku rasa yang kau rasa karena hati bicara

ku rasa yang kau rasa karena hati bicara

Sunday, 20 February 2011

satu cinta...dengar lagu ni best


Ku memohon dalam sujudku pada-Mu
Ampunkanlah s'gala dosa dalam diri
Ku percaya Engkau bisa meneguhkan
Pendirianku....... Keimananku.......

Ku memohon dalam sujudku pada-Mu
Ampunkanlah s'gala dosa dalam diri
Ku percaya Engkau bisa meneguhkan
Pendirianku....... Keimananku.......

Engkau satu cinta
Yang s'lamanya aku cari
Tiada waktu ku tinggalkan
Demi cintaku kepada-Mu
Walau seribu rintangan
Kan menghadang salam diri
Ku teguhkan hati ini
Hanya pada-Mu
Ku pasrahkan.......

Oh Tuhan .... s'lamatkanlah hamba ini
Dari segala fatamorgana dunia
Oh Tuhan .... jauhkanlah hamba ini
Dari hidup yang sia-sia

senyum

saya seorang yang suka senyum...saya nak marah pun saya boleh senyum lagi...hihi
masa saya sakit bersalin pun saya masih boleh senyum ...hahaha...pelik betul
hari ni saya mood happy...
saya suka tengok suami saya tersenyum.....sebab suami saya jarang senyum...sekali senyum cair ja rasa hati ni....saya nak tulis kat blog hari ni...

I love you abang!

Saturday, 19 February 2011

Muhasabah cinta


Best lagu ni

Wahai... Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu

Tuhan... Baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu


Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya ilahi....
Muhasabah cintaku...

Tuhan... Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu

Friday, 18 February 2011

kek hari jadi...

lama tak update blog ni....biasalah saya...tgk mood :)
mula mula rasa macam malas nak buat kek..tapi rasa tak best la pulak tak baut kek hari jadikan....hihi mengada ngada...sebenarnya hari jadi kali ni saya rasa lain sikit sebab suami tulis di FB...jadi ramai rakan dan adik beradik yg wish...saya rasa happy sangat...

ermmm...dalam keluarga saya...kami memang tak pernah sambut birthday...dari kecik kami adik beradik tak perasan pun tarikh lahir....tak pernah terfikir pasal birthday...tak pernah wish apatah lagi nak sambut...

saya cuba kenangkan balik zaman kecil saya...saya mula diucapkan selamat hari jadi ketika darjah 6 di Sekolah Kebangsaan Bandar Bharu, Kedah...
saya ingat lagi...kawan saya farah ajak saya ke tepi padang sekolah ...kat situ ada beberapa orang rakan yang lain...depa ucapkan happy birthday...dan farah bagi saya kotak pensel yang ditempah...ada tulis nama saya kat situ....cantik sangat kotak pensel tu warna terang.... :)
tula kali pertama saya terfikir...ohhh ni birthday aku ni!....hihi...terima kasih farah...sekarang farah dah ada anak sorang dan rasanya dia masih ingat lagi tarikh birthday saya...

kali kedua...rasanya masa kat MRSM Gerik...tapi saya tak ingat sangat...mungkin wish dari kawan kawan ......tapi yang saya ingat masa Form 4 di MRSM Balik Pulau, sebelum saya ke MRSM Taiping....disitu, saya dan kawan baik saya Noor Mazlina Ahmad(lin nama panggilannya)..turut meraikkan birthday bersama...birthday lin pada 10 feb dan saya pada 11 feb....masa tu lin yang cadangkan nak sambut bersama...lin nak belikan kek...tapi saya agak keberatan sebab yelah kek mahalkan...bagi saya yang tak pegang duit di tgn ni memang rasa mahal ja kek time tu....selalu ayah umi bagi duit cukup cukup bayar yuran...jadi memang saya jarang beli apa apa zaman sekolah...sebab tu jarang outing...hihi...lin pulak memang agak senang dan time tu lin yang belanja kek..saya tumpang sekaki ja...hihi...teruk betul...

kali ketiga yang saya ingat...masa kat matrikulasi Melaka....time ni birthday saya memang best...saya memang rapat dengan roomate....depa gi lumur telur dan tepung kat saya....satu bloktu depa kejar saya....lepas tu depa panggil saya cokodk kot rasanya...hahaha...ingat lagi zaman tu best sangat....

kali ke empat yang saya ingat...masa kat university...ermmm ada ka...alamak tak ingatla pulak ...ada ka....ish za...kalau za baca entry ni, tolong ingatkan saya....zaman USM dulu teman baik saya adalahAzliza Ibrahim, Linda, Nik izham dan Bon...jadi rasanya time tu depa nila yang wish saya...hihi
masa zaman U, saya kan dah "berkawan rapat" dengan suami saya...masa tu suami saya belajar di jepun, dan saya di USM...suami saya time tu tak pernah lupa birthday saya...selain wish melalui telifon, suami saya juga akan hantarkan kad....:)

dan kemudian masa kat LGM....ni pun antara yang special....bagi saya LGM bagai keluarga saya...entah kenapa saya amat sayangkan orang orang LGM...depa layan saya dengan amat baik...dan saya suka cara pergaulan orang orang LGM...semua sekali , staffnya yang baik...pakcik guard yang bagus...penoreh penoreh dan pekerja ladang yang baik...saya tak terfikir yang tak elok tentang orang orang LGM, walaupun ramai orang India, Cina...semuanya bagai sebuah keluarag besar....ok ingat lagi...
hari tu hari minggu, saya tetap ke lab...ada mesin yang buat hal...tak silap saya...microplate reader kot yang problem....saya soarang ja kat lab tu....jadi kerja tergendala...tgh hari saya pun balik rumah dengan moto kriss hijau saya tu...banayk jasa moto tu (rindu moto)...
tengok tengok housemate semua tak ada...aik depa gi mana ni...
tiba tiba mustakiem datang ngan moto dia...cakap mesin saya problem, berasaplah apatah....saya heranla...saya baru balik dari lab...ok ja semua...dan mana mustakiem tau kata mesin tu buat hal...dia mana ada kat lab, saya sorang ja......saya dah confuse tapi tak terfikir apa apap pun....
pergi lab, tengok tengok penuh lab tu...kak lina dan anak anak, kak norbiah, kak noni suami dan anak anak, acik, riduan, housemate saya siti dan zira, amboi penuh lab...dan ada kek...hihi terharu....

dan bila dah berumah tangga...suamilah orang yang paling ingat birthday saya...hihi...
saya kadang kadang malu kalau time nak dekat birthday ni....terima kasih abang..:)
dan tak lupa juga adik saya nabilah, dalam adik beradik saya yang ingat tarikh lahir adalah nabilah adn nazli...saya dan najiy rasanya tak ingat sangat pasal tarikh lahir ni....
bagus juga tradisi wish wish birthday ni...bila dah besar baru tradisi ni wujud dalam keluarga....ayah umi seronok bila kami belikan kek untuk umi ayah masa ulang tahun perkahwinan umi ayah beberapa tahun lepas..

ermmm tulah ceritanya....mana gambar kek ni...

Slice cheese cake...resepi dari emi...
suami saya yang cadangkan bubuh kacang kat tepi...dah lama mintak nak makan kek ada kacang...saya sebenarnya tak biasa nak decorate kek dgn cream....tu yang berlemuih kek tu..tapi rasanya sedap...hihi....


nyum nyum

haikal la paling suka
makan dengan nasi, daging burger, kentang lenyek bakar dan salad....kenyang




Thursday, 10 February 2011

Selamat hari jadi norlin!

Selamat hari jadi...
Selamat hari jadi..
Selamat hari jadi ...Norlin
Selamat hari jadi.... :)
(tepuk tangan clap calp clap)

sempena hari jadi say ani...saya nak menjerit pada dunia....

Noli sayang umi ayah!
Lin sayang abang!
Mama sayang haikal dan Yousuff!
Kakak sayang nazli aimi, najiy nabilah !
Noli sayang mama abah!
kak Noli juga sayang adik adik ipar..dayah, dekdi wafa, nana , ila, azam alin, taufiq.
Maklong sayang dan rindu Irfan dan amin!
Noli rinduuuuu mak bide, sulah, cikmah, mokyah, mok cik ye....sa.....!
Saya rindu cikgu cikgu....cikgu Disdi, ustaz rahim, cikgu shah, teacher za, cikgu roswan, cikgu tajun,,,semua cikgu cikgu...saya juga teringat pada Dr Ahmad, Dr Amirul...
Saya rindu semua kawan kawan lama...

Ya Allah panjangkanlah umurku
Jadikanlah aku anak yang baik...
Jadikanlah aku isteri yang baik, yang lembut, yang cantik dan menenangkan di mata hati suami
Jadikanlah aku ibu yang baik, yang penyayang, yang menjadi tempat paling bahagia pada jiwa anak anak ku....berikanlah aku ilmu, kekuatan agar dapat mendidik anak anak ku jadi manusia cemerlang dunia akhirat...
Jadikanlah aku manusia yang beriman..peliharalah solatku...peliharalah akhlakku....
Peliharalah kesihatan ku...kesihatan umi ayah...kesihatan suami dan anakanakku...amin

Wednesday, 9 February 2011

musim sejuk cepatlah berakhir


Tu dia kerabu ayam.....senang dan sedap sangat..memang kena dengan tekak saya....
rebus isi ayam, pastu racik atau potong nipis nipis, goreng telur dadar pastu potong halus halus...
mayang bawang besar halus halus, tomato buang empulur potong halus halus, carrot pun potong panjang halus halus...daun limau, serai dan bungakantan potong halus halus.....campurkan semua, bubuh cuka 2 sudu besar ka...pastu bubuh mayonis sikit ja....pastu bubuh garam gula....ermmmm amat menyelerakan....bahan yang paling penting untuk menjadikan kerabu ni best adalah daun limau....kalau tak ada daun limau kurang best sikit.....
kerabu ni saya makan dengan sambal sotong....memang kombinasi yang bagus....nyum nyum!!!hihi ...sendiri masak sendiri puji....
kepada adikku nabilah cubalah resepi ni...umi ayah mesti kagum dengan adik punya....
buat nana yang bercuti panjang ni....try la buat kat mama abah....mesti mama kata nak lagi....tak payah bubuh mayonis pun ok, tapi cuka kena bubuhla...ataupun ganti dengan air limau ......
buat adik ipar kakak yang baru habis pantang...aimi.....ha resepi ni sedap...habis pantang bolehla buat....membuka selera :)
buat wafa juga....kalut kalut dengan amin kalau buat yang ni senang ja.....hihi amin selalu kacau tak ummi nya masak....:)
kepada semua....kerabu ni mesti cuba....sebab saya sangat suka...oohhh lupa...cili hijau kecik tu...potong nipis nipis bubuh jugak....hahahaha tertinggal pulak....


Ni pulak karipap besar....nak cepat sebab yousuff tak mau tido...kalau buat kecik kecik lambat...yang terkopek sikit tu haikal la tu ...panas panas nak makan...dah terpanas, letak balik...mama snap jelah...
cerita pasal karipapa panas....
haikal kalau balik sekolah mesti tengok atas meja ada apa...
tapi hari tu ....karipap tak goreng lagi, mama baru tgh goreng...
jadi bila dah siap goreng..memang panasla....haikal nak makan juga karipaptu tapi panas lagi...
papa makan ok ja...haikal ni dia selalu risau kalau makanan dia papa ambik...hihi dua beranak ni memang macam tu selalu berebut makanan ...saja nak bagi bising rumah :)
haikal pun ambik dua biji karipap letak atas meja kecik...kira sorok dari pandangan papa la....supaya karipaptu sejuk dia tinggalkan dulu dan bermain...
dah agak lama sikit dan agak dah karipap tu sejuk....haikal pun stop main dan pegi kat meja kecik dia...
"aik! mana karipap haikal"...start la nangis....terus gi tengok papa...
papa kunyah karipap cepat cepat sambil tahan gelak...yang haikal ni mula la nangis pastu nak korek mulut papa...aduih anakku ni....papa pun bagila satu karipap yang tak sempat makan lagi...
bisingla rumah kami ni dengan kerenah dua beranak ni.....tula kemesraan mereka...nanti ypusuff besar sikit boleh la join bising.....mama sengih jela nanti tak larat nak larang...
pastu ...ada lagi karipap yang panas....kali ni haikal tak simpan kat meja kecik tu dah untuk bagi sejuk...tapi haikal simpan dalam peti
saya pun tak perasan bila dia gi simpan...tau tau dia buka peti dan ambik karipaptu
"mama tengok ni haikal simpan dalam peti barulah cepat sejuk"...sambil mata tengok papa....hahaha...haikal kun nila....


Haikal tengah testing piano....kat sekolah sensei selalu main piano haikal cakap....Yousuff lena dalam dukung papa....sedapnya anak mama ni tido....berat dah yousuff sekarang...kena gilir gilir bawak...kalau tak kebas tangan..papa gagah okla....

Jeng jeng ...tengok tu....ikan sardin!...lama tak makan sardin....tu ikan sardin yang kak liza bagi...kak liza dah balik malaysia, jadi ada dua tin ikan sardin yang ditinggalkan untuk kami....dapatla makan ikan sardin.....ikan kering gelama....umi yang pos satu tin besar...sekarang dah tinggal 4 ekor ja lagi.....
haikal ngan yousuff...malam malam tido pakai baju tebal, dan tutup heater...ok jugak...tapi pagi pagi kalau sejuk sangat on jugak....bil elektrik rumah ni melambung tinggi...cepatla musim sejuk berakhir....

ayam percik



ayam percik....ayam percik kelantan..ikut resepi umi

ayam diperap dengan bwg putih, halia dan garam...
kuah putih...blanderkan bawang besar, bawang putih, halia sikit, lengkuas sikit, ...pastu masukkan dalam santan....ketuk serai dan masukkan sdikit halba, dlm setengah sudu kecik macam tu.dan jangan lupa asam keping,garam gula ...pastu masak sampai pekat.....kalau nak bubuh tepung pun ok satu sudu...tapi kalau tak bubuh lagi sedap....

bakar ayam ...dan salut ayamtu dengan kuah setiap kali balik...
bila dah masak...bubuhla balance kuahtu atas ayam...ermmm sedap

ni pulak roti bubuh sosej....haikal suka roti ni....haha tgk tu haikal tertutup mata...adik yousuff sedap ja tido....roti ni ikut resepi kak wan....

300g tepung
120ml susu
1 biji telur
60g mentega
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil yis

Ni pulak roti gula...budak budak kecik memang suka..especially kerak gula atas roti tu...hihi


Tuesday, 8 February 2011

lagu lagi

kemas rumah sambil dengar lagu nasyid ni...taubat seorang hamba


jadi ke tak jadi

tak bestnya ...baca kat wall fb, adik tulis mungkin tak jadi pulak datang jepun bulan 10 ni...ala tak bestnya...
kalau diikutkan plan awal...adik saya akan bawa isteri (aimi) dan anaknya (irfan)..ke jepun bulan 10 ni....bolehla maklong tgk irfan...dan haikal dan yousuff pun dapatla jumpa ayahngah mak ngah dan sepupu kecik irfan......tapi mungkin tak jadi pulak...
takpalah...semoga nazli sekeluarga dapat datang nanti bila bila.....yelah nak datang Jepun bukan habis seribu dua...mesti dahulukan yang mana yg lebih penting dari melancong...tapi saya nak sangat depa datangg....rinduuuuu sangat sangat dah......umi ayah pun mungkin tak jadi datang bulan 5 ni sebab umi tak dapat berenti kerja lagi bulan 5..alahai,,,,,
moga...Allah beri kemudahan dan kesenagan untuk mereka datang ke bumi sakura ni...rindu serindu rindunya...ayah umi....

Monday, 7 February 2011

Yousuff lagi....makin gemuk :)

Buat tatapan keluarga yang jauh di mata
Yousuf ketika 3 bulan lebih...
Yousuff suka ketawa, suka keluarkan suara sambil senyum bila diagah...murah senyuman Yousuff ni...suka geliat pagi pagi...kalau tido, mesti nak selimut sampai ke kepala sebab sejuk lagi sekarang ni....time salin pampers yousuff memang paling suka, dari menangis terus diam....dan time mandi pun yousuff suka jugak....

Semalam mama dah suapkan Yousuff dengan nasi campur kentang....dan ada juga bagi makan tauhu jepun yang lembut tu....Yousuff suka makan....bila lambat suap dia start nak nangis...tapi tak leh makan banyak lagi Yousuff...mama try try dulu....abang haikal pun sibuk jugak nak suapakn adik Yousuff dia semalam...hihi tyak leh biarkan depa berdua...satgi macam macam disuap dalam mulut adik ni....

Sekarang Yousuff tak suka baring, dia suka di letakkan dalam keadaan berdiri atau duduk....dah besar ya Yousuff....mama doakan Yousuff terius membesar dengan cemerlang....selallu pesan kat haikal...nanti jaga adik elok elok....dan mama juga selalu pesan kat Yousuff, walaupun yousuff tak faham lagi....Yousuff nannti kena sayang abang tau!.....love both of you my sons.
video


video




video
kuatnya menjerit anak mama ni



video
memang sejak sejak akhir ni suka meleleh air liur anak mama ni...
sory yousuff mama yak yak pulak....hihi

Vidio haikal ...

video

Haikal memang tak suka kalau papa mama panggil dia adik atau pun budak kecik...
dia rasa dia besar sangat dah....sebab makan banyak....
Haikal cakap dia makan banyak tula dah besar sekarang ni....bukan kecik lagi...
adik kecik lagi tak dak gigi tak boleh makan sebab tu kecik lagi...

vidio yousuff belajar pusing badan dan meniarap

video
Vidio ni masa Yousuff tak berjaya pusing badan lagi...punyala kami duk sokong supaya Yousuff boleh pusing...




video
Akhirnya pagi tu berjaya jugak akhirnya....umur yousuff time ni 3 bulan lebih...

Setelah ku dupaling

shahdu lagu ni...dari RAST

Hampir aku hanyut kerana rindu
Pada harta yang pasti reput
Dan lenyap di sini
Hampir aku lupa pada yang Kekal
Kejahilan menyelubungi jiwaku

Sekelipnya mata hilang semua
Yang hanya ku pandang
Yang hanya milikmu

Yang hanya ku idam
Di dalam pandanganMu
Bersama mereka terdahulu

Sungguh aku cari cahaya itu
Untuk menyuluh kelam ini
Setelah ku dipaling
Sungguh aku hina menagih secebis
KeampunanMu setelah aku malu

Sekelipnya mata hilang semua
Yang hanya ku pandang
Yang hanya milikmu
Yang hanya ku pinta
Harapan keampunan
Hati ini telah ku lukai

Sebaiknya manusia Kau ciptakan
Hinanya angkara diri sendiri
Sedegup jantung terleka
Dibuai arus dunia
Selangkah kau menghampiri kehancuran

Sungguh aku cari
Cahaya itu
Untuk menyuluh
Setelah ku dipaling

cintai dan terus mencintai

hari ni rasa segar....rasa happy dan bersemangat...
Buat suami ku...
puisi ini khas untuk mu....

kusedari jujurnya cinta
pada tiap renung matamu...
kuterjaga pada terlanjurnya kata
pada tiap diammu..

kuhanyut pada bayang ratapan...
yang suka tersenyum pada kehancuran...
kulupa kasih sayang itu
tak mudah dinilai dari kata dan zahirnya...
kumudah dibuai rasa
pada bisikan yang tak mengerti mahalnya cinta...

maaf kan diri ini..

kusenyum untuk bahtera kita
kugirang untuk si kecil yang comel
ku mahu terus senyum
ku tak mahu senyum sendiri...temani ku untuk terus tersenyum.



Sunday, 6 February 2011

haikal gerak mama pukul 3 ok!

hari ni haikal tak ke sekolah....tghhari tadi pukul 230 tgh saya rasa ngantuk sangat....yousuff dah tidur tapi haikal masih nak bermain lagi....
saya pun berpesanla pada haikal

mama: Haikal nanti gerak mama pukul 3 ok!

haikal: Ok mama pukul 3 tu ...jarum dekat no 3 la...nanti haikal gerak mama...mama tidola...

dalam hati saya....hahaha haikal ni macam tau ja pukul 3 tu macammana....sebenarnya haikal baru kenal no 1, 3 dan 7...no lain dia buat tak heran ja....
takpalah haikal, mama bukannya serius sgt suruh haikal gerak ...saja nak maklumkan kat haikal yang mama nak tido...hihi....

baru nak pejam mata....haikal duk ambik kerusi dia nak panjat....

Haikal: Mama mama...haikal nak ambik jam nila...letak bawah senang nampak...

Mama:la mana boleh haikal jam tu tinggi, tu tempat dia...tak boleh letak bawah

Haikal: La mama tido la cepat, nak dekat pukul 3 dah ni...mama tido, nanti pukul 3 haiakl gerak (Sambil berdiri atas kerusi, mendongok tengok jam)

Mama: La haikal lambat lagi pukul 3 25 minit lagi...haikal main la dulu (hihi serius ja mama bagi tugas kat haikal)

Haikal: Tu mama nak dekat dah dengan pukul 3...sat sat...mama tutup mata, pukul 3 haikal gerakla...haikal tahu no 3....yang macam tu macam tu (sambil buat tangan macam no 3)

Ish haikal ni...mama pun tutup mata sambil intai....dia tercegat la atas kerusi dia, sambil tunggu pukul 3...dalam hati....haikal ni mesti dah silap faham....time tu 2 40...dia mesti nampak jarum pendek yang dah nak dekat pukul 3...haha....ermmm lama la haikal tunggu....tak sampai hati saya....lalu saya bangun ambik jam tu bawak turun pastu cerita kat dia....

Mama: Haikal pukul 3 tu jam panjang dekat pukul 12....lambat lagi ...jarum pendek dekat pukul 3...ok?....

Haikal: Aik mama tak mau tidodah ka..

Mama:tak mau dah la...tak ngantuk dah

haikal kena belajar tengok jam lah ya nanti.....

adik Yousuff...tidur ja...sekarang ni pulak mama tgh buat roti....tgh buat inti ayam sos....terhangit bawang sebab nak tulis jugak bloh ni takut terlupa nanti....haikal ngan yousuff sedang lena berselimut......sayang anak anak mama!...sayang papa jugak!

Thursday, 3 February 2011

Blog itu catatan kenangan....

saya terpanggil untuk membaca blog Dr mas Afzal Masarudin....saya baru mengenalinya ketika membaca blog http://saifulislam.com/ ,...sememangnya saya selalu mengikuti semua blog yg ada dalam blog list saya....namun entah kenapa, baru hari ni saya terasa untuk mengenali arwah....ermmmm saya rasa sayu.....moga Allah merahmati rohnya....al fatihah

saya cuba secara rambang menyusuri blog Dr Mas Afzal.....saya tertarik pada enty Losing a friend...menceritakan tentang temannya yang menghembuskan nafas terakhir ...juga pesakit kanser....saya cuba buka blog temannya itu....saya terkedu, jika saya tak baca dari blog Dr Mas Afzal tentang kematiannya...pasti saya akan anggap pemelik blog itu masih wujud dan mungkin lambat update blog.....
namun saya rasa amat amat sedih bila membaca entry akhirnya...Too many in too little....
dan ayat akhirnya yang menyentuh hati saya...

Let's hope this is not the final entry. Should it be, I hope it becomes an avenue that people seek for some good guidance, InsyaAllah.

saya terkedu....penulis blog itu amat kuat semangatnya...ajal maut di tangan tuhan....mereka bertuah kerana sekurang kurangnya mereka diberi tanda akan ajal yang amat menyakitkan...tapi saya?adakah Allah akan beri tanda pada saya akan ajal yang entah bila.....

Ya Allah dekatkanlah hati ini pada apa apa yang mendekatkan hati ku padaMu.....
Sesungguhnya aku takut akan ajal, kerana diri ini masih terlalu sikit amalnya....
Ya Allah bukakanlah hatiku untuk bertakwa padaMu sepenuh hati...




Cuaca dah tak sejuk sangat

Alhamdullilah cuaca kat ehime ni dah tak sejuk sangat...siang dalam 7 darjah juga...tapi okla...dah semakin panas....alhamdullilah....
tak sabar nak rasa suasana panas...haikal asyik ajak main di taman dogo....dan saya pun tak sabar nak bawa yousuff keluar jalan jalan....

saya dah mulai hantar haikal pada waktu pagi....tapi baru dua tiga kali....belum sepenuhnya lagi...
say aplan kalau cuaca dah tak sejuk sangat, boleh la saya bawa yousuff dalam stroller dan jalan kaki ngan haikal ke sekolah....boleh bersenam sama....
tapi cuaca masih tak mengizinkan lagi...

sekarang ni saya rasa berat saya macam bertambah...musim sejuk ditambah lagi dengan keadaan saya yang menyusu yousuff, memang membuatkan saya kuat makan....gemuk dan montellah saya hihi...


Wednesday, 2 February 2011

krisis mesir

sejak krisis di Mesir...kami sekeluarga banyak habiskan masa tgk perkembangan di sana melalui internet....sampai haikal pun dah tahu dah, nampak ja vidio orang tengah merusuh beramai ramai...terus cakap...mak tam ada kat san ala...macammana mak tam ni...
haikal memang khusuk sikit kalau nampak kereta kebal, askar....jadi kalau tgh tgk berita online kat internet pasal mesir, dia akan beri tumpuan dan tanya pasal mak tam....
semoga selamatlah mak tam....berita terbaru, kerajaan Malaysia sedang berusaha memindahkan pelajar malaysia ke Jeddah....bukan terus di bawa pulang ke Malaysia...mengikut kata nana (mak tam), kalau nak balik malaysia dari Jeddah harus guna duit sendiri....kasihan mereka....saya berdoa agar kerajaan malaysia dapat membawa mereka pulang terus ke malaysia...

saya rasa macam krisis ni akan berlarutan dan mungkin akan bertambah buruk...
saya terfikir, bagi pelajar yang datang dengan JPA mungkin mudah urusan dibawa pulang....tapi bagaimana pula dengan pelajar yang pergi dengan duit sendiri....ermmm

saya teringat ada orang kampung saya yang belajar di sana..aliran agama....usianya muda setahun dari saya...26 tahun sekarang ni...dia dah pegi lama ke mesir dan tak pernah pulang sejak itu kerana masalah kewangan...dia berasal dari keluarga susah....saya teringatkan dia...kalaulah kerajaan malaysia just tanggung sampai ke Jeddah...dan pelajar perlu uruskan sendiri dari Jeddah ke Malaysia....kasihannya pelajar pelajar yang kesimpatan wang ni....moga Allah buka jalan bagi mereka yang dalam kesusahan....

Saya terfikir lagi, kalaulah saya di tempat mereka...apa yang saya rasa?

Saya sebenarnya suka untuk harungi suasana macam ni, mencabarkan...tapi cakap bolehla, dah kena baru tahu macammana rasa...kalau masih bujang saya memang teringin nak berada di suasana macam tu, tapi dah ada anak...fikir anak....

Apalah perasaan merek akat sana...mesti dihantui rasa takut, rasa rindu pada keluarga, bimbang jika berlaku sesuatu yang buruk...
tapi dalam masa yang sama,mereka patut rasa bertuah kerana pengalaman sebegitu sukar diperoleh di tempat lain...apa apapun semoga nana dan semua pelajar malaysia selamat.....amin

membaca blog genta rasa

Dipetik dari blog genta rasa


Tidak ada gunanya berangan-angan. Angan-angan tentang kebaikan akan menyebabkan seseorang itu alpa. Angan-angan tentang keburukan akan menyebabkan seseorang itu kecewa. Manusia angan-angan tidak akan dapat merancang, bekerja dan berusaha dengan baik.

Sebaliknya, hiduplah dalam lingkungan hari ini kerana cara yang paling tepat untuk hari esok ialah dengan menumpukan perhatian dan bekerja dengan sepenuhnya pada hari ini. Pemikiran dapat mencari kesan dan sebab-sebab untuk melahirkan perancangan dan pelaksanaan. Kekhuatiran akan membawa kekusutan fikiran dan tekanan perasaan.

Seorang pakar psikologi – Robert Louis Stevenson berkata:

“Sesiapa sahaja boleh membuat kerjanya, walau bagaimana berat, untuk satu hari. Sesiapa sahaja boleh hidup dengan riang, penuh kesabaran, kasih sayang, bersih, sehingga matahari jatuh. Dan inilah sebenarnya makna kehidupan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...