Friday, 26 August 2011

kangkung...

jumpa kangkung di fuji....dah lama sangat tak makan kangkung...

From August 26, 2011

sayur kankung goreng campur ikan kering...suami yang nak makan kangkung ikan masin...ikan masin takdak ganti ja dengan ikan kering...jadilah :)

From August 26, 2011

makan dengan kari ikan...memang kena la kangkung goreng ni...dan yang dalam pinggan kecik tu telur ikan digoreng...kononnya nak buat macam kedai mamak ...masa mengandungkan yousuff saya memang mengidam telur ikan..kolestrol tinggi telur ikan, tapi takpalah sekali sekala....yang dua batang tu...keropok lekor...haikal dah makan banyak tinggal dua ketul ja...papa dah warning haikal stop makan kalau tak memang habis keropok lekor tu semua kat dia...haikal memang suka keropok lekor

From August 26, 2011

hari esoknya pula..buat yong tau fu....memang best la sebab ada kangkung...first time saya buat kuah yong tau fu...senang rupanya buat kuah ni, rasa pun sedap....teringat yong tau fu bomba kat taiping dulu...yong tau fu ni pun suami yang mintak nak makan...lepasla mengidam papa...

From August 26, 2011

ni pulak tak dak kaitan dengan kangkung..rajin ambik gambar pulak , bubuh jelah...muffin pisang...atas dia buat kerak kerak gula perang....memang best la muffin ni...nantilah bila bila saya tulis resepi...ambil dari internet juga..dalam banyak banyak muffin...muffin ni lah yg paling best dan paling jadi yang pernah saya buat...dah ulang buat beberapa kali pun tetap menjadi...memang puas hati...

Wednesday, 24 August 2011

kuih raya pertama

baru buat semalam kuih raya pertama...semperit atau dahlia...macam tahun lepas saya nnk buat 2 jenis biskut ja...cukup syarat ada biskut raya ja...
sebenarnya saya tak pernah ada pengalaman buat biskut dahlia ni ....suami yang minta saya buatkan kuih ni, suami teringin nak makan....jadi saya pun cari carilah resepi...berkenan resepi Mat gebu...

saya tak ada acuan untuk biskut ni jadi saya just guna yang untuk buat kek tu...tak dapatla bentuk bunga, tapi tak kisahla asalkan rasa semperit sudah...

kalau ikutkan petua dari Mat Gebu...butter dan gula jangan dipukul terlalu lama...supaya biskut tidak terlalu kembang bila dibakar....saya dah minimakan , just biar gula dan butter bercampur ja....tapi saya rasa saya tersilap step masukkan tepung tu, sebab saya still guna mixer....mungkin saya patut guna senduk biasa ja kacau tepung tu...

hasilnya...

From August 25, 2011

sebab tak ada buah ceri, gantikan dengan coklat chip .....bentuk tak comel


From August 25, 2011

ni yang kali pertama bakar..terlama sikit...nampak ok, bau harum...senang nak dipindahkan , tak hancur ...kira okla tu sebab terbaca yang pengalamn orang buat kuih ni ada yang bila nak dipindahkan pecah, biskut terlalu rapuh...

From August 25, 2011

dapatla dua balang...haikal balik sekolah terus ngap....malam tu pulak papa mama pulak ngap ngap...rasanya raya nanti tinggal sebalang ja kot...

biskut raya kedua ..nantilah pulak ...nak cari biskut apa yag sedap dan senang...

Saturday, 20 August 2011

hitam putih

From August 21, 2011
pulun tido siang haikal dan yousuff,,,baru bangun la ni..


From August 21, 2011
yousuff di acara berbuka bersama persatuan pelajar indonesia



From August 21, 2011
haikal yang dah semakin besar...3 tahun lebih dah haikal...


From August 21, 2011
papa dengan yousuff...papa nampak muda lagi...anak dah dua tau...


From August 21, 2011
mama yang kalut sokmo...tengah duk cakap apala ni...tudung pun senget benget dah...kena tarik ngan haikal dan yousuff....hihi..



picasa

suami baru ajarkan saya cara guna Picasa,,,hihi suami saya komen gambar gambar dalam blog saya kecik tak jelas...hahaha...saya jawab..."memangla...lin bukan nak tunjuk gambar sangat cuma nak tinggalkan kenangan ja..."....tapi bila lihat hasil gambar yang suami masukkan ke dalam blog melalui picasa, rasa lain sangat...jelas dan puas hati....lepas ni lin bubuh gambar ikut picasa la abang tau...arigato!

kuih muih

From August 21, 2011
kuih butir nangka...makanan tradisi kelantan...sepatutnya kena bubuh halba tapi saya tak bubuh...haikal makan yang merah ja...yg hijau dia tak mau..sedap mkan bila simpan dalam peti ais dulu...


From August 21, 2011
cendol...tak menjadi lagi kali ni...cendol tu tak kenyal ...lembut sangat....tapi tak la sampai hancur macam yang saya buat dulu dulu...suami saya suka walaupun tak berapa nak jadi...makan bersama susu yang dah dimasak dengan gula melaka...suami minta saya buat lagi, tapi saya macam tak berapa nak seronok nak buat sebab tak pernah menjadi...nex time kena guna resepi lain yang ada campur tepung jagung atau tepung kacang hijau pulak....kot kot la ok...


From August 21, 2011
popia ni suami saya kata sedap....kulit saya buat sendiri,, memang menguji kesabaran dan ketabahan di dapur nak siapkan kulit popia ni...saya tengok kat youtube senangja peniaga peniaga kulit popia buat kulit popia...tapi bila buat sendiri, uish sabar sabar...hihi....cubaan pertama saya ni kira agak fail...tujuan sebenar nak buat popia basah sebenarnya, tapi sebab hasil kulit popia yanga gak tebal menyebabkan saya tukar plan...buat popia goreng bersira...tapi cabaran kedua pula, akibat kulit popia yang sedikit tebal...bila nak digulung ia patah...tapi alhamdullilah bila digoreng ii popia tak terkeluar,,,dan kulit popia garing elok ja...suami saya memang suka kalau yg garing garing ni...bila dah siap disira, hasilnya kira berjayalah....dapatlah makan bersama sama dengan adik adik ehime (kami ada buat berbuka puasa bersama di rumah , ada ayam percik , ikan bakar dan sotong bakar)..


From August 21, 2011
akok....ermm ni memang kuih kegemaran saya...kalau bulan puasa bila balik kubang golok, nenek saya akan belikan lebih untuk saya...yang panas panas lagi....memang sedap....kebetulan suami pun suka sangat makan akok....saya pun cuba la buat....guna acuan cara....ada juga yang saya guna acuan muffin (bakar dalam oven)...tapi suami saya suka yang guna acuan cara ni lagi....lain kali boleh buat lagi sebab agak mudah ....balik malaysia nanti boleh beli acuan akok, berbaloi la buatnya..

Friday, 19 August 2011

10 malam terakhir

ramadhan pantas menuju ke akhirnya....
Ya Allah berikanku kekuatan..

Tuesday, 16 August 2011

vidio hafazan haikal

susah nak ambik vidio haikal ...nampak ja mama pegang kamera mulalah dia buat ragam ...tapi berjaya jugak mama ambik hihi...secara keseluruhannya haikal dah hafal cuma hafalannya lancar atau tidak bergantung pada tahap konsentrasi dia membaca...kadang kadang kalau dia tumpu saya tak payah bantu bacakan kepala ayat...

ok ni yang terkini...

laga kepala

adik beradik duk main laga kepala..

kuingin mesra...

kuingin mesra..
gembira dengan mesra...
sedih dengan mesra...
marah dengan mesra..
gusar dengan mesra..

mesra itu apa?

mesra itu bebas...
mesra itu puas..
mesra itu bicara..
mesra itu percaya..
mesra itu jujur...
mesra itu bahagia..

mungkin aku yang belum tahu menilaai mesra...
biarkanlah mesra itu
takdir menentu segalanya

Friday, 12 August 2011

surah az zalzalah...

haikal masih bertukar satu dua ayat dalam surah al qaariah.....sakhulat dan khappat asyik bertukar....saya lanjutkan juga surah takaathur, dan haikal berjaya hafal......alhamdulllilah...

sekarang surah az zalzalah pula......surah ni macam susah sebutannya pada awal awal ayat..baru mulain sampai ayat ke lima....semoga haikal boleh hafal surah ni pula....

maksud surah az zalzalah

1. Apabila bumi digegarkan dengan gegaran sedasyat dasyatnya.
2. serta bumi itu mengeluarkan segala isinya.
3. Dan berkatalah manusia, apa sudah jadi pada bumi.
4. pada hari itu bumipun menceritakn khabar beritanya.
5. Bahawa tuhanmu relah memerintahkannya.
6. pada hari itu, manusia akan keluar berselerak dari kubur masing masing untuk diperlihatkan kepada mereka amal masing masing.
7.maka sesiapa yang berbuat kebajikan sebert zarah nescaya akan dilihatnya
8. dan barangsiapa berbuat kejahatan seberat zarah nescaya akan dilihatkannya.



Thursday, 11 August 2011

langkah anakku...

comelnya langkah yousuff...langkah langkah awal ni akan hilang gaya comel bila dah makin laju nanti.....ni yg sempat mama rakamkan langkah yousuff...


video

yousuff mulai melangkah sejak awal umur 9 bulan...sekarang yousuff dah masuk 10 bulan, langkah yousuff semakin laju dan berani...kalau dalam rumah boleh dikatakan 80% yousuff berjalan...kalau kat luar rumah masih jarang dibiarkan berjalan...sebab yousuff tak selesa pakai kasut lagi....


Sunday, 7 August 2011

Ahmed Yousuff


Yousuff dah nak masuk 10 bulan....dah boleh berjalan, dah tumbuh gigi sebatang kat bawah....bakal keluar satu lagi....cepat juga gigi yousuff tumbuh..bagus...tapi mama ada rasa gerun sikit time menyusu....hihi....jgn tergigit mama ok yousuff....abg haikal dulu berenti menyusu badan masa umur setahun, masa tu gigi tak tumbuh lagi ...setahun lebih baru tumbuh gigi,terselamatla mama.... :)

Yousuff suka tepuk tangan....suka tiru apa yang papa mama buat...macam bye bye!...no no! (goyangkan jari telunjuk)....tunjuk gambar pada buku (jari telunjuk elok ja tunjuk)....siapa nama yousuff angkat tangan (yousuff akan angkat tgn)....rasanya yousuff dah mulai faham arahan dan dah dapat tangkap sesuatu jika diulang selalu...

Yousuff suka sangat main dengan abang haikal..abang haikal menyorok tepi tilam, dia pun kalut nak menyorok jugak....tapi kalau abang haikal terlasak sikit dengan dia, mesti yousuff akan nangis sambil tengok mama....nak minta tolong mama soundkan abang haikal kan....hihi....abg haikal pulak suka sangat buat geram kat adik....ermm macam macam....

Yousuff memang lalu makan apa apapun...kalau bagi air suam guna cawan...Yousuff akan tolak bila terasa haba panas...kalau air biasa tak suam baru dia nak minum....yousuff dah cekap minum guna cawan, tapi mama la yang kena pegangkan...

Petang petang selalunya mama akan bagi yousuff tengok burung samaada kat belakang rumah atau depan rumah....bila tanay yousuff mana bird?....yousuff akan tengok atas langit sambil tunjuk kalau nampak burung....

Yousuff suka ketawa, renyih dan suka bila bunyi muzik...yousuff akan goyang goyangkan badan macam menari.....

selalunya malam malam bila mama bukakan tilam ( kat jepun ni, tilam dibuka time nak tido....pagi pagi lipat tilam.....nak jimatkan space rumah)....nampakja tilam terbuka...Yousuff akan golek golek atas tilam dan buat gaya macam bestnya nak tido atas tilam.....selalu haikal la yang akan jerit...mama! tengok tu adik...manja ja....hihi tula ayat abang haikal..

semoga Ahmed Yousuff terus membesar jadi anak soleh, pintar cergas dan cerdas....jadi anak baik, rajin dan mentaati orang tua..


kelas agama haikal...(hari pertama)

rupa rupanya hari sabtu semalam bukannya sekadar perasmian tapi terus dimulakan kelas....kalut saya berlari balik rumah ambikkan ikrak haikal...hari pertama haikal macam terkaku sebab penggunaan bahasa indonesia...

semua pelajar diberikan tanda nama...semua pelajar adalah dari Indonesia, Haikal sorang ja malaysian...hihi tu yg tercengang dia...

Mbak Dewi tengah menceritakan tentang lafaz ALHAMDULLILAH.....

Semua pelajar kena tulis kaliah ALHAMDULLILAH 10 kali....kebanyakkan pelajar dah besar besar..yang peringkat umur haikal ada dalam 4 orang ...semasa pelajar tgh menulis (untuk yang budak budak besar, budak budak kecik besara haikal buat aktiviti bebas, mewarna, menulis...)....pak Agus akan panggil sorang sorang setiap pelajar lelaki baca iqra ...Mbak Dewi pula ajarkan pelajar perempuan

bila nama haikal dipanggil, haikal cepat cepat pegi kat pak agus...dan membaca iqra dari muka surat 3 (IQRA 1)....haikal serius membaca dengan kuat dan bersungguh sungguh....seronok saya tengok...kalau kat rumah memang tak duduk diam nak baca..alhamdullilah bila berguru dia tahu beri perhatian....pak DEDEK ada rakamkan vidio haikal membaca Iqra, segan pula nak mintak....takpalah.

Kemudian Pak agus dan Mbak dewi mengajar cara cara berwuduk, ada nasyid cara wuduk..haikal suka nasyid tu ...bila balik rumah dia asyik duk nak nyanyi //tapi terlupa rentaknya...puas saya cari di Youtube tak jumpa....hari ni (kelas agama haikal hari ahad)...saya berjaya rakamkan nasyid tu, tapi tak dapat nak bukak pulak..yousuff pun suka juga nasyid ni,,,,bila orang tepuk dia pun tepuk tangan juga...happyla dua dua beradik ni...

yousuff pulak memang happy ja kalau kat tempat ramai budak budak...dia tak kacau orang tapi nak jadi macam budak besar nak join ap ayg oarnag buat....nisa dan Fey antara yang suka sangat dengan yousuff sebab depa kata yousuff lucu dan suka ketawa...

hari ni ahad haikal dan yousuff ke kelas agama lagi...pukul 10 sampai 12....yousuff pun join juga aktiviti yg dia boleh ikut...saya ada snap juga beberapa gambar nanti bila free masukkan dalam blog atau fb....

gambar


basikal baru haikal.....selamat tinggal basikal kecik....beli dengan ozaki san...500 yen, berbaloila haikal nak melasak degan basikal ni...bila nampak haikal kayuh basikal ni nampak la haikal semakin besar... :)
Keropok lekor....buat dua jenis satu guna ikan selayang ..satu lagi guna ikan tuna tin...sedap yang ikan selayang lagi...
kuih puteri satu sebilik hihi...sebab buat satu ja inti dia...ataupun di kelantan panggil kuih tepung bungkus...kegemaran mama dan haikal..

Friday, 5 August 2011

kelas agama haikal

pagi ni pukul 10 ada acara perasmian kelas agama haikal....pertama kali umat islam di ehime ni buat acara kelas agama untuk anak anak sempena ramadhan...

kelas bermula isnin ni sampai jumaat...seminggu saja....jadi haikal akan bercuti di tadika Yagumo dan akan ikuti kelas agama ni selama seminggu dari pukul 9 sampai pukul 12.....pengisiannya adalah kelas membaca ikrak, kelas hafalan, kelas belajar berwuduk dan solat dan kelas santai...

guru gurunya adalah terdiri daripada para ibu ibu....semasa usrah minggu lepas mereka memilih guru guru secara sukarela...saya pilih untuk jadi guru kelas santai...kelas santai aktiviti bebas, boleh bercerita kisah nabi, buat kad raya atau aktiviti kebudayaan....selamat menjadi guru untuk saya..... :)

sementara para ibu yang mahir dalam bacaaan al Quran akan ditugaskan mengajar mengaji...ada yg mengajar solat, wuduk.....

dari minggu lepas lagi saya dah bagitahu haikal yang minggu ni haikal akan bercuti dari yagumo dan akan ikuti kelas agama.....haikal diam, nampak macam dia tak berapa suka....

mama: haikal ok kan nak gi sekolah agama ni
haikal: haikal sedihla mama, haikal suka sekolah yagumo
mama: haikal cuti seminggu ja, lepas tu haikal pegi tadika yagumo balik
haikal:sensei (cikgu) sekolah usrah tu sapa (haikal selalu sebut kelas agama tu sebagai kelas usrah)
mama: haikal ingat tak makcik yang pakai tudung biru tu (masa usrah mama), nanti dia ajar haikal mengaji ikrak
haikal:kan haikal baca dah al quran dengan mama
mama: memangla tapi haikal tak baca habis al quran kecik tu (ikrak)...kalau haikal gi sekolah agama baru haikalpandai baca...
haikal: haikal tak sukala...

ermmmmm......harap harap isnin ni haikal tak nangisla.....

tentang yousuff pula....dah semakin laju menapak...comey tengok yousuff jalan...dah faham kalau mama kata stand up, dia akan bangun....bila papa kata give me five dia dah pandai five kat papa....bila dengar bunyi muzik atau mama berzikir mula la goyang goyang badan dan kepala..
sejak dua tiga hari ni, dah selalu pangil mammaaa...bila nak sesuatu, bila mama tinggalkan dia....mammmaa sambil mata tengok pada mama.....yousuff semakin cerdik dan telatahnya selalu comey...sayang yousuff haikal...

Wednesday, 3 August 2011

pemergian ayah tua

petang semalam dapat berita ayah tua (datuk) sudah meninggal....meninggal ketika tidur...moga roh ayah tua dalam rahmat Allah.....
saya tak tahu nak tulis apa lagi....dari jauh hanya bacaan yasin dan doa dapat disedekahkan..moga roh ayah tua tenang di sana..amin

Tuesday, 2 August 2011

kuih ooo kuih

hari ni rasa nak buat kuih tepung bungkus....nostalgia kuih ni....mak aji (nenek belah ayah)..pandai buat kuih tepung bungkus ni...umi pun pernah buat juga dulu, masih ingat lagi kenangan buat kuih ni dengan umi.....
masih ingat umi cakap....kalau org utara panggil kuih puteri dua sebilik....saya cakap kat umi bubuh satu jelah, puteri satu sebilik....jimat sikit..hihi...masa tu saya kecik lagi darjah 4 rasanya..

moga umi dan ayah sentiasa bahgia....sayang umi ayah

jom hari ni....puteri dua sebilik.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...