Wednesday, 29 September 2010

teringat kenangan berpantang...

hari ni saya teringat kenangna berpantang selepas melahirkan haikal dulu...

saya agak segan nak cerita...sebab cara saya berpantang amatlah kampungnya...
teringat dulu, saya sangat segan pada keluraga mertua yg datang melawat, pada suami...segan dengan cara berpantang yg memang amat amat tradisional, tapi saya amat amat selesa dan amat amat sihat dengan cara berpantang yg kuno ini....cuma saya agak malu pada suami, mama abah...yg mungkin agak janggal melihat proses berpantang cara kampung ni...hihi...

ermmm...berpantang...mungkin bagi sesiapa yg membaca cara saya berpantang dulu...akan geleng kepala....ish awatla teruk sgt, tapi bagi diri saya dan haikal...kami sihat dan ok...dan kalau blh saya nak berpantang macam tu lagi......

caranya adalah...

Berdiang

pagi pagi, sebelum subuh lagi...nenek saya akan bangun panaskan arang dalam dapur berdiang....jadi berasap rasapla rumah nenek saya...oh lupa nak bagitahu...saya tido kat dapur...ruang dapur rumah kampung luas...jadi tempat saya tido, memang tak pernah sunyi dgn org...sebab dapurkan tempat yg selalu org ada...jadi saya tak sunyi.......pada mulanya, nenek saya sediakan bilik kat bahagian depan rumah untuk saya tapi saya tak mahu sebab rasa sunyi....seronok duduk kat dapur...:)

aa....bila arang dah marak, saya pun kenalah tido tepi dapur berdiang tu, tidor mengiring...bagi haba kena pada punggung.....panas memang panas....saya asyik nak lari, dan nenek saya akan selalu ingatkan..jgn lari...duduk dekat lagi...hahaha...nenek saya tak marah saya sebab saya cucu kesayangan dia, tapi saya ingat umi saya dulu ...memang kena sound berjela jela kalau nak lari jauh dari api tu.....


selalunya saya akan berdiang sampai habis arang....selalu lepas subuh..arang dah tinggal sikit, time tu rasa sedap tak panas sgt....badan memang berpeluh di pagi pagi buta tu....masa ni haikal selalu dah sedar, saya akan susukan haikal sambil habiskan kepanasan arang yg sikit tu....sedap rasa, sebab sejuk subuh kena dgn panas arang.....sedap.

proses berdiang ni saya amalkan 40 hari, cuma ada hari tertentu yg saya tak buat...sebab malu pada suami.

Bertungku dan berurut

Lepas berdiang, saya akan minum air...air akar kayu dan air masak suam....nenek saya tak marah saya minum air byk, cuma mesti minum sikit sikit...tak blh nak minum byk byk sekaligus....

nenek saya akan mulakan urutan...memang rasa sedap sgt, lama juga proses urut ni....urut satu badan...dan yg paling penting di kawasan rahim ...pangkal paha juga diurut....masa melahirkan haikal walaupun tak digunting tapi saya tetap dijahit...dua jarum...nenek saya cakap luka sikit ja, jadi urutan di pangkal paha dah boleh dibuat awal...kalau luka teruk nenek saya pesan biar seminggu dulu baru blh urut area pangkla paha...kali ni tak tau la luka macammana..(ermm)

lepas urut, bertungku pulak...batu sungai yg bulat dipanaskan atas dapur gas....lebih kurang 30 minit...dibalut dgn kain kot rasanya..siap terbakar bakar kain...hihi....pastu ditungku seluruh badan..memang best..tiap tiap pagi macamni...tu yg best tu....kesian nennek saya mesti penat...tapi tu kepuasan bagi dia, melihat cucunya sihat...terima kasih mak!

semasa bertungku di kawasan rahim...sebelah tgn nenek saya akan pegang di ari ari..tak pernah sekali pun nenek saya lepaskan ...kata nenek saya....kalau bertungku di sekitar rahim mesti jaga betul betul...kalau tidak niat nak bagi elok tapi nanti lagi jadi tak elok....semuanya bergantung pada keadaan rahim setiap org...setiap org tak sama....peranakan tak sama...jadi untuk saya nenek saya cakap perlu berhati hati sebba peranakan jenis ringan...kalau tungku mesti wajib pegang kat ari ari....kalau tak nanti takut terkeluar peranakan..seram ja dengar kan...tapi tula cara nenek saya..mungkin setiap bidan ada caranya tersendiri....

jadi untuk kali ni...nenek saya pesan kalau tak pandai nak tungku...tak payah tungku kat area perut pun takpa...just tungku kat kawasan badan yg lain pun dah cukup....tapi kalau rasa yakin dan rasa pandai..boleh la cuba tungku kat perut tapi mesti slow slow dan berhati hati ikut cara yg nenek saya ajar....nenek saya amat amat tekankan kemahiran bertungku lagi penting dari bertungku...so kalau tak pandai, baik tak payah...bahaya....dalam kes say ananti..tgkla keadaan macammana...tapi batu tungku dah ready dah:)

proses bertungku hanya sekali sehari iaitu pada pagi....berurut pulak pagi dan selepas asar.....40 hari.

mandi air tersat

mandi guna air tersat...air tersat ni air daun kayu....pagi pagi sambil sambil berurut bertungku....kat atas dapur nenek saya akan rebus daun kayu tu semua, macam macam jenis daun dibubuh sama....bila dah layu..air panas tersat tu akan di campur dgn air paip....so jadilah suam suam....daun daun kayu diletak di atas bangku, saya duduk atas daun tu ...sedap sgt rasa...pastu nenek sediakan cebok kecik ja..untuk cebok air dan mandi..tak blh guna cebok mandi yg besar, takut berat...hihi...manja betul...saya tak mandi di bilik air...nenek saya tak benarkan saya turun tangga...saya mandi di dapur tepi singki....rumah kampung memang kampung...bukan macam dapur rumah kita ni elok elok ja.....saya ingat lagi...masa keluarga mertua saya dtg...saya terpaksa jugak mandi kat dapur...kalau nak mandi kat bilik air nenek saya marah pulak sebab nak kena turun tangga...memang malu sgt kat keluarga mertua...hihi

berbarut perut

lepas mandi....barut perut pulak....bubuh serbuk akar kayu apa tah saya pun tak tahu....tapi masa mula mula tu guna serbuk kunyit , asam limau kapur dulu...dua tiga hari lps tu baru guna serbuk akar kayu pulak...tempek kat perut....sampaila 40 hari....semuanya nenek yg buat....kali ni saya kenabuat sendirila...

makan

Lepas berbarut baru la saya makan...
saya tak makan sayur atau buah....saya just makan nasi, ikan, daging, pucuk pegaga, halia, lada hitam, minum susu untuk breast feeding, ada beberapa jenis kuih yg blh saya mkn ....
air milo nenek tak benarkan saya minum takut sembelit....
saya ada makan ubat sembelit yg sulah say abuat sendiri....ubat tu memang terbaik....saya langsung tak alami masalah sembelit....berak lancar lebih pada biasa....kali ni pun saya dah sediakan ubat tu....sebab ramai yg ingatkan saya dulu, cuba jauhi sembelit...mungkin ubat tu sesuai dgn saya dan baby juga tak ada masalah menyusu...harap untuk kelahiran kali ini..ubat tu berkesan dan sesuai untuk kami....masa haikal dulu, akar kayu yg saya mbil dan corak pemakanan saya ketika pantang tak menggangu proses penyusuan, mungkin sebab saya minumsusu dan ambil vitamin vitamin penting kot....saya try la buat macam tu jugak untuk kali ni...tapi niat di hati saya nak try makan sawi....sebab org utara kata sawi ok...kalau dulu pegaga jelah sayur yg saya mkn...kat sini mana nak cari pegaga...tu ingat nak try la sawi...
corak pemakanan yg agak ekstremni saya amalkan selama 40 hari..

Rehat

lepas makan rehat...ooo lupa pasal baby, macam biasa baby mesti sering nak menyusu....dalam proses berurut bertungku, saya akan berenti kejap kejap untuk susukan haikal...haikal akan dimandikan oleh nenek saya ketika saya sedang mandi...haikal pun mandi air daun kayu, 40 hari macam saya....hihi...haikal pun tak mandi kat bilik air....haikal mandi kat area dapur.....rumah kampung memang ada bahagian papan yg boleh dibuka bertujuan untuk mandi, kencing berak ketika sakit....disitulah tempat haikal mandi ....dan disitulah tempat saya membuang.....malukan....nenek saya tak benarkan saya turun tangga ke bilik air bawah...kencing berak pun tak dibenarkan mencangkung....macam macam...
masa suami saya ada di kampung...saya tahan kencing sebab malu nak gi kencing kat situ..bila suami sayatido baru saya bangun gii kencing ....nasib baik suami saya tak habiskan byk masa di kampung...kalau tak asyik tahan kencing jela saya...

apa lagi ya....ada lagi tapi tak laratnya nak tulis....tu je la yg penting penting

Selama berpantang...saya sihat ...saya puas hati...dan saya amat amat hargai pengorbanan nenek saya...moga selamatlah nenek saya ke mekah 18 oktoberni.....






aktiviti membaca cerita bersalin di blog rakan rakan di jepun...

ha...dari semalam lagi duk cari blog teman teman kat jepun ni...cari part cerita bersalin...
ada yg bersalin normal, dan ada juga yg dibedah.....terasa takjub dengan setiap cerita...masing masing ada cerita tersendiri.....yang pasti akan menjadi kenangan manis walaupun mungkit pahit di rasa ketika itu....

kisah tumpah darah sebelum dan selepas bersalin, satu cerita baru bagi saya....hebat sungguh sesiapa yg pernah mengharunginya...

kisah bersalin bedah...ada sakitnya tak teruk lepas bedah...dan ada juga yg teruk....bila baca cerita yg teruk, rasa Ya Allah hebatnya ibu ini....kalau saya di tempatnya tak tahula macammana....

ada kisah shahdu, yg turut mengalirkan air mata saya setiap kali membacanya....

ada kisah kelakar, tertawa saya.....lucu dalam sakit....

disebalik kisah kelahiran baby di bumi nihon, ada cerita pengorbanan suami...dalam tempoh berpantang, semasa proses melahirkan....manisnya semua tu....

apala nanti cerita saya pulak...hari ni dah 36 minggu....

Tuesday, 28 September 2010

umi ayah , ayah tua dan mak bidan ...jadi ke Mekah

alang alang tulis ..tulis la apa yg terlintas di hatikan...nanti nak start tulis blog balik mesti liat ja...:)

alhamdullilah umi ayah, mak bidan dan ayah tua...berjaya jugak dapat kelulusan ke mekah melalui tabung haji....
ayah dan ayah tua(datuk saya belah umi)....memang dah confirm dapat dah lama...cuma umi ngan mak bidan yg baru tau dalam minggu ni....alhamdullilah, kalau tak ayah ngan ayah tua berdua jelah yg pegi......depa akan bertolak ke mekah pada 18 oktober ni....melalui lapangan terbang antarabangsa terengganu....

mungkin pada tarikh tu saya dah bersalin kot...tapi due date sebenarnya pada 28 oktober...lambat lagi
moga umi ayah , mak bidan dan ayah tua selamat lah ke sana...selamat beribadat...dan mendapat rahmat dari Allah....

apa cerita!

banyak cerita...tapi malas sgt nak tulis...kemalasan melanda ....

sekarang ni hati asyik ingat baby ja....semalam ada check up...baby berada di kedudukan yg betul, kepala di bawah...berat baby dah 2500g.....ermmm macam berat ja...haikal dulu lahir cuma 2.67kg....mungkinkah baby kali ni akan cecah 3 kilo masa lahir...besar tu...moga senangla proses bersalin nanti...

apa yg merisaukan hati ni..bila Dr tunjuk tali pusat berlengkar kat leher...aduh seram rasa ...tapi Dr relax ja...cakap tu perkara biasa....masa haikal dulu, tak tahu pun tali pusat lilit kat mana...teknologi kat jepun ni tinggi sgt ..sampai nampak tali pusat (calor biru merah)....jadi risau pulak...jelas melilit leher baby....moga selamatlah anak mama....

next check up pada 13 oktober ni...entah entah dah bersalin dah time tu..sekarang ni rasa macam nak cepat ja bersalin...sebab saya risaukan tali pusat baby tu dan juga berat baby yg bagi saya macam berat ja...tapi Dr kata normal....berat la kalau nak banding ngan haikal....

persedian saya ...selain dari terus membaca al quran, surah surah penting....saya juga dah start banyak berjalan....kalau dulu naik basikal ke mana mana...tapi sekarang saya cuba berjalan kaki...ke kedai, ke hospital.....cuma sekarang ni saya dah tak hantar haikal ke sekolah...cuma mungkin kadang kadang kalau papa haikal ada hal baru saya berbasikal ambik hantar haikal....
harapnya dgn banyak berjalan akan memudahkan proses bersalin nanti....cuaca pun dah nyaman sekarang ni, jadi tak ada masalah untuk saya berjalan kaki :)

ermmm....apa lagi ya...ha!...papa haikal ada belikan tilam baru..yg lebih tebal....supaya saya selesa dalam tempoh berpantang nanti.....suami saya ciptakan katil untuk saya...hihi....dua buah meja jepun...dicantum jadikan katil...memang selesa sgt tido atas katil dan tilam tebal...amat amat berbeza dgn tido atas lantai macam sebelum sebelum ni....sakit belakang saya berkurang 80%....terima kasih abang! :)

beg untuk ke hospital dah pun saya sediakan...air selusuh pun suami dah buatkan...saya dah start minum...sebenarnya saya pun tak tahu air selusuh tu macammana cara nak buatnya...saya minta suami saya baca yasin kat air, dan doakan saya dan baby selamat....dan air tu juga saya hembus setiap kali baca al quran...itu jelah.

tak sabar menanti kelahiran baby..hari ni dah 35 minggu 5 hari tak silap....gambatte norlin!


Friday, 24 September 2010

surah taha...untuk mendapatkan bayi yang lembut hati...

walaupun saya catat tentang kebaiikan surah taha pada ibu mengadung dalam entri sebelum sebelum ini...tapi saya tak amalkan pun surah tahani..hari ni baru terlintas di hati untuk membaca surah Taha...

Bila dibaca terjemahan surah Taha...menceritakan kisah nabi Musa....

teringat yg saya selalu juga bercerita tentang nabi musa pada Haikal sebelum tido...tapi cerita saya hanya tertumpu pada mukjizat tongkat nabi musa yang boleh mengalahkan ular ular ahli sihir firaun.....saya langsung tak cerita tentang bagaimana nabi musa dihanyutkan....cerita awal nabi musa...sebab saya sendiri pun kurang tahu...:)

saya ingat nak faham lebih sikit cerita nabi musa dan boleh cerita kat haikal malam ni....

nak cari cerita nabi musa yg ringkas kat google.....ok :).....

Thursday, 23 September 2010

dah 35 minggu 1 hari...

hari ni dah masuk 35 minggu usia kandungan....
kalau haikal dulu masuk 37 dah bersalin...perasaan dah mula risau dan teringat sakit bersalin...

moga kali ni Allah permudahkan dan andainya dengan merasai sakit bersalin tu dapat menggugurkan dosa dosa lalu, diri ini sanggup menerimanya ya Allah...dengan redha akan nikmat sakit itu....cuma Ya Allah aku mohon padamu..lindungilah diri ini dari kecederaan yang teruk, agar dapat kekal sihat menjaga anak dan suami ...kali ini Ya Allah, tiada orang tua yang akan menjaga...tiada urutan khas untuk memulihkan tahap kesihatan ..hanya padaMu ya Allah aku mengharapkan segala punca kesihatan dan kemudahan...maka Ya Allah, tolonglah..berikanlah kemudahan, kurangkan kecederaan....sakit bersalin itu akan ku cuba Ya Allah melaluinya, cuma Ya Allah peliharalah kesihatanku agar sihat selepas melahirkan....dan juga Ya allah selamatkanlah anak yg bakal dilahirkan, moga sihat dan selamat melihat dunia ini...melihat papa, haikal dan mamanya....

Hanya padaMu aku berserah segalanya....hanya Engkau Ya Allah yang tahu apa yg terbaik untukku.....peliharalah imanku, kuatkanlah ibadahku, hampirkanlah hatiku pada Mu...walau diri ini seringkali alpa , malas dan lupa....jgn lah Kau jauhkan diriMu padaku yg hina ini...hanay padaMu aku memohon segala galanya...hanya padaMu aku mengharapkan segalanya....tiada yg lain yang dapat membantu diri ini...Ya Allah tolonglah aku...berikanlah aku kekuatan iman, kekuatan hati, kekuatan diri....agar terus tabah memperbaiiki diri yang hina ini...amin.

Wednesday, 22 September 2010

lagu oo itik!

video

masa ni haikal baru masuk 2 tahun 5 bulan kot....guna handset ja mabik vidio ni....baca doa makan dan lagu oo itik... :)

Monday, 20 September 2010

lagu tradisional haikal

video video

vidio yg tak pakai baju tu masa 2 tahun 3 bulan...kurusnya nampak haikal....
yg pakai baju tu pulak masa 2 tahun 5 bulan....

Wednesday, 8 September 2010

persiapan raya


raya tahun ni beraya di jepun....alhamdullilah walaupun beraya di perantauan yg penting dapat beraya satu keluarga kecik alhamadullilah(papa mama haikal dan baby dlm perut)

persiapan raya?..ala kadar ja

Biskut raya - Hanya buat almond landon, ikut resepi dari blog fith....dapat dekat 200 biji, puas hati.. ;) Ada juga 3 jenis kuih yg dipos oleh mama.Alhamdullilah merasa biskut raya.

Kerepek raya - Memang banyak sgt ...tok ayah pos, tok abah pun pos....seronok sgt!!!!

Baju raya - Baju raya ermmm kiranya takdakla tahun ni..tapi baju untuk raya tetap ada....haikal berbaju melayu biru yang papa beli masa raya pertama haikal, baju tu besar dulu tapi sekarang dah ngam ngam....sedang molek. Baju melayu lain warna merah yg tok ayah beli tahun lepas dah tak muat, baju melayu yg tok abah beli pun tak muat dah....baju yg ibu pengasuh haikal jahitkan masa umur setahun pun dah singkat.....

Untuk papa, mesti la kena sama ngan anak kan...berbaju melayu biru....tapi baju tu tak dak seluar , kiranya kena pakai ngan seluar hitam la...hihi yg penting ada biru....

Untuk mama, kalau nak pakai baju kurung memang baju yg ada tak dak color biru....baju labuh warna hitam adala, tapi dah tak muat kat perut...mungkin pakai baju labuh warna hitam yg untuk pregnnat ni, pastu pakai tudung color biru....tetap ada biru yg penting.. ;)... opps lupa, kain sembahyang tak basuh lagi..esok basuh ok...

Juadah pagi raya - ha yg ni baru siap tadi....saja buat awal ...nanti simpan kat ais beku kat atas peti....rendang daging dan rendang ayam....pagi raya nanti just buat pulut kuning, buat telur dadar...tu ja....nanti juadah ni akan di bawa ke tempat sembahyang sunat aidilfitri...akan makan ramai ramai....simpan sikit kat rumah untuk makan keluarga...

Kemas rumah - hahaha...yg ni memnag sentiasa duk buat....macam biasa ja kemas...tak ada apa special sgt pun....langsir semua tak dak tukar tukar....cuma saya sibuk menyudahkan sarung bantal ja...ready untuk tok mama tok abah sekeluarga nak datang sini bulan 11 ni....dah rasa macam buat persiapan raya bila sibuk jahit sarung bantal ni....rumah ni ada tiga bantal ja...jadi nak kena tambah bantal....dan sarung bantal....jahit tangan ambik masa sikit tapi hasilnya okla....bagi org yg tak pernah jahit sarung bantal macam saya ni..saya bagi 5 bintang untuk diri sendiri..hihi

Thursday, 2 September 2010

khasiat buah avocado

Antara khasiat yang ada pada buah avacado adalah:

*monounsaturated fat
-mengurangkan kadar kolesterol dalam darah

*vitamin K
-penting untuk blood clotting. Dapat menguatkan tulang.

*Folate
-Penting untuk perkembangan sel dan tisu badan. So amat penting untuk ibu mengandung macam saya.

*Potassium
-Penting untuk metabolisma badan. Dapat menurunkan tekanan darah. Jumlah potasium dalam avacado adalah 60% lebih dari dalam buah pisang....

*Vitamin E
-sebagai antioksidan, penting untuk menghalang protein tisu dari sebarang kerosakan yg berpunca dari radikal bebas. Penting untuk membina sel darah merah.

*Lutein
-Juga antioksidan yang penting untuk mata dan kulit.

*Magnesium
-Penting untuk otot

*Vitamin C
-Juga antooksidant, penting untuk menghalang kerosakan dari radikal bebas, baik untuk tisu kulit dan sel.

*Vitamin B6
-Ermmm..badan kita tak mampu untuk simpan vitamin ni...so memang perlu diambil selalu...
penting untuk membantu sistem keimunan badan untuk menghasilkan antibodi...
penting untuk sitem saraf dan menghasilakn sel darah merah...juga penting untuk break down protein....lagi byk kita mkn makanan berassakan protein, lebih byk B6 yg kita perlukan... :)


Dari blog blog yg saya baca juga...ada yg jadikan buah ni sebagai masker...sapu kat kulit muka....
seiklhas hati saya tertarik juga, macam bagusja....hihi kalau rajin blh la cuba...kalau rajinla...:)

ramai juga yg perkenalkan buah avacado yg dah dilenyek untuk baby....menarik...haikal tak suka, nanti adik haikal mesti suka...:)

Buah avocado

sebenarnya dalam bulan puasa ni selalu la jugak saya buat jus avocado...dah jadi macam kegemaran pulak..tapi suami dan haikal tak suka...jadi selalu kalau saya buat jus ni...saya minum sorang ja, puas dipaksa haikal minum tapi tak mahu...mungkin sebab hijau sgt warna dia kot....anak ngan papa sama ja....hihi...takpalah..mama ngan baby yg minum jus yg sgt kaya dan berkrim ni...

teringat kali pertama saya minum jus avocado...masa gi rumah mbak Jum (dari indonesia)...mbak jum jemput datang ke rumah dia untuk ambil baju baby untuk musim sejuk....mbak jum bagi satu plastik besar baju baby, selimut semua ada....masih elok lagi baju baju tu semua....kata mbak jum, baju baju tu dari mbak Arum dan Kak wan...diberikan untuk Hikaru anak mbak Jum...sekarang dah 8 bulan dah usia Hikaru ..dah tak muat, so ...pas kat saya pulak...rezeki baby, tak payah fikir pasal baju untuk musim sejuk....alhamdullilah....

ermm pasal jus avocado tu...mbak jum buat kan saya jus avocado, just guna separuh dari buah untuk buat 4 gelas air...masa mula mula tgk mbak jum buat jus tu, saya rasa macam ragu jugak...cukup ka separuh buah nak buat untuk 4 gelas.....tapi bila dah siap dan dah minum....wah sedap dan memang rasa dia kuat, dan patutla la separuh boleh buat untuk 4 gelas kecil.....jus tu amat berkrim walaupun tak bubuh susu...saya tak pernah makan buah atau jus avocado sebelum ni, dan buat kali pertama mencuba saya amat amat rasa sedap dan rasa berkhasiat sgt mkn jus tu....

dari detik itu...saya mula mencintai jus avocado... :)

suatu hari di bulan puasa, saya jemput mbak neti (dari indonesia juga)...saya agak rapat juga dgm mabk neti..saya jemput mbak neti dan anaknya nisa berbuka puasa di rumah....saya buat kan jus avocado, untuk dapat jus yg fresh saya buat masa hampir hampir dgn masa berbuka, dan mbak neti pun ada....mbak neti cakap jus avocado kalau diblandkan dgn ais dan ditambah susu lebih sedap, dan ditabur kan dengan serbuk coklat....saya pun cubala cara mbak neti.....wah kali ni...dah rasa bukan macam jus..tapi macam aiskrim...tetap sedap...tapi saya prefer jus lagi....

kata mbak neti kalau di Indonesia, memang selalu buat jus jus buah buahan....
teringat saya masa balik malaysia cuti hari tu, saya dan suami dan juga haikal sempat ke medan melawat adik saya Najiy dan Dayah , adik ipar yg belajar di medan....saya sempat rasa jus medan...memang semuanya sedap sedap, jus dia pekat dan tak macam kat malaysia byk air...jus indonesia memang fresh....rupa rupanya mungkin tabiat org indonesia suka minum jus kot....saya sempat minum jus betik campur oren di rumah mbak rumah sewa dayah, sempat rasa jus buah durian belanda kat gerai tepi hotel...dan ada beberapa jus saya tak ingat...semuanya sedap dan fresh...dan pure.....

:)
jadi jomla rasa jus avocado...senang ja...potong buah avacado separuh....masukkan 3 atau 4 gelas kecil air , campurkan gula secukup rasa...dan bland

atau pun..

masukkan buah avacado, masukkan ais batu, masukkan air, susu ....gula sikit..dan bland...

sedap dan amat berkhasiat....


saya baru terfikir nak cari apala khasiat buah yang dah jadi kegemaran saya untuk buat jus ni...hihi...dah byk kali buat ...baru nak tau khasiatnya....jom cari kat google....lps ni tempek sini....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...