Sunday, 28 March 2010

teringi n mkn bubur...

ermmm memang teringin nak mkn bubur kacang hijau...

kebetulan kacang hijau yg kak wan bagi ada....rebus pagi tadi...dan sekarang dah siap pun bubur kacang hijau campur lempuk durian...
terubat kerinduan...memang mengidam mkn bubur kacang....
walaupun tak sesedap umi masak tapi tetap jadila bubur tu...haha

bubur kacang hijau ni kegemaran ayah.....bila makanan kegemaranm ayah mesti akan jadi kegemaran saya juga.....
ayah memang suka dgn bubur kacang hijau.....ubi keledek rebus...
jadi bila teringat ayah, saya pun mesti teringat makanan yg ayah suka....dan saya pun terliurla nak makan....
semalam dah mkn ubi keledek rebus....sedapnya....manisnya ja isinya

memang pemakanan saya dan adik beradik byk dipengaruhi oleh corak pemakanan ayah....
makanan ala kampung ja....senang senang ja....kalau sayur ayah suka sayur celur ja ( rebus dalam air yg sikit, rebus kejap ja)...atau pun ulamja.....
ummi cakap senang ja ayah mkn, jadi umi pun senang la....sekarang ni saya mengidam ulam ulam pulak, ulam pucuk tenne, ulam pucuk kari, ulam cekur, ulam petai, ulam pucuk apatah tak tau nama....sedapnya...lemak ja bila mkn ngan nasi cicah budu....balik malaysia nanti siapla....

dua mlm lepas mimpi pasal ayah....mimpi menjerit dalam bilik panggil ayah ajak teman gi kencing....ayah tak dengar saya pun gi bilik ayah, gerak ayah teman gi toilet...haha...tu semua adalah memori masa saya darjah 1 dan 2...nak pegi toilet mlm mlm mesti jerit panggil nama ayah....tak sangka pulak masuk da;lam mimpi saya ketika saya berumur 27 tahun....rasa sebak la pulak teringat kat ayah,.....

saya jarang ucapkan sayang kat ayah umi....mungkin bukan budaya hidup keluarga saya...meluahkan rasa sayang....tapi saya tahu ayah umi tahu yg saya amat amat sayangkan ayah umi...dan ayah umi pun amat amat sayangkan saya.....

buat umi dan ayah, semoga Allah panjang kan umur ayah umi...dikurniakan kesihatan dan kebahagian....dikuatkan iman dan semoga ayah umi sentiasa diredhai Allah....

Friday, 26 March 2010

hari penyampaian sijil sekolah haikal...

video

Hari ni merupakan hari graduasi haikal....macam hari penympaian sijil akhir tahun macam tu...
di Jepun tahun baru bermula pada bulan 4.....

Seronok dapat tgk gelagat haikal....kat rumah kalau panggil nama haikal boleh jawab "haik"...tapi kt sekolah tadi sensei panggil nama untuk ambik sijil haikal tak menyahut.....terkejut kot tgk ramai parents datang....

ada nyanyi dgn sensei, sensei bercerita dan menari....saya ada ambil vidio tapi alahai...lebih dari 100 MB jaddi tak dpt la upload sini....

Selain dari sijil haikal dapat bunga tulip yg disemai benih oleh haikal sendiri, dah berbunga pun...dapat buku cerita dua biji,....gambar kenangan rakan sekelas bersama sensei , kain tuala 2 helai dan lukisan lukisan (contengan ) yg di lukis haikal...
video

Wednesday, 24 March 2010

tahniah abang....

Semalam berlangsungnya konvo ehime universiti...
Hari konvo di Jepun ni memang tak leh tanding la dengan kemeriahan hari konvo universiti universiti di Malyasia.....tanpa jubah, tanpa gerai gerai , tanpa atucara majlis yg komplek, hanya wakil jurusan yg naik stage ambil sijil..semuanya amat simple,dan majlis yg simple pastinya menjimatkan banyak masa dan yang penting wang.....

teringat saya majlis konvo di malaysia, sebelum majlis konvo terlalu banyak persedian dijalankan. meeting yang melibatkan pihak urusetia di kalangan mahasiswa saja dah ambil masa yg lama dan kerap, tu tak dikira meeting team team atas lagi....persedian sebelum majlis saja memakan banyak masa dan wang...periuntukan universiti juga besar untuk hari konvo.....dan yang tak bestnya, lepas majlis konvo...pihak universiti masih menaggung hutang dengan agen agen luar yang terlibat dgn majlis konvo.....

itulah bezanya jepun dan malaysia....

Semalam majlis penyampaian sijil ijazah sarjana start pukul 11 pagi....hujan tidaklah terlalu lebatt..tapi memandangkan dewan konvo dekat saja dengan rumah, jalan kaki saja....suami saya bertolak dulu ke dewan...saya dan haiakl bertolak lewat sikit .....

saya dan haikal berpayung ke dewan....haikal tak mahu share payung...terkodek kodek dia berjalan dengan payung besar dan bertopi kuning...lawakla haikal ni....jalan slow ja menghayati hujan....mama dah jauh ke depan, haikal boleh stop stop petik daunla, kutip batu la....stop tengok burung la...alahai haikal....dah separuh jalan...nampak adik adik ehime berjalan sama menuju kea rah dwan...jadi kami pun bersama samala ke dewan....

sampai di kawasan dewan ramainya org....yang lelaki kemas berbaju kemeja dgn "kot"....yang perempuan pula cantik dengan kimono, make up, rambut didandan dan beg tangan jepun....dalam keadann hujan....rasa agak tak selesa menunggu di luar, kami masuk ke lobi dewan....agak luas di dalam...ramai yang menunggu di situ....haikal tak duduk diam berlari ke sana ke mari....risau juga kalau hilang tak tahu nak cari kat mana nanti...sambil menunggu PAPA dan DIN (junior yang turut konvo) dan melayan karenah haikal....akhirnya kelihatan lah papa...tahniah abang!...lepas ambil ambil gambar bersama junior junior....kami pun pulang....pukul 3 nanti abang ada jamuan di hotel pula....semua yang konvo hari tu ada jamuan.....

saya dab haikal balik rumah dan rehat tertido...papa pergi lab bergambar bersama rakan rakan lab, jumpa sensei dan kemudia terus ke jamuan......hari masih hujan sampai lah ke malam....

Itulah cerita konvo abang....konvo pertama abang di jepun...masa degree dulu tak sempat konvo sebab nak balik malaysia nak tgk haikal ...sebab masa tu haikal baru lahir seminggu....jadi merasalah abang konvo kalini...

Semoga abang terus beruasaha keras untuk kejayaan mendatang.....semoga Allah permudahkan segala urusan abang....di berikan kesihatan badan dan kecerdasan akal fikiran...gambatte abang.

Suasana dalam dewan....

papa...ni bunga dari kami semua ....cantik tak...

bergambar sekeluarga...haikal tak duduk diam...

Bersama rakan rakan......

Ni pakcik Din....konvo juga hari tu.....


kawan papa....

Lepas tu papa gi lab...bergambar dengan kawan lab dan jumpa sensei...



Monday, 22 March 2010

pindah rumah...

petang semalam pukul 4....adik adik ehime tolong angkat barang ke rumah baru....dah sebahagian besar barang dah dipindahkan...tinggal sikit lagi....buat masa sekarang , kami still duduk rumah lama lagi....nak bersihkan rumah ni...mungkin hujung minggu ni baru betul betul pindah....

hari ni pun masih sibuk hantar barang sikit sikit, kemas rumah baru dan rumah lama....

Rasa amat amat bahagia bila menjejak kaki ke rumah baru....rumah baru ni lebih besar, ada ruang dapur , ruang tido dan ruang tamu.....rumah lama pulak hanya ada satu ruang dapur yg comel, dan hanya satu ruang untuk tido, mkn, dan merangkap ruang tamu.....jadi memangla hati berbunga riang bila berpindah ke rumah yg lebih lega....hihi terima kasih abang....

memang planning kami untuk pindah rumah selepas abang confirm sambung phd... sebab tu lambat sikit kami berpindah ke rumah baru ni....pengalaman tinggal di rumah yg kecil, sebelum berpindah ke rumah yg lebih besar....memberikan rasa nikmat yg membuatkan saya sentiasa tersenyum sendiri....bila kita bersempit dahulu sebelum rasa selesa membuatkan rasa lebih menghargai, rasa lebih bererti....dan rasa lebih gembira....itulah perasaan saya buat masa ini...

malam tadi semasa mahu melelapkan mata saya lihat keliling rumah lama kami...memang rumah ni kecil, tapi setelah hampir 9 bulan tinggal di rumah ini, rasa sayang tetap ada untuk meninggalkan rumah yg penuh kenangan ni....saya suka dapur rumah ni sebab ada tingkap di sebelah dapur masak, udara lebih selesa dan cahaya masuk menyebabkan dapur lebih kering dan saya sukakan cahaya..........bilik mandi juga saya suka kerana ada tingkap kecil....

rumah yg comel memerangkap haba, menyebabkan rumah ini tidak terlalu sejuk ketika musim sejuk, saya dapat rasakan perbezaan dgn rumah yg pernah saya duduki semasa pregnant haikal dulu....memang rumah comel ini selesa dari segi suhunya....pasti saya akan merindui kehangatan rumah ni.....

rumah yg tidak luas menyebabkan semua aktiviti di rumah dapat dikongsi bersama setiap saat...kalau di dapur masih boleh melihat haikal dan suami di ruang bilik....kalau haikal mandi, saya boleh awasi di aketika sedang memasak....semuanya dapat dilakukan serentak...dan saya akui rumah yg kecil dapat merapatkan lagi hubungan kekeluargaan kerana semua nya hampir....papa sibuk selesaikan tesis, haikal bermain di tepi meja...mama sibuk selesaikan urusan tesis, papa temankan haikal main disebelah saja....papa mama solat haikal memang dapat lihat sentiasa....pendek kata, kami sentiasa bersama dekat di dalam rumah ini...itulah yg sayang untuk saya tinggalkan......

rumah comel ini terasa selesa bagi saya kerana semuanya hampir....tapi bila musim sejuk dan hujan....baju tak kering ...mulalah rumah saya penuh dgn baju lembap bergantungan sana sini....itulah yg tak bestnya....dan untuk menerima kunjungan tetamu pada waktu malam juga kurang selesa, kerana tilam akan di buka awal supaya haikal mudah tido....dua tilam dibuka maka penuhla rumah kami....hihi macam tula.....rumah akan nampak selesa, bila habis masa tido, tiada baju lembap bergantungan....dan haikal tak keluarkan semua mainan dari bakul mainannya....

Keadaan diri yg kurang sihat (loya memanjang)...tapi sekarang dah ok...menyebabkan saya bulat hati untuk pindah....dan memang plan kami pindah setelah suami conferm phd....jadi memang kena la timing...sampai masa nya kami berpindah juga dari rumah yg saya rasakan cukup selesa tapi harus ditinggalkan demi keselesaan dalam bentuk lain pula....

Malam ni masih bermalam di sini....saya sayang rumah ni....tapi demi keselesaan bersama, saya..haikal ..papa....kami kena tinggalkan rumah ni....moga rumah baru nanti memberikan keselesaan yg lebih lagi...
terima kasih untuk suami tercinta kerana bersusah payah mencari rumah yg sesuai dgn citarasa isteri...rumah yang tidak terlalu luas, kerana saya tak mahu aktiviti harian kami terpisah....rumah yg dapurnya ada tiongkap, kerana saya sukakan cahaya dan udara segar....rumah di tingkat bawah, kerana saya nak letak pasu bunga di atas tanah...supaya tanaman saya dapat rasa nikmat zattanah sebenar bukan hanay tanah dari pasu....itu saja ciri penting yg saya mahu, dan alhamdullilah ciri ciri tu ada pada rumah baru kami...thanks sekali lagi abang.

Ruang tamu dan gambar sebelah kanan adalah bilik...sama besar ja rasa...

Dapur dan bilik mandi....kedua duanya ada tingkap ...tu yang paling saya suka

Sunday, 21 March 2010

selamat kembali ke Malaysia kak wan sekeluarga

Malam tadi ramai ramai kenalan Malaysia dan Indonesia berkumpul di stesen bas Dogo....arab pun ada...berkumpul untuk hantar kak wan sekeluarga yg akan pulang ke Malaysia....

ketika saya sampai ...mbak neti , kak liza mbak seko semuanya dah tiba....saya , haikal dan suami jalan kaki bersama arum ,lolol, mbak heti....sejuk malam tadi....sebab tu kami decide berjalan saja, dekat ja dgn rumah...kalau naik basikal sure berangin .....

sedih terasa bila tengok muka kakwan...hihi tiba tiba iar mata bergenang walaupun tak menitis lagi....memang jiwa agak sensitif sejak akhir akhir ini.....

Semoga kak wan sekeluarga beroleh kebahagian dan kejayaan..haikal pun memang merindui harith....

Gambar kenangan harith dan haikal makan biskut cicah coklat di emyfull....haikal ngan harith memang suka sungguh main sekali sampai tak larat mama ngan ummi harith nak control...hihi

Gambar kenangan masa makan shashimi dan macam mcama makanna lagi...mula mula tu plan papa ngan abi harith yg belanja pakcik sone dan pakcik kreatif tu ...tapi akhirnya pakcik kreatif yg belanja semua...terima kasih....

Tuesday, 16 March 2010

lamanya tinggalkan blog...

agak lama tinggalkan blog...
kesihatan diri agak kurang best sikit ....bukan tak sihat tapi macam tak sihat...ermmmm....
malas nak masak.....masak biasa biasa ja untuk isi perut....

sekarang ni dah pertengahan bulan 3.....
kak wan dan emi sekeluarga akan pulang ke malaysia akhir mac ni...
suami.. minggu ni dah start dafter phd.....

haikal ke sekolah macam biasa....banyak aktiviti menarik haikal yg mama tak sempat masukkan dalam blog ni...sekarang haikal pun dah kuat makan....gembira tgk anak dah lalu mkn...

saya pulak masih memberi tumpuan pada master....prepare untuk viva Mei ini...dan berjuang untuk mencari peluang conference di Jepun....tak tahula berjaya atau tak...

Ya Allah permudahkanlah segala urusan master ku ini....amin....


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...