Wednesday, 7 July 2010

ubat bersalin

supaya saya tak lupa...
saya tulis la kat blog ni pasal ubat ubat bersalin yang su bagi....

minggu pertama

minggu pertama ...di jepun memang wajib duduk hospital seminggu...jadi di hospital Dr mungkin akan bagi ubat ....su pesan, ubat hospital tak boleh bercampur dengan ubat herba kampung...jadi minggu pertama saya tak perlu makan apa apa ubat dari su....
saya boleh makan ubat salindah yg diberi wafa dalam minggu tu....sebab ubat salindah tu bukan herba....ikut kata mama macam tu la....

barut perut boleh pakai dah di hospital , cuma tak letakla serbuk herba yang su bagi, sebab nanti bersepah pulak kat hospital....just letak minyak herba yang su bagi

minta suami rebuskan manjakani, buat basuhan di hospital ...

jangan lupa pakai stokin...

jgn lupa tulis selawat shifa, tak ingat ingat lagi selawat shifa....baca untuk baby dan untuk diri sendiri....dan baca asma al husna selalu....

pantang mkn yang bisa bisa...minum susu, kali ni saya nak cuba mkn sayur sawi...try sikit dulu, kalau rasa ok blh mkn..kalau tak stop ja....


Ni minyaknya, yang dalam botol kaca tu....yang dalam botol palstik tu minyak kelapa, yang tu mok cik ye yang buat,buat sapu sapu biasa...patutnya minyak ni(dalam botol kaca) perlu dicampur dengan serbuk manjakani (warna putih cerah tu)dan campuran herba (yang tiga paket warna gelap tu) saya pun tak tahu bahan nya ...byk sgt jenis herba....campuran minyak dan serbuk herba tadi diletakkan pada perut dan kemudian baru dibarut....minyak ni panas, memang sedapla pakai...lagi lagi kalau dicampur dgn serbuk manjakani dan serbuk herba tu....
tapi selama seminggu di hospital saya just bubuh minyak pun dah cukup dan barut....hihi klau su tahu marah ni.....tak ikut peraturan.


minggu kedua...

dah boleh balik rumah....rebus sepang, kederang dan manjakani.....jadikan air minuman semasa lapar dan dahaga...
sepang akan hasilkan air warna kuning dan kederang akan hasilkan air warna merah.....sepang dan kederang ni memang herba biasa yang diamalkan oleh org kelantan...selalu org org tua kelantan memang kenal sgt dgn sepang kederang ni....bentuk macam kayu tu....

rebus akar kayu dan campurkan jadam arab , minum pagi tgh dan mlm....

makan ubat herba dalam bentuk pil....

barut perut macam biasa dengan minyak dan serbuk herba...

mandi dengan air tersat....sebab tak cukup bahan nak buat air tersat guna yg mana ada ja...(daun pandan, daun kunyit dan halba, manjakani)

sebenarnya air tersat kalau di malaysia dulu, rebus macam macam jenis daun (daun serai wangi, daun inai, daun mengkudu, daun jambu batu, daun senduduk, kunyit....macam macam lagilah, tak kenal)...mandi air yg suam suam tu...sambil duduk atas daun daun yang direbus layu tu....memang segar sangat rasa badan.....air tersat ni pun memang org org tua kelantan memang kenal sangat.

harapnya suami saya blh la urut saya dan tungku badan saya ikut yg mak bidan ajar masa balik hari tu...tapi untuk bahagian perut kena tungku sendiri dengan penuh hati hati....kalau tak yakin tak payah tungku, tu pesan mak bidan..sebab mak bidan cakap bahagian perut adalah sensitif kalau tak pandai tungku....bahagian lain ok ja nak tungku, kaki, paha punggung...bahu....harap harap berjayalah abang tungku lin nanti.. :)

makan nasi, campur halia muda dan lada hitam....ikan, daging...sayur sawi (nak cuba),minum susu, patutkan saya ambil multi vitamin....dulu saya ambil masa pantang, multi vitamin dan vitamin C........saya rasa perlu kot...tak cari lagi vitamin ni....
nila bentuk sepang kederang dan buah manjakani...tak clear sgt gambar ni kan...ada 5 paket semua.....

ni adalah jadam arab (serbuk hitam tu)....sikit je ni....dalam plastik kecik je tu...mungkin dalam sesudu ja dalam plastik kecik tu....juga dicampurkan ke dalam air rebusan akar kayu....akar kayu , gambar belah kanan...(macam macam ada dalam tu...)...akar kayu tu perlu direbus sampai air tinggal separuh, memang pahit ...gambar belah kanan juga ada pil pil herba...su dah bahagi bahagikan ikut minggu ....ada 6 minggu semuanya....


minggu ke tiga dan berikutnya....

sama macam minggu ke dua juga....cuma berbeza pil yang ikut bungkusan yang su dah bahagikan....

serbuk manjakani kat atas tadi juga digunakan untuk sapuan pada bahagian bawah...

yang lain sama ja macam hari sebelum belumnya....


Kepada rakan rakan yang berminat nak menggunakan herba kampung ni dalam berpantang boleh contact su saya, Ruslah Ismail di 013-9809741






3 comments:

tautan hati said...

slm kak norli..banyak ubat besalin!!wfa dulu xde la sebanyak nih..hmm ni mmg mak bidan bekalkan sungguh2 la. Ms wfa dulu..minum2 air rebusan sume tak buat pun..hihi..wfa cuma tungku , mkan nasik (resepi tu sama la), ngan mandi air tersat je n barut perut pakai minyak je..

emilia said...

wah byknyer ubatan tuk bersalin tu noli..mmg kne kje kuat nk buat semua tu yer.moga dipermudahkan nnti ya

norlin said...

hihi tula emi dan wafa..byk juga ubat ni...tapi semuanya main rebus ja nanti...dulu masa haikal pun macam ni...tapi kali ni bertungku berurut berdiang tak la dapat merasa betul betul...noli harap sangat biarla Allah tolong noli bersalin, jgn la ada masalah teruk teruk....risau la org tua duk jauhni...mintak mintakla selamat semua...dah rasa debaran nak bersalin walaupun lambat lagi.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...