Sunday, 31 October 2010

Saat melahirkan


Salam sejahtera semua...
lama sungguh tinggalkan blog...sekarang ni saya tgh berpantang...dah 20 hari lebih dah rasanya...

nak story pasal bersalin....

10 Oktober 2010

Pagi tu malas sgt masak breakfast...tapi masak juga sebab nak makan....
Suami gi lab ...saya dan haikal stay kat rumah....hari tu saya rasa nak tgk cerita yg sedih sedih...cari cerita mari the loyal dog tapi tak dapat yg bahasa nihon...ada bahasa siam...layan jelah....sedih sgt cerita tu...nangis nangis dengan haikal tgk tv....haikal tak nangis, tapi asyik tanay mama kenapa...saya pun cakap la sedih sebab tgk cerita ni....sambil bercerita pasal anjing tu supaya haikal faham....lepas tgk tv...haikal tertido...

tgh hari....loceng rumah berbunyi....tgk tgk kak liza datang, tapi kak liza tak masuk pun sebab katanya sahab dah tunggu kat kereta ...ada nak gi tempat lain lagi....kak liza bawakan puding karamel.....hati berbunga riang....sedapnya....saya mkn dgn haikal...simpan sikit untuk suami...kalau ikut hati memang nak habiskan...thanks kak liza...kalau tak kempunan noli nak mkn puding karamel...

Petang ...dapat call dari suami suruh get ready nak gi taman Dogo nak main bola...jadi saya dan haikal boleh ikut sambil main kat playground bersebelahan dgn tempat main bola tu....memang saya happy sgt sebab saya memang suka nak keluar berjalan.....

Bila suami pulang, saya dah bersiap sedia dgn haikal....dah raedy nak naik basikal...suami saya suruh jalan kaki...suami dan haikal naik basikal...tapi tak kayuh just gelek basikal...saya mula mula tu muncung muncung jugak la...sebab mana aci saya kena jalan sorang dan kena jalan laju sebab suami saya gelek basikal laju...jauh juga brjalan...saya tak pernah ke taman Dogo berjalan kaki sebelum ni...niat di hati, dengan berjalan jauh ni boleh cepatkan dan mudahkan bersalin....

dah lewat petang baru habis main bola...dan haikal pun dah puas main....saya pun dah letih jaga haikal....aduh bila nak balik tu kena jln kaki lagi nak balik, dah la badan dah letih...terpaksa juga berjalan...kali ni saya jalan slow....saya paksa suami jln slow jugak, tak mau dah jln laju laju dah tak larat ....sambil jln kaki balik saya ckp kat suami saya mls nak masak dan letih.....sampai rumah , mandi solat...tgk tv....pastu keluar nak mkn udon....juga berjalan kaki...tapi kedai udon tak lah sejauh taman dogo....sampai kedai mkn, saya mkn nasi dan unagi (belut) pangang...unagi memang kegemaran saya kat jepun ni...lepas tu kami bertiga berjalan kaki ke supa, beli sayur dan buah....dan berjalan kaki pulang....mlm tu tido keletihan...perut mengeras mcm sebelum sebelum ni juga...perut saya memang kerap mengeras sejak dari 6 bulan lagi....


11 oktober 2010

Tido malam saya memang tak lena sejak sarat, ditambah dengan letih byk berjalan..dan perut yg mengeras walaupun tak sakit...saya memang tak selesa untuk tido...sebelum subuh saya dah start pening...lepas solat subuh..saya tido kembali....saya cakap kat suami saya tak mau masak...saya minta suami bakarkan daging yg saya dah perap semalam....harum semerbak bau daging bakar...bila dah selesai msk, suami panggil mkn....saya happy sgt, sebab dapat mkn air tgn suami...sedap sgt rasa....berselera saya dan haikal mkn....

lepas sarapan suami ke lab...saya dan haikal stay di rumah....saya byk baca al quran pagi tu...haikal pula sibuk dgn kereta dia....
tgh hari saya rasa nak tgk cerita sedih lagi....teringat cerita one little of tears...walaupun saya dah tgk cerita tu , saya teringin nak tgk lagi....cari kat youtube, jumpa yg drama punya...teruja saya nak tgk, penyampaian cerita dalam drama lebih simple dan lebih jelas, kurang melibatkan emosi aya sebagai watak utama....haikal pun turut tgk cerita ni, tapi dia tgk sekerat jln ja...pastu sambung main...lps habis cerita, saya ajak haikal tido....tapi haikal tak mahu...saya rasa kurang selesa dan rasa berat sangat perut....sambil duk ajak haikal tido, tiba tiba suami pulang...agak awal suami pulang hari ni....suami saya nampak letih....dan dia terus tido....
saya dan haikal juga tido....sedar sedar dah petang...tak solat asar lagi....haikal masih tido...
saya bangun mandi...bestnya mandi air panas....agak lama saya mandi...pastu solat asar...

Suami kemudian keluar gi MICC (surau)...untuk beli ayam...suami saya plan nak masak sup ayam untuk saya....wah hari ni hari rajin, pagi tadi dah masak, mlm pun nak masakkan untuk saya jugak...tersenyum dalam hati ...actually suami saya memang tahu memasak tapi sejak dah ada isteri memang tak sentuh dapur kecuali untuk masak magi.. ;)
sambil tunggu suami pulang saya siapkan bahan bahan untuk sup ayam...sebab saya ragu ragu blhka suami saya masak sup ayam ni...hihi tak harap ja....
suami pulang dgn dua ekor ayam, daging sosej dan burger ayam....alahai sedapnya...dah lama saya tak makan burger....tiba tiba saya dah mulai rasa sakit....tapi sakit yang tak kuat sgt....
saya cakap kat suami rasanya nak bersalin dah ni...paling lewatpun mungkin malam esok lin akan bersalin....yakin ja saya cakap kat suami....

Lepas solat maghrib, saya kemas kemas barang ...kemas rumah sikit...pastu makan sup ayam suami saya masak....saya minta suami saya buat telur separuh masak, andai betul saya nak bersalin ...telur separuh masak bagus untuk beri tenaga....haikal nasib baik tak meragam...dia faham bila saya cakap mama dah nak bersalin....
call ayah dan abah bagitau mungkin dah nak bersalin....ayah suruh relax...dan abah suruh suami saya bawa cepat ke hospital....
masa tu sakit 5 minit sekali...sama macam haikal dulu juga start sakit dengan gap masa 5 minit sekali.....

Di hospital

Sampai hospital pukul 7mlm...
jalan kaki ke tempat bersalin....haikal macam faham ja mama dah nak bersalin...hospital sunyi ja..tak macam kat malaysia ramai org sentiasa....sakit saya bertambah kuat...tapi masih mampu berjalan...suami dah call shafiq untuk datang ke hospital ...boleh tolong jagakan haikal sementara saya sakit bersalin....
saya dan suami lupa yg sebelum ke hospital sepatutnya kena call (Hello mama) dulu...untuk inform kata dah sakit bersalin...jadi nurse kat hospital tu tak get ready dengan kedatangan kami...

masa mula mula sampai tu, bidan minta untuk cek bukaan...saya dengan relanya relax ja naik atas katil special untuk bersalin tu (ada tempat letak kaki untuk bersalin)...saya tak sangka yg cek bukaan amat amatla sakit, termenjerit saya...Ya Allah...sampai sekarang saya fobia dengan cek bukaan, time tu dah 2cm...fuh......yang saya peliknya apasal dulu masa haikal cek bukaan tak sakit langsung....2 cm jugak time tu....masih terbayang sakitnyatu...memang saya fobia . time tu suami saya tak ada sebab sedangisi borang yang perlu di kaunter...


sakit saya bertambah kuat, 3 minit sekali rasa sakit yg sederhana kuat datang dan pergi...saya diminta masuk ke satu bilik bersebelahan dengan labor room......selalu saya dengar isteri akan pegang tgn suami masa sakit contraction...tapi saya lebih selesa pegang besi katil dan mengiring ke kiri badan..mungkin sebab haikal dulu saya tahan sakit dgn cara macam tu, otomatik time yousuf ni pun saya terus mengiring dan pegang besi katil...suami saya minta gosokkan kaki, dan ada seorang nurse pelatih yg menggosok belakang...memang berbeza dgn haikal dulu, saya tahan sakit seorang diri...kali ni saya ada suami dan nurse yang tak berhenti menggosok badan saya....mungkin sebab tu saya rasa sakit contraction kali ni tak sehebat haikal dulu....

....saya kemudiannya diminta menukar baju hospital...suami dan nurse setia menggosok badan saya....yg kelakarnya, dalam duk sakit tu saya terdengar suami saya gelak...sebabnya baju saya terkoyak sebab suami saya gosok kuat sgt,...hihi macam macam...mungkin baju hospital tu jenis kain yg mudah koyak kot saya rasa....

sakit saya bertambah kuat dah 2 minit sekali, saya rasa nak terkencing, jadi saya minta untuk ke toilet...semasa ke luar dari bilik untuk ke toilet saya lihat adik adik ehime semuanya ada menunggu di luar...saya senyum ja kat depa tak sempat nak tegur sebab saya sedang menahan sakit...hihi sebenarnya malu pun ada sebab saya macam comot ja time tu ..berkain sarung, tudung yg senget benget...hihi

Nurse cakap sesuatu kat suami...pastu suami saya cakap....sakit saya cepat dan kuat, mungkin pukul 10 dah bersalin...saya pulak dgn yakin nya cakap kat suami, lambat lagi ni...sakit contarction tak kuat lagi....(berdasarkan pengalaman haikal dulu sakitnya contraction lebih kuat)...

dalam duk sakit conraction saya kunyah buah kurma untuk bagi tenaga dan minum air yasin yg suami saya buatkan....kata nurse kalau minum air lagi cepat bersalin....then tiba tiba nurse cakap kat suami nak cek bukaan lagi...alahai...saya memang dah fobia sgt nak cek bukaan...saya cakap kat suami tak mahu cek bukaan lagi...lambatt lagi ....kalau dah nak bersalin rasa macam nak buang air besar, ni belum lagi...saya macam merayu kat suami tak mau cek bukaan....ingat lagi ayat saya...nanti cek entah entah baru 5 cm, pastu nanti nak cek lagi...tak yah la cek ,nanti nak bersalin ..bersalin jelah....ermmm mentang mentangla nurse tu tak faham bahasa melayu sedapja saya merayu kat suami...suami saya pulak macam tak tau nak cakap apa....confiusja dia...
nurse minta saya ke katil di labor room untuk cek bukaan...sambil duk tahan sakit contraction yg semakin kuat, saya slow slow jugakla bangun pegi ke bilik sebelah....saja lambat lambatkan sebab saya takutt sgt...seram sangat rasa....kalau boleh nak suruh baby keluar cepat tak mau kena cek bukaan.....

tapi cek bukaan kali kedua ni tak sakit macam masa 2 cm tu....lega rasa, saya duk kerut dahi nak get ready tahan sakit macam mula mula, tapi alhamdullilah dah tak sakit macam awal awal tu.....kali ni dah 8 cm....nurse cakap saya dah boleh bersalin dah ni...depa semua kalut get ready peralatan nak sambut baby, air ketuban dipecahkan..saya tak perasan macammana air ketuban tu dipecahkan.......tapi saya tak sakit nak teran pun lagi time tu....saya cakap kat suami bukan nak bersalin lagi ni, satgi depa paksa keluar kena gunting pulak...mengomel ngomel saya kat suami....

Sakit makin kuat, dan tiba tiba saya rasa macam nak teran buang air besar...aik cepat sungguh, dalam hati pandai juga nurse ni jangka....dan bila rasa nak teran saya pun teran, kali ni tidak selancar haikal dulu...haikal dulu amat amat mudah proses meneran...tapi kali ni saya rasa macam baby besar ja nak keluar....saya teran adala dalam 5 kali baru keluar....dalam hati masa tgh teran tu, cepat la baby keluar...takut kena gunting ja satgi.....takut sungguh saya dgn gunting, entahla kenapa...saya agak gerun dgn gunting.alhamdullilah selamat Ahmed Yousuf keluar ke dunia...diiringi suara tangisan, saya rasa lega dan alhamdullilah terlafaz oleh saya dan suami...Yousuf mengis kuat, nurse letakkan yousuf atas badan saya terus dia diam...rasa tenang hati...

agak lama Yousuf diletakkan atas badan saya, tidak seperti di Malaysia, kejap ja....Yousuf berada di atas badan saya sehinggalah proses uri selesai dikeluarkan...semasa mengeluarkan uri, saya rasa sakit...tapi tak la sesakit contarction dan meneran.....tapi tetap rasa sakit....
Semasa yousuf di atas badan saya juga, suami saya azankan yousuf....saya rasa tenang dan bersyukur....kemudian Yousuf di bawa keluar dari tempat bersalin untuk dibersihkan, suami saya turut temankan yousuf...saya terdengar byk suara, rupa rupanya..adik adik junior yg setia menunggu semuanya dibenarkan masuk ke kawasan bilik bersalin, jadi depa dapatla tgk yousuf dibersihkan....

Kemudian proses menjahit pulak....suami dah tak ada di sisi saya sebab temankan yousuf bersama adik adik junior....saya cuba bercakap dalam bahasa jepun, gunabahasa simple simple ...tanya nurse teruk ka luka, berapa jarum kena jahit....lega rasa hati bila diberitahu sikit saja, mungkin dua jahit.....sempat lagi tanya nurse sakit ka nak jahit....nurse macam ragu ragu nak jawab....saya just tanya,sebab dulu masa haikal tak sakit langsung...tapi dari pengalaman rakan yg pernah bersalin di hospital yg sama (redcross hospital)...proses menjahit sakit.....tu yg saya gatal gatal nak tanya sakit ke tak tu
sekali kena jahit...aduh sakittt...saya pegang ja tangan nurse tu...yg jahitkan luka adalah Dr....nasib baik sikit , kalau byk aduh saya boleh pengsan kot....saya masih tetanya tanya kenapa dulu saya tak sakit....ermmm mungkin perubahan badan kot, atau ubat bius kat jepun ni kurang ka dari Mlaysia....entahla....setiap anak yg dilahirkan tu, prosesnya tak sama...masing masing ada cerita tersendiri....syukur semuanya selamat

Selepas selesai semua, saya perlu rehat di atas katil bersalin tu 2 jam, kemudian baru boleh ke bilik untuk rehat....setelah 2 jam, saya diminta ke bilik yg ditetapkan....sepatutnya, setiap pesakit yg bersalin normal dan tidak mengalami kecederaan serius, perlu berjalan sendiri ke bilik masing masing....berbeza dgn malaysia, yg memang tak bagi sgt berjalan lepas melahirkan....kalau nenek saya memang pantang la nak bagi berjalan....takut peranakan rendah dan sebagainya, risau terdetik di hati saya bila saya dapat tahu bilik saya adalah yg paling hujung, maknanya perlu berjalan jauh....nak explain kat nurse tu kata tak mau jalan, suami dah pulang time tu...nasib baik ada nurse muda yg blh berbahasa english sikit sikit, saya cakap kat dia kalau di Mlayasia, tak blh jalan jauh jauh lps bersalin....saya siap cakap lagi nenek saya tak bagilah, pantang larang...haha kampung betul saya ni...nasib saya baik, mungkin mlm tu saya sorang ja bersalin, jadi depa blh lalayan saya lebih sikit...nurse setuju nak tolakkan saya guna kerusi roda...alhamdullilah....

sebelum sampai ke bilik , saya perlu ke toilet dan diminta untuk buang air kecil....tapi tak perlu basuh , just lap saja.....tidak seperti di Mlaysia, nurse tak suruh apa papa pun lps bersalin....saya rasa bagus juga buang air kecil lepas 2 jam atau 3 jam bersalin, perut rasa lebih selesa....mungkin amalan ini baik di amalkan untuk bersalin lain kali....

sampai di bilik, saya rehat...Yousuf juga di bawa ke bilik yg sama, saya harus menjaga sendiri Yousuf, bagi ibu yg kurang sihat, kecederaan bersalin teruk atau yg dibedah, bayi mereka akan dijaga oleh nurse untuk mlm pertama...tapi bagi yg bersalin normal dan tak ada masalah kritikal harus menjaga sendiri....ermmm yang ni kurang best...sebab walaupun tak sakit tapi letih....dan harus jaga baby...kalau di malaysia, famili yg tolong jagakan baby...tapi alhamdullilah, dengan menjaga sendiri yousuf selepas melahirkan saya dapat lihat teletah, wajah yousuf yg betul betul baru....tula hikmahnya...

Saya letakkan yousuf di sebelah saya, saya cuba susukan dia malam tu...yg mengejutkan saya, yousuf pandai menyusu, saya tak ada masalah menyusu mcm haikal dulu...atau mungkin juga sebab saya dah ada pengalaman....menitis air mata lihat yousuf sangat baik dan tak meragam...sepanjang malam saya tak dapat tido, fikiran saya melayang jauh....saya teringat ayah umi mak bidan...saya teringat haikal masa kecik....dan juga saya teringat setiap detik proses bersalin saya kali ini...saya teringatkan suami dan haikal....semuanya bermain main dalam fikiran saya...dan saya juga amat lapar, nasib baik buah kurma yg saya bawa untuk di makan masa bersalin ada lebih, saya habiskan semua kurma dan air yasin yg suami saya buatkan.....

Sepanjang malam , saya kerap susukan yousuf, walaupun belum ada susu yg banyak, cuma colostrum...amat baik untuk bayi....semasa menyusu saya rasa rahim mengecut dgn maat kuat, terasa sakit nya...bila stop menyusu tak sakit...bila menyusu ja mesti terasa kat rahim....peristiwa ni juga tak pernah saya alami masa haikal dulu....saya mula risau ada yg tak kena ka dengan badan saya, esoknya saya beritahu nurse dan Dr...kata Dr itu adalah normal, memang bila menyusu rahim akan mengecut...kata Dr, semakin byk kali bersalin, sakit tu akan lebih terasa....oo begitu ka...
sakit rahim mengecut ketika menyusu saya alami selama 2 hari dan hari ketiga hanya rasa pada sebelah malam ketika menyusu....hari ke empat dah tak rasa....satu pengalaman baru bagi saya...baru saya tahu rasa sakit rahim mengecut lepas bersalin.
itu sajalah ceritanya...suami sempat ambil vidio saat saya sakit dan melahirkan, tapi macam tak sesuai pulak nak letak kat blog sebab baju bersalin tu tgn tak panjang jadi nampak aurat tgn..

Semoga cerita bersalin ni dapat menambah koleksi cerita ibu ibu yg bakal melahirkan....buat adik ipar saya AIMI (Isteri NAZLI)....semoga selamat bersalin bulan satu ni...kakak doakan semoga semuanya selamat....doa minta redha dari Allah tu yg penting disamping senaman dan kesihatan yg baik semasa mengandung....kepada NAZLI, jaga isteri elok elok....


Yousuf terus diletakkan atas saya saya sejurus selepas tali pusat dipotong...




Haikal dengan papa...adik yousuf sedang di periksa oleh nurse...dari sebalik langsir saya terdengar Haikal asyik tanya pasal saya...mama mana?....terima kasih haikal, ingat mama...

Friday, 8 October 2010

Puisi buat suamiku...


Dalam diam ada kasih yang membisu,
mencari ruang untuk dimengertikan..
tersurat itu yang pasti...yang tersirat tak siapa yang tahu....

Dalam senyum ada sendu...
yang hilang dalam tawa dan lagu...
cinta itu hakiki...usah diragu walau badai berlalu...

kasihku cintaku sayangku hanya untukmu...
hingga ke hujung nyawa itu janjiku...
agar ia abadi kekal selamanya...
cinta agung insan biasa yang banyak kurangnya...

kasih kita ada nyawa yang menyambung...
si kecil itu ...itulah penawar, itulah tanda cinta...
hadirnya dia...perlukan sayang dan sabar dari kita...
Moga dirimu tabah selalu...engkaulah papa buat anak anak ku...
papa itu tak perlu keras untuk kuat...
papa itu tak perlu lembut untuk dikasih
papa itu adalah papa....
ikutlah kata hati....naluri kasih yang suci..
kuyakin padamu papa.....
kasih itu bawa ke shurga

37 minggu 2 hari

...hari hari menghitung hari ja...
tido malam yg langsung tak lena....malam tadi rasa nak muntah ja...tapi tak muntah pun....
cuaca pulak sejuk ja skrang ni....tapi rasa panas jugak kadang kadang....
haikal semakin sihat dari demam....
papa haikal sibuk dgn lab...gambatte papa...nanti dah keluar baby, malam memang papa kena duk rumah la....jadi sekarang ni kena pulun betul betul la kan sementara baby tak keluar lagi......
mama haikal setakat ni, ok la....tapi rasa tak selesa ja....paling malas nak masak....
thanks papa sebab bawak keluar makan kat luar malam kelmarin....
nak upload vidio haikal byk lagi agar ada kenangan untuk dia....dan juga supaya tok ayah tok umi, tok nek blh tgk sebelum pergi mekah ni,....

pesanan untuk nabilah...: nanti copy vidio haikal bagi kat umi ayah...ubat rindu sebelum gi mekah...kalau nak tgk perangai dia guna webcam mesti kalut sebab dia manala nak duduk diam......salam sayang untuk sulah dan mak bidan jugak....

Pelangi pelangi

Pelangi pelangi alangkah indahmu...
merah hijau kuning di langit yg biru
Pencipta mu Agung
siapalah aku..
pelangi ciptaan Allah Hu Akhbar!....Allah Hu Akhbar!


Lagu ni adalah lagu tema...Mari bercerita bersama Ustaz Zamri....popular ni lagu tema ni...hihi
mama mula nyanyikan lagu ni masa haikal umur 46 hari...masa tu dah kat rumah tok umi tok ayah di Butterworth.....mama nyanyi kat haikal...walaupun haikal masih baby ....nanyi sambil tgk mata anak mama yang kecik lagi ni time tu.....
Su pun suka nyanyi lagu ni kat haikal....Su cakap mama nyanyi rentak salah, Su nyayi baru betul..mama memang selalu rosakkan lagu pun....


video

onigiri...

dari dulu mama selalu silap sebut ...onigiri jadi ONAGIRI....

Haikal suka sangat makan onigiri...tapi mama tak pandai la nak buat...last last papa beli yg macam serbuk tu....campur dgn nasi putih panas...gaul gaul...bubuh dalam acuan 3 segi...jadila onigiri untuk haikal....

kalau haikal demam...tak lalu makan...tapi kalau buat onigiri mesti lalu...

ni ada vidio haikal nyanyi lagu onigiri...mama tak faham pun lagu ni...papa kata haikal nyanyi berterabur...tak faham sgt...hihi...hentam jelah haikal...actually ni lagu baru kot rasanya sebab baru ja dgr haikal nyanyi.....best nya kalau mama terror nihongo kan!.....good luck haikal...jgn putus asa belajar bahasa nihon ni ok....all the best to you!
video

(2 tahun 7 bulan)

what is that?

mama haikal semangat merakamkan setiap detik perkembangan haikal...selama ni malas sgt...
sebenarnya terfikir ...kalaula bersalinni jadi apa apa...tak dakla kenangan haikal dengan mama...apa yg mama ajar....kurang kurang haikal blh la dengar suara mama tgh duk ajar haikalkan....ish mama ni...tak baik la fikir macam macam...tapi nak wat macammana...setiap org yg bersalin mesti terfikir pasal ajal maut semua ni kan......I love you so much haikal....so much!
video
That is a house.... (2 tahun 7 bulan)


video

That is a bicycle...(2 tahun 7 bulan)

Wednesday, 6 October 2010

Mari, a loyal dog

Buat air mata ini menitis tanpa henti.....

hari yang rasa sihat dan ringan

...entah kenapa hari ni...rasa badan ringan...
bila badan ringan ...otomatik rasa macam cergas sikit....jadi hari ni planning nak buat kerja rumah byk sikit
nak clearkan apa yg patut.....sebelum bersalin nanti...
nanti dalam pantang dah kena stop semua kerja berat...
jadi hari ni....saya dah baut list apa yg nak kena buat....good luck mama haikal!

Adam Haikal


Hari ni bukan main byk lagi yg mama tulis dalam blog...
sebenarnya terlintas dalam hati kalau bersalin awal...nanti cerita dan vidio vidio lama haikal mesti lagi malas nak upload...kesian pulak haikal..tak ada kenangan yg tersimpan untuk dia....nanti dah ada adik , mesti cerita adik pulak yg memenuhi blog ni...(kalau mama rajin la)...

hari ni dah 36 minggu 6 hari....
tidur malam asyik terganggu oleh rasa nak kencing...asyik ke toilet ja...mungkin kepala baby dah betul betul bawah....tapi masa haikal dulu, tak macam ni pun...mungkin badan dah berubah atau baby kali ni besardari haikal dulu....setiap kelahiran tu tak sama kan....

tak sabar nak tunggu baby keluar....

Cerita tentang Adam Haikal....

Haikal dah 2 tahun 7 bulan 1 minggu...
Banyak bercakap...dan suka bercerita...suka tanya macam macam...
suka menyanyi, suka baca buku (tgk gambar), suka main basikal...

suka bergurau dengan papa...suka tolong mama sidai kain dan lipat baju,
suka loncat sana sini....suka orang lasak dgn dia....suka tunjuk prihatin pada mama...
suka usik mama....

ermm...haikal kadang kadang berpewatakan macam org dewasa yg caring...bila nampak mama letih...tapi kadang kadang buat perangai mengada ngada nangis tak tentu pasal, dan time tu memang menguji kesabaran mama....hihi...

Haikal selalu tanya pasal tok umi tok ayah tok mama tok abah...dan semua ahli keluarga yg dia ingat di Mlaysia...kalau telifon Tok su pulak...dia akan minta nak cakap dengan Tok Nek (mak bidan)....kalau tak bagi cakap..dia akan nangis....hihi bangga la mak bidan, cicit dia sayang dia....

Haikal suka bermain waktu makan, dan buat mama dan papa marah...suka celup tgn dalam air....ermm tak tau nak ubah macammana lagi ...slow slow mama akan cuba didik haikal beradap depan makannan...kiranya kalau dalam majlis...etika makan haikal masih fail la... :)

Haikal juga masih belum blh hafal surah al fatihah sepenuhnya....alif ba ta juga masih belum kenal huruf walaupun dah blh membaca dalam bentuk lagu sampai habis....
ermmm...setakat tu dulu ya Haikal...mama tak larat nak tulis la pulak perkembangan haikal...nanti mama rajin mama sambung lagi ok....

zikir dan lagu buah durian

video

haikal baru tahu berzikir..(2 tahun 7 bulan)

video

Lagu buah durian...ni pun lagu tok ayah yg ajar mama masa kecik kecik dulu...panjang lagi lagu ni...tapi mama baru ajar haikal rangkap pertama....(2 tahun 7 bulan)

Buah durian , buah berduri..
Isinya sedap sangat wangi...
Kalau kita hati berani..
Kopek kulit dapat isi....

Tok ayah memang sukaa sangat buah durian...jadi mama pun memang sukaa jugak mkn buah durian....kalau sebakul durian tu memang boleh makan sorang la....hihi...tak caya...nanti tanya tok ayah ok.

lagu jepun haikal


Antara lagu jepun haikal yg sempat dirakam 2 minggu lps kot....
mama nak masukkan dalam blog supaya tak hilang macam tu ja macam vidio haikal zaman kecik kecik....moga bila haikal dah besar blh tgk balik kenangan kenangan lucu ni.... :)

mama nak ajar lagu jepun kat haikal pun mama tak tau ...haikal nyanyi ni pun mama tak tau pun maksud apa...betul ka salah sebutan haikal mama pun tak pasti....harap sensei kat sekolah jelah ya haikal.....ermmm nanti la kalau mama rajin..mama hafal lagu ponyo..nanti kita nyanyi sama sama ok!

video
(2 tahun 7 bulan)

video
(2 tahun 7 bulan)

video

(2 tahun 7 bulan)

Tuesday, 5 October 2010

vidio haikal belajar nyanyi lagu dari makcik jepun

Vidio ni diambil masa kat rumah arum....petang tu saja gi berjalan rumah arum...nak tolong kemas kemas apa yg patut...sebab malam tu arum dah nak pulang ke indonesia...kat rumah arum time tu ada 2 orang nihon jin....sambil rest jap, depa melayan haikal ....nyanyi lagu dalam buku Ken (anak arum)

video



video video

Haikal berumur 2 tahun 6 bulan

Hadiah hari sukan


Sempena hari sukan yg lalu....haikal dapat byk juga hadiah...walaupun kalah lumba lari...hihi
semua student dapat hadiah yg sama walaupun kalah atau menang...

antara hadiah yg paling menarik adalah ....puzzle gambar...

saya tak sangka pulak haikal dah sesuai bermain dengan mainan ni...saya tak pernah terfikir nak beli benda ni pun...
nasib baik cikgu sekolah tahu apa yg sesuai untuk peringkat umur seusia haikal....

saya kagum dengan daya tumpuan haikal...memang dia khusuk sungguh susun benda tu...

masa mula mula dapat mainan tu...saya tak bagi dia buka plastiknya lagi..so haikal just tgk gambar ....saya duk bercerita la pasal gambar gambar kartun kat gambar tu...pastu haikal nak saya buka juga...saya pulak ingatkan benda tu tak sesuai lagi, kalau dah buka mesti hilang punya....

terpaksa buka sebab haikal dah buka sendiri..hihi

dapat dapat ja benda tu terus susun sedaya upaya....dan memang tak berkelip ...memang suka sungguh dia susun gambar tu....mama pulak seronok tgk haikal berusaha susun...bila haikal tanya..."mama macam ni ke"....saya pulak yg lebih lebih bagi tips...."kalau byk color hijau tu mesti kat kawasan hijau"...."ni nampak rainbow separuh tu, mesti ada rainbow jugak kat sini"...
saya bagi idea macam la haikal tu umur 5 tahun...nasib baik dia faham...cepat ja siap..."yatta!..yatta!"..jerit haikal bila dia berjaya selesaikan gambar tu

haikal belajar perkataan Yatta! dari sensei papa masa gi camping lps raya hari tu...saya pun baru tahu..yatta tu maksudnya..Idid it!.....

bila dah siap, haikal akan punggah balik gambar tu...pastu pasang balik...last last benda tu dah jadi kacang sgt...hihi dia dah hafal gambar tu...dah tak mencabar dah la....rasa macam nak cari ja mainan macam tu nanti....kalau ada kat hyakuyen ka ok jugakkan....

yang best nya lagi...saya la rasa best...sebab satu hari tu bila dah selesai susun gambar, ada satu bahagian yg hilang, (tersepit bawah kaki haikal)...."mama , hitotsu(betulke eja tu) nai!"-"(mama, satu ni tak dak...rasanya maksudnya macam tu kot)...ooo hihi...anak mama ni dah byk vocab jepun...tak terkeluar ja rupanya...

semakin hari haikal semakin byk dah terkeluar bahasa jepun, cuma mungkin sebab saya tak bercakap bahasa jepun...mungkin dia pun kurang nak bercakap...sekali sekala bila terkeluar tu...saya yg excited....

sekarang ni...tulah mainan kegemaran haikal...asyik duk susun punggah susun balik sampai boring.....

ni ada vidio haikal ...time ni baru balik dari emyfuru...mood mengamuk, bila bagi mainan ni kurang sikit manjanya...tapi bila nampak mamambik vidio...terus nangis tak bagi ambik vidio...
video

(2 tahun 7 bulan)


video


video

dua vidio kat atas ni pulak...seminggu sebelum undokai (hari sukan)....sambil nak tido...duk bercerita pasal undokai....ermm baju sama pulak macam kat vidio atas sekali..hihi...

haikal ku sayang

hari ni haikal tak gi sekolah...selsema dan batuk sikit....
pagi tadi saya dan haikal ke klinik ambik ubat....
klinik tu dekat ja dgn rumah ..selalunya saya ke klinik naik basikal...tapi kali ni sebab nak bagi saya banyak berjalan...kami jalan kaki, sambil saya tolak haikal guna basikal kanak kanak yang ada tempat tolak kat belakang tu...
haikal walaupun tak sihat tapi cergas macam org sihat ja...seronok dia dapat berjalan guna basikal kecik dia tu.....haikal kayuh basikal sambil mulut duk pot pet pot pet...tanya itu ini...nasib baik mama haikal ni pun jenis byk cakap jugak...rajin ja melayan ...hihi....

haikal kalau ke klinik...dia dah tau dah mesti nurse bagi termometer dan check suhu badan....selalu bila dah dapat bacaan suhu, haikal akan bagi sendiri termometer tu kat nurse ..."Dozo...."..sambil hulur termometer dan sengih....pastu terus gi kat tempat mainan yg disediakan kat situ....mainan tetap haikal adalah rocking horse yang mengadap tv....kebetulan hari ni cerita ponyo ponyo yg di pasang....memang melayan sungguhla....

dah habis check semua kami pun pulang...ingatkan lps ke klinik saya nak gi kedai beli sayur, jauh sikit dari rumah...tapi saya rasa tak selesa pulak kat perut...

"Haikal kita tak jadi tau pegi Suny mart...mama rasa tak sedap kat perut"...kata saya sambil berjalan balik
"kenapa mama...mama nak beranak dah ke"....toleh ke belakang melihat saya sambil kaki duk kayuh basikal....
"tak lagi la...mama letih ...kita balik rumah terusla..."
tiba tiba bunyi ambulans...
"mama, ambulan nak ambik mama...adik yousuf nak keluar dah ke"
"mana ada...tu ambulans nak ambik org lain la...papa tak dak adik yousuf tak leh keluar lagi"
Haikal stop kayuh, turun basikal...gi kat perut saya..."dame yo!...jgn keluar..papa tak dak ..papa gi sekolah"....ish haikal ni la....macam macam....





Sunday, 3 October 2010

undokai haikal (hari sukan)

hari sabtu lepas berlangsungnya undokai sekolah haikal...
acara bermula pukul 9 pagi lagi....saya dan suami memang menunggu nunggu hari sukan ini memandangkan ini adalah acara pertama anak kami...kami selalu doakan agar haikal sihat supaya dapat hadir majlis undokai ni...alhamdullilah haikal sihat...memang dah dua minggu sebelum ni, asyik bercakap pasal undokai ja ngan haikal...

haikal masuk 3 acara persembahan...satu persembahan beramai ramai dan dua lagi acara persembahan kanak kanak yg seusianya...papa haikal juga ada join satu acara persembahan...saya tukang ambik gambar ...sebab perut tgh besar nak aktif sgt macam susah sikit...

haikal juga masuk acara larian...bersemangat ja dia lari tapi dapat no last...hihi..sensei lepas 4 orang 4 orang sekali lumba...haikal dapat no 4..tapi okla...haikal enjoy!

haikal senyum ja sepanjang persembahan tarian...dia happy sgt....saya ada ambil vidio tarian sanba...tapi guna handset macam tak berapa jelas ja vidionya...saya rasa nak nangis bila tgk haikal buat persembahan, tgk dia lumba lari, tgk dia bergaul dgn kawan kawan....wah anak saya dah besar...bukan baby lagi...dah pandai bawak diri ...ikut arahan sensei...beratur...duduk dgn kawan kawan tunggu turn dan tgk persembahan rakan rakan lain...saya terharu sebab anak saya dah besar....

suami saya juga bersemangat join aktiviti sukan ni....bagi kerjasama sepenuhnya kat pihak sekolah, bagus betul...masuk acara larian...haikal duk tepuk tgn ja tgk papa dia lari...pastu duk sengih sengih kat mama sebab nampak mama duk snap gambar papa tgh lari....haikal haikal...memang buah hati mama sungguhla...senyuman dia selalu buat hati ni luruh...hahhaha...

haikal pakai topi oren...topi oren tu untuk rakan rakan kelas dia...umur 2 tahun. Masa duk tunggu untuk buat persembahan tu haikal asyik duk jeling jeling kat mama ngan papa yg jadi penonton...pastu senyum meleret...nampak baik ja haikal dgn kawan kawan dia...ingatkan haikal tak duduk diam macam kat rumah....perangai jadi lain bila dgn kawan kawan sekolah, lagi bagus...hihi

Ni pulak acara persembahan kedua...persembahan tarian ni beramai ramai...semua student dari umur satu tahun sampai la 6 tahun...sayang tak ambik vidio persembahan ni...haikal menari dgn bagus dan comey...hihi ..puji anak sendiri...


ni pulak acara tarian sanba...ni kelas haikal ja...yg pakai topi oren tadi...depa dah tukar pakain ala sanba ni....haikal menari dengan riang...sengih ja....bagus haikal! :)


sanba sanba....tak jemu tgk persembahan dia...sayang vidio tak comey....masih tergambar kelincahan haikal menari dan asyik senyum ketawa riang....




papa haikal tgh tunggu turn lari...papa lari laju...kumpulan papa dapat no 1...dapat hadiah tisu...tahniah papa!..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...