Monday, 22 September 2014

Octard atau naturactor?

Assalamuallaikum ,

Hari ni ada yang bertanya,

 " kak noli, octard dan naturactor foundation...yang mana yang bagus, yang mana sesuai untuk saya"

Ok sebelum tu kak noli terangkan dulu beza octard dan naturactor dari segi bahannya.




Naturactor dan octard foundation kedua duanya memberikan hasil yang best, tetapi pada mereka yang pernah cuba kedua duanya, ramai yang jatuh hati lebih pada Octard kerana stukturnya yang lebih halus, moist dan color lagi natural skin tone..pinkish..nampak gebu dan tak putih melepak. walau pakai sikit pun dah ok dan hasilnya yang lebih flawless.

Namun begitu , untuk yang berwajah "sangat oily", disarankan menggunakan naturactor. Sebab naturactor ni adalah rice based powder, so ia menyerap minyak berlebihan yang dihasilkan oleh kulit, menyeimbangkan kelembapan kulit agar tidak berminyak, menghasilkan kulit yang bebas dari keradangan dan jerawat.

Tapi yang jenis oily sikit sikit kat area T zone tak ada masalah pakai octard pun ok, bila dah pakai loose powder atau pressed powder wajah akan glowing dan cantik!...

Ada setengah orang suka campur dua dua Octard dan Naturactor, pun ok .  :)

Kesimpulannya, kulit yang " sangat oily" lebih baik pilih Naturactor.


*** p/s = Ok, hati hati memilih octard dan naturactor di pasaran hari ini...banyak juga yang from China, jangan tertipu...kandungannya semua tak sama dengan yang original....ada juga yang rebranding dan repacking ...yang saya jual ni memang original from Jepun, di pos pun dari Jepun ...anda dapat parcel dari jepun la nanti :)


berminat untuk dapatkan rangkaian kecantikan dari 
Meiko cosmetic Japan
boleh hubungi atau sms 
Norlin 013-9270211
atau FB Hiyoko Shop 



Sunday, 21 September 2014

Collagen Shaklee ramuan mirip kecantikan jepun.



Promo collagen Shaklee berapa hari je lagi! lepas ni tak tahu bila lagi Shaklee nak buat promo untuk collagen , kepada yang nak cuba kehebatan collagen untuk kecantikan dalam dan luar nilah masa yang terbaik


- harga rendah
- kualiti terjamin
- cantik untuk diri dan pasangan 

ok antara kandungan collagen yang saya nak kongsikan adalah RSS collagen dari sisik ikan merah dan ekstrak biji benih Camellia.



Masa mula mula saya intai intai collagen Shaklee 2 tahun lepas , 2 bahan nila yang buat saya kata dalam hati

" patutla bagus collagen Shaklee ni, ramuan dia macam ada unsur unsur kecantikan dari jepun "

 mentang mentangla penah duduk jepun asal yang elok semua dari jepun. hihi. tapi betul saya memang terpengaruh dengan kecantikkan org jepun

ok di Jepun, khasnya di ehime tempat saya duduk dulu. ikan merah memang popular dipanggil ikan tai. makcik makcik jepun selalu cakap ikan tu khasiat tinggi dan mahal harganya. mereka percaya ikan tai memang baik untuk kecantikan. 

kandungan utama kolagen shaklee adalah sisik ikan merah.
sisik ikan merah merupakan sumber premium kolagen dengan kadar penyerapan lebih tinggi dan pencemaran lebih kecil 



dan bunga camellia, memang banyak di jepun, minyak cammelia dari bijinya memang popular sebagai ramuan kecantikkan traditional...bunga camellia menjadi salah satu tarikan selepas sakura di jepun.



minyak camelia ni saya ada beli masa di jepun dulu, sapu di rambut dan kulit badan.



dan collagen, kat mana mana kedai 24 jam ( kombini) memang dijual macam jual air tin. dalam sup oden yang dijual dikedaipun dimasukkan collagen. collagen dah jadi macam makanan kecantikkan utama masyarakat jepun.

Jadi rebutla peluang tgh harga rendah ni untuk merasai collagen Shaklee, kesan dari hujung rambut sampai hujung kaki





Boleh hubungi saya
Norlin 013-9270211
Shaklee id 1028243

Tuesday, 16 September 2014

Buku "ibu ku ingin tahu"

Assalamuallaikum..







Saya kongsikan 

page 93 dari buku "Ibu Ku ingin Tahu"

Mari cipta masalah dan hubung kaitkan .
------------------------------------------------------

Untuk mengajar sesuatu , kadangkala kita perlu mencipta masalah. Sekadar memberitahu mereka, " Api neraka panastau", mungkin tidak akan menerbitkan rasa gerun di hati.

Apa reaksi anak sewaktu minum air yang agak panas?
pasti tindakbalasnya seperti terkena renjatan elektrik, kan?

Hal ini boleh menjadi langkah pertama memperkenalkan pada anak keadaan orang dalam neraka.Disebabkan tersangat dahaga, ahli neraka terpaksa minum air yang panas sehingga hancur lebur mulut dan seluruh badannya.

Saya suka bercerita kepada anak anak tentang neraka apabila
"bekerja bersama api". Jangan risau sekiranya anak jemu. anak kecil tidak akan jemu dengan cerita yang berulang ulang.
------------------------------------------------------------------------

Itulah idea dari page 93 buku "Ibu ku ingin tahu"

sekarang masanya kita berdialog dengan anak mengikut cara kita sendiri, lontaran intonasi , riak wajah....agar anak kita lebih "lekat" rasa gerun pada api neraka.

Cubalah 

Apa itu foundation?

Assalamuallaikum

Dah menjual foundation, jom kita ambil tahu apa tu foundation?
Sebelum tu nak inform saya ada menjual foundation dari Meiko cosmetic...OCTARD.
Produk ni memang direct dari jepun, original , bukan rebranding atau repacking ...dan semestiya bukan tiruan. :)

Foundation dalam bahasa melayu adalah bedak asas....
bedak asas bermakna, bedak yang mula mula di sapu di muka sebelum pakai bedak yang betul betul :)

terdapat beberapa jenis foundation antaranya adalah ;

- cecair
- cream 
- stick
- dual finish

Foundation jenis cecair 

Terdapat dua jenis liquid foundation

- oil based, berasaskan minyak...sesuai untuk orang yang berkulit kering
- non oil based, tidak berasaskan minyak...sesuai untuk orang jenis kulit berminyak

cara menggunakan nya boleh sapukan ke muka liquid fundation menggunakan span atau jari sahaja.

Selalunya jenis cecair ni, sesuai untuk orang yang berkulit kering.


Foundation jenis  cream

Cream foundation pula ada dua bentuk

-  Dalam bentuk stick
-  Dalam bentuk pancake 

Kelebihan foundation bentuk cream ni, ia dapat menutup cela di wajah, jadi kulit akan nampak sempurna, jenis ni sesuai untuk wanita wanita yang berumur 25 ke atas....selalunya make up pengantin menggunakan foundation jenis cream ni sebab senang nak make up kan wajah...

bagi yang suka make up juga disyorkan foundation jenis ni. ia lebih tahan lama dan boleh cover bekas bekas jerawat atau tone wajah yang tak sekata.




Foundation jenis dual finish / 2 way foundation

Menariknya foundation jenis ni, kita boleh pakai menggunakan dua cara

- Dengan cara membasahkan span , bertindak seperti pakai foundation
- Dengan menggunakan span kering, bertindak seperti memakai bedak powder.

Foundation jenis ni sesuai untuk jenis kulit kombinasi.
Kulit kombinasi tu macammana?
Berminyak pada kawasan T zone ( area dahi, hidung dan dagu) dan kering pada kawasan lain seperti pipi.




Jika berminat untuk dapatkan foundation foundation ni , 
boleh sms atau wasup saya
norlin 013 9270211

Harganya

Octard foundation RM 58 include post ( direct from Japan to you)
Octard soft 2 cake foundation  RM 63 include post (direct from japan to you)






Berbincang dengan adik ipar...jadual suri rumah...

Assalamuallaikum...

alhamdullilah dah sampai dari Terengganu...
sebelum bertolak balik, sembang sembang dengan adik ipar...nana
dari cerita aman palestin, al qasam...cerita pasal bisnes shaklee, bisnes buku, sampailah nana cerita pasal sebuah buku yang best untuk membantu kita jadualkan kerja kita seharian...salah satu pengisian buku tu yang nana kongsikan adalah buat perancangan memasak dan menyediakan bahan memasak untuk satu tempoh masa tertentu....satu hari yang sibuk, sediakan bahan paste untuk digunakan selama dua minggu contohnya...jadi kerja memasak akan jadi cepat dan kita akan ada lebih masa untuk aktiviti dgn anak anak...

contoh lain  yang nana sebutkanlah adalah...
mencuci bilik air, mungkin hari ni just cuci singki, esok cuci cermin tandas...so semuanya sikit sikit, jadi kita tak letih sangat...mungkin kita boleh berkongsi tugas tu dengan anak anak juga, buat jadual tugas untuk mereka....mungkin papa pun kena join :)

menarik...

saya pun dah buat jadual untuk saya cuci toilet, jadual kemas ruang dapur, jadual kemas rumah...so saya taklah nak tumpu semua sekali...

harap akan dapat membantu saya buat kerja rumah dgn lebih efektif,,,hihi anak dah 4 pun masih mencari cara...siapa ada anak 4 lelaki semua tahulah macammana tunggang langgang rumah pada suatu masa setelah kita baru kemaskan segalanya....tarik nafas diam sekejap.... :)

bagaimana cara memilih produk nutrisi????


Untuk memilih produk nutrisi kita perlu tahu...

1. Siapa syarikat pengilang produk supplemen?

Syarikat yang mengeluarkan produk tertentu mungkin tidak mengeluarkan produk mereka. Betulkan? Mereka mungkin hanya "mengedar" produk. Sepatutnya produk produk supplemen yang terbaik di pasaran akan dikeluarkan dan diedarkan oleh syarikat yang sama. ini memastikan lebih kawalan ke atas kualiti proses pembuatan. Shaklee adalah syarikat yang mengkaji, mencipta dan mengilangkan sendiri produknya ...dan kami adalah agen jualannya :)

2. Adakah pengeluar supplemen mematuhi prosedur FDA bagi perkilangan yang baik?

Penting untuk mengetahui sama ada produk supplemen yang telah dikeluarkan di bawah Prosedur Pengilangan Baik FDA (GMP). GMP adalah garis panduan kawalan kualiti bahawa industri farmaseutikal perlu mematuhi peruntukan undang undang. Sebenarnya prosedur ini tidak diperlukan oleh industri supplemen namun syarikat syarikat yang terkenal selalunya bersedia untuk mematuhi syarat syarat GMP. Namun, terdapat hanya segelintir syarikat nutrisi yang telah melaksanakan garis panduan ini dalam prosedur pembuatan mereka.

3. Adakah syarikat nutrisi ini menjalani ujian kualiti ke atas bahan bahan mereka?

Setiap produk pemakanan perlu mempunyai bahan bahan mentah yang dianalisis untuk menentukan kualiti dan keberkesannya. Shaklee merupakan pengeluar supplemen terbaik dengan mempunyai 300 ujian kualiti untuk produk produk nya.

4. Adakah produk nutrisi mempunyai makmal bebas yang mengesahkan kualiti ?

Shaklee sanggup mengeluarkan belanja yang lebih dengan menghantar produk ke makmal bebas untuk disahkan kualitinya. banyak produk di pasaran yang mempamerkan jumlah kandungan tertentu di label, tapi sayangnya ia tidak betul. Ramai yang tertipu dengan membaca label di botol semata mata.

5. Adakah produk supplemen ini lulus ujian air?

Ujian ini digunakan untuk memastikan penyerapan produk nutrisi. Banyak produk pemakanan di pasaran mempunyai banyak bahan tiruan , bahan pengisi dan bahan pewarna yang apabila dimakan, sistem pencernaan kita tidak dapat memecahkan pil untuk penyerapan.

cara mudah untuk kenalpasti

ambil segelas air, masukkan pil anda. Pil itu sepatutnya larut menjadi longgokan serbuk dalam masa 20 minit . Jika ia mengambil masa lebih lama, terdapat kebarangkalian yang sangat tinggi bahawa badan anda tidak dapat memecahkan produk produk tersebut dan menyerapnya ke dalam darah anda.


Ada banyak lagi soalan soalan yang perlu anda tanya pada diri anda sendiri untuk memilih supplemen.

Saya memang dah yakin sangat dengan Shaklee...dari segi kualiti memang best!!...so kalau ada nak persoalkan pasal kualiti memang tak boleh nak nafikan kualiti nya sangat bagus...

syarikat besar yang dah bertahan lama, ada modal besar untuk laburkan bagi tujuan kajian saintifik, ramai saintis , siap ada journal lagi...tu bukan main main, bukan supplemen yang cikai cikai ni...so beruntunglah kita jika memilih shaklee sebagai supplemen harian kita :)

alhamdullilah


Anda boleh hubungi saya
Norlin 013-9270211
saya bersedia untuk membantu anda insyaAllah .
ID Shaklee : 1028243

Octard from meiko cosmetic, CANTIK MACAM ORANG JEPUN!!

Assalamuallaikum...

Beberapa hari yang lepas saya telah mulai menjual octard,....

Sejujurnya saya mulai minat dengan bisness dan mencari sesuatu yang saya yakin...setakat ni saya adalah SID Shaklee, dan saya adalah pengguna vitamin C SR, ostematrik, alfalfa dan ESP yang agak tegar....hihi saya yakin dan sukakan hasilnya....

dan juga saya menjual buku buku parenting, saya sukakan buku parenting kerana ia membina jiwa saya yang selalu layu dan letih...jadi ia terbaik untuk saya...

dan octard!!..saya pengguna Oktard dah setahun lebih...pertama kali guna sebab dipengaruhi oleh adik adik ehime...masa tinggal kat jepun dulu saya suka tengok orang jepun comey comey ja semua , mereka takkan keluar rumah kalau tak bermake up...boleh dikatakan kalau ketuk pintu rumah mereka, bila keluar aik!!! dengan lipstik, rambut dandan cantik....itulah orang jepun :)...

masa tu adik adik ehime yang belajar kat sana, semua pandai make up bergaya semua...hihi ni mesti dipengaruhi rakan rakan jepun la ni...so depa promote Octard, katanya best...saya yang jenis hanya pakai bedak ni cubalah ..memang betul kata mereka best!...foundation dan bedak dia saya suka sangat!...bila dah sukakan octard sebelum balik terus ke malaysia ( sebab suami dah tamat study), saya pun belilah set penjagaan muka octard...ada essence royal, cream dan pencuci muka, saya puas hati sebab rasa lembut tak bau chemical, kulit tak kering dan rasa natural...harganya pun berpatutan :) tapi set tu dah tak dijual, telah di upgredkan pada octard ex series....erm semestinya lagi bagus kot insyaAllah

ok

saya sekarang  memang nak jual octard ni, fresh dari jepun tau!...original!....sangat selamat dan bersumberkan yang semulajadi....dan yang ni bukan tiruan, ha sebab octard di pasaran malaysia ada juga yang tiruan, kena hati hati tau ...yang ni memang fresh dari jepun, ada bau sakura tak nanti hihi :)

OCTARD COVER FACE (FOUNDATION)





Octard Cover Face (Foundation)#100% ORIGINAL MADE IN JAPAN.

# ISO9001 OBTAINED CERTIFICATION - for improving the International Standard of Quality.
# ISO14001 ACHIEVED CERTIFICATION - tackling the environmental problem.
# AMAZING QUALITY - REASONABLE PRICINGORIGINAL FROM JAPAN!!! OCTARD MEIKO- Cover foundation ( seperti cover face naturactor)


** diperbuat dari royal jellly
** texture lebih halus & lembut drp cover face naturactor
** ada 1 code colour lebih gelap dr cover face naturactor
** sgt2 best


OCTARD Cover Foundation Range

S31: kulit cerah mcm cina (cover face 130)
S41: kulit cerah melayu (cover face 140)
S51: kulit sawo matang (cover face 141)
S52: kulit hitam manis (cover face 151)
S71: concealer (cover face 171)

RM58 each including postage

OCTARD SOFT 2 CAKE (FOUNDATION) with sponge puff





★SOFT 2 CAKE(FOUNDATION) with sponge puff

Moisturizing formulated of Jojoba oil.. 100% ORYGINAL from Japan.
From Meiko Cosmetics JAPAN

HARGA RM63 inc postage from Japan

*texture sangat lembut dan tahan lama(berpeluh@air)
*natural skin color
*mengandungi jojoba oil
*include sponge+mirror in case

5 color untuk dipilih mengikut kesesuaian color kulit anda

731 - untuk kulit putih Chinese
(Naturactor cover face kod 130| Octard cover foundation kod S31)

743 - untuk kulit putih Melayu 
( Naturactor cover face kod 140 | Octard cover foundation kod S41)

744 - untuk kulit cerah melayu 
(Naturactor cover face kod 141| Octard S41@S51)

750 - Untuk kulit sawo matang
(Naturactor cover face kod 151|Octard cover foundation S51)

752 - untuk kulit melayu sawo matang @ sebagai highlighter di tulang pipi (Naturactor cover face 151 | Octard cover foundation S52 )

*soft..sedap je rasa time pakai tu
*wangi..hehe
*tahan lama.ni penting kan
*color natural n nmpak smooth je
*2 in 1..bila letak air..jadi foundation.kering..jadi powder!

OCTARD EX Series (NEW ITEM from Meiko Cosmetic)





This series is upgraded from royal jelly preparation skincares (meiko has stopped this series). Made up from hydrolyzed royal jelly & honey. Honey is used as the main ingredient with combination of royal jelly and flower extract as moisturizing component. Plus, Lipidure and Hyaluronic acid also is used in this product which they are well-known as mosturizing component, make your skin gentle and soft. Less chemicals and NO flavouring or artificial colour colouring added.

This series contains 5 items which are ;

1. OCTARD EX SAVON 120g (beauty soap)
<< RM85 each inc postage >>

This soap is been fermented by traditional method for 3 months before manufactured as products. Appearance and fragrance derived from honey, combination of honey, hydrolized royal jelly and hydrolized collagen. Got creamy soap's bubbles so this will left your skin moisturized as needed. Wash well the excess sebum and old keratin in your skin.

2. OCTARD EX JELLY-RH 55g
<< RM140 each inc postage >>

Promise you the efficient of moisturizing to your skin. Wash away any flaw and improve your skin texture after applying this jelly to your gentle skin. Other ingredients are honey, hydrolized royal jelly, Lipidure and Hyaluronic acid, camomille extract, Tilia miqueliana flower extract.

3. OCTARD MILK-RH 150ml
<< RM140 each inc postage >>

Mild sensation of latex moisturizer. Sooth your skin very well and prepare the lengthen of moisturizing into your skin. This lotion is very easy and comfortable to use as it did not has unpleasant sticky texture, quick dry. Ingredients are honey, hydrolized royal jelly, Lipidure and Hyaluronic acid, camomille extract, Tilia miqueliana flower extract.

4. OCTARD LOTION-RH 200ml (makeup moisturizer)
<< RM140 each inc postage >>

Has thick makeup moisturizer texture, promise you gentle and soft adn mild skin after applying it on your dry skin. Ingredients are honey, hydrolized royal jelly, Lipidure and Hyaluronic acid, camomille extract, Tilia miqueliana flower extract.

5. OCTARD CREAM-RH 40g
<< RM140 each inc postage >>

Light and rich with moisturizing effect cream. Contains Glycyrrhetinic acid 2K which acts as component to rearrange your skin texture, make you skin flawless and glow even on seasons change. Can use it on day and night. Ingredients are honey, hydrolized royal jelly, and Hyaluronic acid, camomille extract, Tilia miqueliana flower extract.

KEPADA KAWAN KAWAN YANG BERMINAT 
BOLEH SMS ATAU WASUP SAYA
DI 013-9270211-NORLIN

ORIGINAL DARI JEPUN, DIPOS DARI JEPUN UNTUK ANDA
DIJAMIN BERKUALITI , DIPERBUAT DARI BAHAN SEMULAJADI
RAHSIA KECANTIKAN WANITA JEPUN .

Saturday, 13 September 2014

Ceramah dari sister Yasmin Mogahed

Assalamuallaikum

hari ni saya berada di rumah mertua di terengganu...
suami saya sertai lumba basikal di terengganu sejauh 160 km....

malam ni saya spent masa untuk menikmati kelajuan internet dengan mendengar ceramah dari sister Yasmin Mogahed, dah lama saya nak dengar talk dari beliau tetapi di rumah saya di kuantan, internet slow, youtube memang tak dapat buka....jadi inilah peluangnya...anak dah tidur...semua dah setel makan, sapu sampah basuh pinggan sekarang masanya saya melayan youtube...

Selama ni saya hanya membaca buku tulisan beliau RECLAIM YOUR HEART
malam ni saya dapat dengar sendiri , jelas dan tenang penyampaian beliau...

jika kawan kawan nak dengar silakan ke sini


Jika kawan kawan sukakan ceramah beliau dan suka dengan idea beliau, boleh beli buku reclaim your heart tu ...sesuai sangat untuk kita kaum wanita yang tak stabil emosi....hihi, saya la tu tak stabil emosi, sebab kadang kadang letih dengan kerja rumah, urusan anak suami...jadi tak stabil emosi kadang kadang...insyaAllah moga emosi jiwa kita dapat dikawal dengan rasa kasih dan sayang pada illahi....


kepada yang berminat boleh beli buku ni dari saya,

RM 81, kos pos RM 6.

013-9270211 Norlin 








Wednesday, 3 September 2014

Gla komplek Shaklee penyelamat cysts

Assalamuallaikum

Malam ni saya stay up khas untuk GLA-CYSTS

Khas untuk customer saya yang bertanyakan GLA. Promo GLA bulan lepas, saya tak sempat ambil tahu sangat pasal Shaklee sebab tumpukan berpantang, jadi dengan rendah dirinya, saya mohon maaf kepada yang bertanya tentang GLA Shaklee saya kurang arif dan perlu membaca dan membaca lagi...

Customer saya ini bertanyakan GLA dan CYSTS

Sebelum saya mencoret lebih lanjut, saya doakan customer saya ini dikurniakan kesihatan yang baik, disembuhkan dari penyakit, segala sakit yang Allah beri adalah ujian dan nikmat sebenarnya untuk kita...moga tidak takut takut, ragu ragu dan bertindaklah dengan tepat.

Ok

Sebelum tu apakah cysts? 



Ovarian Cysts adalah nama yang diberikan kepada cyst atau poket yang berisi lendir/air yang terjadi di dalam atau dipermukaan ovari.Selalunya cyst dapat dikesan melalui ultrasound.Kehadiran cyst sukar disedari kerana tidak menunjukkan sebarang gejala atau simptom tetapi jika terus dibiarkan boleh menyebabkan kerosakkan pada rahim.

Cyst menyebabkan masalah sistem reproduksi wanita terganggu

a)kesukaran untuk hamil
b)senggugut teruk ketika datang haid/period tidak teratur
c)ketidaksuburan
d)rahim tidak kuat



Apakah tanda tanda cyst ?

Selalunya ketumbuhan atau cysts dalam rahim agak sukar dikesan secara langsung terutamanya jika saiznya kecil, tidak seperti ketumbuhan pada breast yang paling mudah untuk dikesan berbanding ketumbuhan pada bahagian bahagian lain badan.



Antara simptom mudah cysts adalah

~ Sakit dan rasa kembung pada perut, selalunya pesakit nampak buncit seperti orang mengandung 3 bulan.
~Sukar untuk kencing atau pun kerap kencing.
~Sakit ketika melakukan hubungan sex.
~Sakit ketika haid dan mengalami pendarahan yang tidak normal seperti keluar ketul ketulan darah
~Pertambahan berat badan
~Muntah muntah
~Hilang selera makan dan berasa kenyang dengan cepat.


Saya pernah mendengar cerita dari rakan saya, dia mengalami Cysts di dalam ovari, ketika itu usianya masih kecil dan tidak perasan tentang perubahan badan. pada suatu hari ibunya menegur perutnya nampak buncit, dan atas keprihatinan ibunya, dia terus di bawa ke hospital dan alhamdullilah tindakan pantas ibunya berjaya menyelamatkannya. Jadi mungkin sign yang paling jelas adalah "perut buncit".

Saya juga pernah melalui pengalaman seminggu di lab Histopatologi Hospital Pulau Pinang (ketika menjalankan latihan industri pada tahun kedua pengajian mikrobiology, USM ). Di lab histopatologi boleh dikatakan setiap hari kami dihidangkan dengan rahim rahim yang telah dibedah untuk dibuang. (ada juga spesimen lain seperti breast, organ dari bilik mayat untuk postmortem, dan sebaginya). Bentuknya pelbagai bagai saiz dan keadaan. Ada yang ketumbuhan ada yang kanser. Walaupun saya langsung tidak ada ilmu bab bab itu tapi saya gunakan sebaik mungkin seminggu yang dijadualkan untuk mendekati seorang Dr perempuan yang bertugas memotong (untuk check keadaan spesimen, dan seterusnya disediakan untuk dilihat keadaan sel yang abnormal di bawah mikroscop, ohh saya dah lupa apa nama kaedahnya).

Dr perempuan tersebut menjelaskan pada saya, (selalunya sambil sambil Dr tu buat kerja potong potong), yang ketumbuhan atau cysts boleh dikawal dengan pengambilan evening primrose oil, tetapi jika ianya telah ditahap yang berbahaya adalah sangat perlu dibuang segera sebelum cysts tersebut pecah dan meracuni badan pula. Saya memang ingat kata kata Dr tersebut sebab ummi saya pun memang mengamalkan evening primrose oil (ada dalam peti rumah so selalu ternampak), jadi nama evening primrose oil tu dah familiar cuma saya tak ambil tahu fungsinya dengan jelas, yang saya tahu ianya bagus untuk kesihatan wanita.

Melalui penerangan Dr tersebut, Cysts jika telah membesar dan jika Dr menasihatkan untuk dibuang lebih baik buang sahaja (bedah). Tetapi jika masih di peringkat awal, boleh menggunakan evening primrose oil untuk kawal. Sangat terkejut saya dan rakan rakan bila Dr tersebut membelah rahim rahim dan ovari ovari yang dibuang, ada yang keluar cecair busuk coklat, ada yang keluar gumpalan rambut, ada yang keluar cebisan tulang dan gigi, subhanaAllah...hebatnya penyakit yang Allah berikan. Kata Dr itu bukanlah baby ( kerana kami yang buta medic ni ingatkan baby :)... ) ...rupanya itu adalah ciri ciri ketumbuhan, subhanaAllah...

lebih kurang macam ni la rambut yang saya tgk tu.


Dan saya masih ingat lagi Dr tersebut menerangkan kepada kami, cysts ada dua jenis....iaitu "benign" atau cysts bukan kanser dan sejenis lagi cysts kanser. Sebab tu penting untuk ke hospital dan lakukan pemeriksaan untuk kenalpasti jenis cysts. Kalau kanser, lebih baik buanglah bahaya nanti merebak pula...dan jika Cysts benign mungkin boleh "tunggu dan lihat" (time nilah boleh guna GLA) jika membesar juga lebih baik operate dan buang.

Cysts pula dari pengalaman saya seminggu di lab histopatogi tu ada yang kecil besar guli, besar bola pingpong, besar bola tenis....dan kami berpeluang melihat cysts seberat 15 kg, di bawa menggunakan troli masuk ke lab...

dan pesan Dr tu lagi,
jangan takut untuk buang ovari....wanita dikurniakan Allah dua ovari...jika buang satu demi keselamatan kita masih ada satu lagi, dan keberangkalian untuk mendapat zuriat tetap ada. Nenek saya bidan, ramai juga yang datang dengan satu ovari selamat mengandung dan melahirkan bayi, bukan 1 atau 2 anak tetapi yang anak ramai pun ada walau dengan satu ovari. Ada juga beberapa rakan saya dengan satu ovari tiada masalah , jadi jika anda berada di tahap bahaya perlulah bertindak cepat dan bijak.

Ok,
melalut cerita pengalaman lama pula saya....alhamdullilah saya dapat berkongsi sama pengalaman tu dengan pembaca blog hari ini....

saya tertarik dengan Evening primrose oil yang Dr tersebut kongsikan.

apa yang menyebabkan ia baik untuk mengawal cysts?

rupanya disebabkan oleh kandungan GLA ( gamma-linolenic acid) yang merupakan sumber terbaik Omega 6. Omega 6 diperlukan oleh badan untuk membentuk prostaglandin iaitu sejenis bahan berupa hormon yang mengawal keradangan dan mengawalatur proses badan yang normal.

Dengan pertambahan prostaglandin, ia dapat mengecutkan cysts dan mengawal imbangan hormon untuk mengelakkan pembentukan cysts sekaligus merawat masalah cysts.

Evening primrose oil vs GLA COMPLEX SHAKLEE

Kebanyakkan GLA (gamma-linolenic acid) tersedia di pasaran dihasilkan dari Evening primrose oil (EPO) manakala GLA Shaklee diekstrak dari borage yang mengandungi lebih dari 2 kali ganda GLA dalam EPO. Borage juga adalah 3 kali lebih dari segi biovailabiliti dan 3 kali lebih berkesan dari EPO. Shaklee mengekstrak GLA dari borage yang ditanam secara organik di kawasan Saskatchewan.

Setiap kapsul mengandungi lebih 300mg GLA yang mana ianya adalah sumber terbaik omega-6. Ianya digabungkan dengan minyak sunflower dan vitamin E untuk meningkatkan keberkesanan dan kestabilannya. Kesegaran dan keberkesannanya terpelihara oleh shakleeGuard, anti oksidan semulajadi yang dipatenkan. Biovaibilitinya dibuktikan secara klinikal di mana ia mampu menyerap dan mengadun ke dalm sel dan tisu.

Sumber Asli GLA

Sumber GLA yang paling tinggi adalah dari Borage


Jadi jika anda ada pilihan untuk dapatkan sumber GLA dari sumber sumber lain, tentulah kita akan pilih yang terbaik....EPO juga baik, tetapi sumber dari Borage lebih tinggi kandungan GLAnya, kerana itulah Shaklee memilih Borage untuk mendapatkan yang terbaik.


Jika anda ada Cysts?

Cubalah dulu gunakan GLA kompleks, mana tahu dengan khasiatnya dapat seimbangkan hormon dan dapat kecutkan cysts anda , tak perlu dibedah, tak sakit, tak trauma. Jaga pemakanan harian, elakkan makanan yang boleh rangsang atau tingkatkan aktiviti cysts.

kagum juga saya dengan Shaklee, ramai yang menggunakan GLA komplex untuk rawat Cysts dan ianya berjaya, anda boleh lihat banyak testimoni yang berjaya...sakit cysts ni bukan macam sakit kepala, nak kurus, nak kulit cantik...yang boleh perasan sendiri kesan positif dia...tapi berdasarkan check up Dr, perlukan operasi khas untuk lihat keadaan Cysts, jadi jika hasilnya kecut, memang kecut...jadi sangat berbaloi jika anda yang bermasalah cysts mencubanya. InsyaAllah usaha doa tawakal.

tetapi, 

jika Dr mengatakan anda perlu buang, dan cysts anda tetap tidak mahu mengecut malah semakin membesar, jangan tunggu tunggu...bertindak dengan cepat dan tepat! Kepakaran Dr berdasarkan ilmu dan praktikal disamping pengalaman luas, mungkin itu yang terbaik.


Manfaat lain GLA 

GLA Complex Shaklee bukan hanya untuk wanita. Tapi juga sesuai untuk lelaki, remaja dan kanak-kanak. Antara manfaat utama terhadap kesihatan daripada pengambilan GLA Complex secara konsisten ialah:

1. Herba Tradisi Yang Dipercayai - Borage adalah herba kegemaran orang Barat. Ianya merawat ulser, mengeluarkan virus, melegakan kelesuan, membersihkan kahak, meringankan kebas urat saraf dan meningkatkan stamina.

2. Mengawal Selia Estrogen Dan TestosteronGLA membentuk prostaglandin untuk mengawal selia hormon lelaki dan wanita, memperbaiki simptom PMS seperti kesakitan, mood swing, retensi air dan sakit payudara.

3. Melambatkan Menopause - Memperbaiki keadaan menopause seperti hot flashes, insomnia, ketidakhadaman, depresi. Pengambilan jangka panjang akan melambatkan penuaan, mengetatkan uterus, memberi tone kepada uterus untuk kulit lebih muda.

4. Memperbaiki Prostatomegaly - GLA memperbaiki masalah prostat lelaki dan masalah kerap kencing.

5. Menentang Kanser - GLA adalah antioksidan yang meningkatkan sistem imun tubuh, menghalang pertumbuhan sel tumor dan kanser.

6. Memperbaiki Inflamasi Kulit - Ianya mengurangkan inflamasi kulit, eczema, alergi, kegatalan, kulit kering, memperbaiki bintik penuaan, tinea, kurap, Ianya juga meringankan sakit dan bengkak yang terjadi dari rheumatisma, artritis.

7. Menghalang Komplikasi Diabetes - Merendahkan gula darah, berkesan untuk diabetes semasa hamil dan usia tua. Meringankan kebas dan kesakitan disebabkan oleh gula darah yang tinggi.

8. Pelangsingan Dan Menghalang Tambah Berat Badan - Merendahkan kolesterol LDL, menghalang penambahan berat badan dengan berkesan, memberi tone pada kulit dan otot untuk wanita secara berperingkat untuk mencapai bentuk badan cantik, menghalang penambahan berat badan. Ambil semasa perut kosong untuk mengelak keasidan hiper.

9. Menghalang Tekanan Darah Tinggi Menghalang pembekuan darah, merangsang peredaran darah, pengembangan salur darah, memperbaiki tekanan darah tinggi, mengelak masalah jantung seperti arteriosklerosis dan myocardial infarction.

10. Memperbaiki Tekstur Rambut - Memperbaiki rambut kering dan keadaan rambut gugur.

GLA Bukan Sahaja Untuk Wanita
Ramai orang bersalahanggapan bahawa GLA hanyalah untuk wanita. Sebenarnya, supplement GLA asid linoleik yang sama penting seperti asid amino tidak boleh dihasilkan oleh tubuh manusia, ianya hanya diperolehi dari makanan. Sangat penting untuk kanak-kanak (potong gel lembut dan campurkan isinya dengan makanan), remaja, dewasa, dan juga selepas menopause dan andropause (menopause lelaki)


Jika anda ingin mendapatkan info yang lebih detail
boleh hubungi saya
sms atau wasup di 
Norlin 013-9270211

id Shaklee saya: 1028243

Moga kita dapat berkongsi ilmu 
Moga Allah kurniakan sihat pada kita
amin.

Tuesday, 2 September 2014

Buku Screaming Free Parenting

JANGAN TENGKING ANAK!!!
- pengajaran untuk saya juga-
Buku ni baru masuk stok, moga kita tidak keras mendidik anak, ohhhh susahnya...kadang kadang kesabaran kita bertalu talu diuji...bukan mudah menjadi tenang bila semuanya tunggang langgang...
anak 1 ok lagi...2 sudah mulai mencubit...3 4 5 dan seterusnya....macam macam jadinya...moga Allah beri kita kekuatan untuk sabar mendidik anak anak syurga ini ...
jangan kecewa pada diri sendiri wahai ibu dan ayah andai kita tewas dengan kesabaran yang kuat diuji....rehat sekejap, fikir ...motivasikan diri untuk tidak menengking anak ...motivasikan diri untuk peluk sayang dan tunjukkan riang pada anak....
hapuskan wajah marah, wajah bengis, terbitkan sentiasa rasa sayang, hias kata kata dengan senyuman, pujian...teguran tenang kesan positif jangka masa panjang, bukan puas dengan menjerit , anak diam tapi penuh dendam....ya Allah jadikanlah kami ibu bapa yang mendidik dengan cara paling baik....


Screaming Free Parenting , RM 13

Boleh hubungi saya 
Norlin 013-9270211
untuk dapatkan buku ini ,
moga kita dapat berkongsi ilmu dengan sesiapa sahaja
   

Monday, 1 September 2014

Janda baik

Assalamuallaikum

Saya sekeluarga baru balik dari Janda Baik....nama tempat ni unik kan...siapa pernah pergi?! :)

SubhanaAllah, sangat tenang cantik dan mendamaikan perkampungan dan kawasan di Janda baik ni..saya terus minta suami bukakan tingkap untuk saya hirup udara nyaman...

banyak tasik tasik kecil, sungai, kawasan rumah yang unik...lain dari lain lah pemandangan di Janda baikni..

udaranya bau manis...saya bau manis buah..mungkin sebab musim buah, kuat bau buah dokong . saya sangat sukakan bau hutan...teringat kenangan zaman sekolah masuk hutan ke perkampungan orang asli di perak.....bau hutannya sangat saya rindui....tapi bau hutan di perkampungan orang asli, baunya agak lain dari janda baik...di perkampungan orang asli bau hutannya bau rumput kering, bau air tasik ..saya sukakannya.....di Janda baik, bau hutannya manis, seperti bau buah...pun saya sukakannya :)

tak sabar nak masukkan gambar gambar...

adik ipar saya Taufiq yang ambil gambar ...saya tertinggal handset maka tak dapatla nak ambil gambar.....

siapa yang nak gi jalan jalan ke Janda Baik, memang best jika anda mencari yang mendamaikan :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...