Thursday, 31 March 2011

akhirnya tewas juga...ke klinik pagi ni

malam tadi saya sejuk satu badan, sakit badan pening kepala...sakit tekak...tapi suhu badan masih ok...kalau keadaan macam ni hidup bujang okala boleh la relax relax tido ja, tak makan ubat pun takpa....tapi ni dah ada dua anak , suami lagi....kalau berterusan macamni...tunggang langgang habisla....(tulah bezanya hidup bujang denagn dah kawin)

jadi pagi tadi saya ke klinik yang berhampiran dengan rumah...jalan kaki ja....haikal dan yousuff saya tinggalkan pada papa....saya ke klinik awal pagi, pukul 845 waktu start operasiklinik saya dah sampai di pintu klinik tu, jadi pesakit pertama....saya ada snap gambar ga,bar klinik tu sebab ada kamera dalam beg, terbawa...bagus juga...

Ni antara rumah rumah jepun yang saya lalu sebelum sampai ke klinik...pagi ni cuaca bagus...suhu 8 darjah....cahaya matahari elok ja....bestnya..dijangka suhu paling tinggi hari ni adalah 19 darjah...bestnya...tapi yg tak bestnya saya demam... :( ujian Allah ;)

bangunan kuning tu klinik yang saya tuju.....lihatla cantiknya bunga bunga kat depan klinik ....sekarang ni memang banyak bunga bunga warna warni yang ditanam di halaman rumah....musim bunga makin nak tiba

kali ni merupakan kali kedua saya ke klinik ni...kali pertama semasa kena H1N1, ali (suami kak wan ) yang bawa time tu...saya suami dan haikal demam teruk time tu....yang bagus klinik ni adalah Doktor yang bertugas boleh berbahasa English dengan baik...sebab tu la saya boleh pergi sendiri kali ni...lagipun kalau nak bawak haikal dan yousuff kasihan pula, haikal masih belum pulih sepenuhnya....

Di Jepun, untuk kanak kanak , bayaran perubatan ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan Jepun...jadi setiap kali haikal dan yousuff sakit, kami terus bawa ke klinik pakar....pakar kanak kanak, pakar telinga, pakar kulit....semuanya free..kliniknya juga comel comel, bersih mesra dan tak ramai orang....beruntung jugakla sesiapa yang tinggal di jepun dari segi kos perubatan anak....tapi untuk oarang dewasa kena bayar dan kosnya agak mahal juga...ermmm tula salah satu sebab saya berat hati nak pergi klinik bila sakit....


Ok ni pula gambar mula mula bila masuk klinik tu....selalunya klinik klinik area matsuyama ni, bila nak masuk ja...mesti kena tukar kasut lain...kat malaysia pun ada juga macamnikan....dan ada juga tempat letak payung...


Berbalik pada cerita gi klinik....di kaunter klinik saya serahkan kad insurance dan kad klinik....nurse tu cakap kad insurance saya tu yang lama punya...saya lupa pulak yang tahun baru bagi Jepun adalah bulan April...hari ni adalah 1 April, tarikh akhir kad insurance tu pada 31 Mac 2011...jadi dah tak leh pakai....nurse tu tunjukkan contoh kad insurance yang baru ada tampal di tepi dinding..."midori" katanya....warna hijau....

saya pun dah blur...kalau tanpa kad insurance bayaran perubatan adalah sangat mahal...saya perlu membayar 100% kos perubatan...sedangkan jika ada kad insurance ,saya hanya perlu bayar 30% dari kos perubatan sebenarnya dan selebihnya akan ditanggung oleh kerajaan jepun...ermmm macammana ni....saya nak cakap lebih lebih kat nurse tu pun nihongo (bahasa jepun) saya merangkak rangkak lagi.....

nasib baik Dr kat situ boleh berbahasa English, nurse tu panggilkan Dr.....alhamdullilah Dr tu cakap rawatan kali ni saya perlu bayar 100%, lepas saya terima kad insurance yang baru, saya boleh datang semula ke klinik tu dan mereka akan kembalikan jumlah 70%....oklah macam tu...

eh tapi saya risau jugak takut tak cukup duit saya cuma bawa ichiman(10000yen lebih kurang RM 400)..dengan tak malu saya tanya Dr tu berapa selalu kalau normal checkup , Dr cakap dalam 7ooo yen macam tu...oklah



cepat ja nama saya dipanggil ke bilik Dr, sebab saya adalah pesakit pertama....Dr check suhu badan tak la tinggi sangat ...setelah saya story yang haikal kena influenza, Dr pun buat test influenza juga untuk saya...ni first time saya buat test ni....dulu just suami yang kena buat, saya dianggap turut positif bila suami saya positif....oh gerunnya...benda macam pengorek telinga diamsukkan ke dalam hidung...dalam juga masuk sampai saya rasa nak bersin dan mata berair...test tu ambil masa 10 minit untuk tahu result, so saya diberikan mask dan diminta tunggu diluar, di bahagian kuarantin...

sambil tunggu saya snap beberapa gambar....kemas, comel dan cantik ....gubahan bung apun cantik.....

kemudian nama saya dipanggil, positih influenza type A....ermmm pastu Dr decide ubat yang perlu diambil....Dr beri saya sejenis ubat yang perlu disedut 2 kali sehari selama 5 hari...dan yang mengejutkan saya Dr cakap tak boleh breastfeeding....

macammana ni...kalau tak breastfeed kesianla yousuff.....lama juga kami berbincang....Dr pun pening nak buat macammana....dia try search internet....lama juga....
katanya kalau ikut kerajaan jepun...ubat ni tak boleh breastfeed....tapi kalau ikut amerika, boleh breastfeed.....

pada mulanya saya kata tak mau ambikla ubat ni...saya cuba bertahan sendiri, dan biar yousuff terus menyusu dan dapatkan antibodi dari susu saya....tapi Dr cakap mungkin juga saya akan menjangkiti baby tu sendiri nanti, dan juga suami.....

Dr cadangkan saya tetap ambil drug tu....dan cuba fikir alternatif lain....
setelah bincang dan tengok maklumat dari internet, saya buat keputusan untuk ambil drug tu dan terus menyusu pada kadar yang paling menimum...lepas ambik ubattu....elakkan menyusu dalam 6 jam macam tu...minum banyak air dan banyakkan kencing.....pastu baru menyusu ....perah susu dan simpan dan baru ambil lagi ubattu .....Dr setuju cara saya tu....dan Dr cakap mungkin juga saya dah boleh beri makanan lain pada yousuff....supaya dia kenyang....yousuff pun dah 5 bulan lebih rasanya dah ok untuk makan nasi....

ermmm risau tau mama ni yousuff....takut yousuff sakit tapi dalam masa yang sama tak mahu nanti yousuff putus susu macam tu ja....kalau 5 hari tak bagi memang boleh kering susu ni dan takut yousuff pun tak mau dah menyusu, ruginya....harap oklah yousuff...
moga yousuff dan haikal sihat...


nila gambar ubat yang perlu disedut melalui mulut tu...dan jumlah bayaran yang saya perlu jelaskan adalah 9600 yen...nasibbaik saya bawa 10000yen....cukup cukup

Wednesday, 30 March 2011

ofuro (berendam) di onsen

pagi tadi masa tengah breakfast (daging burger, tomyam dan tempe bilis pedas manis)...saya dan suami menonton tv jepun....
kami masih memberi perhatian pada rancangan tsunami dan gempa....melihat bagaimana mereka cuba memulihkan keadaan ...kuat sungguh semangat mereka....

antara yang menarik saya ingin kongsikan adalah mereka menyediakan sebuah kapal...
di atas kapal tu disediakan onsen (kolam air panas)...untuk mangsa mangsa tsunami berendam...
beratur ratur nihonjin (orang jepun) menanti giliran untuk berendam di kolam air panas atas kapal tu...masing masing turut membawa baju kotor....ada perkhidmatan membasuh baju di atas kapal tu juga...jadi sementara mereka beratur dan menikmati kelegaan air panas onsen...baju mereka akan di basuh dan dikeringkan(guna alat pemanas)....bestkan....makcik pakcik yang di temuabual semuanya menunjukkan muka gembira...yelah dalam cuaca yang sejuk ni, dapat berendam air panas...dapat melegakan sikit luka hati mereka....

di jepun ni...memang onsen adalah satu yang mungkin menjadi aktiviti mingguan sesetengah orang...suami saya cakap ada juga yang tiap tiap hari lepas balik kerja akan singgah onsen untuk berendam sebelum balik rumah...(tu orang kayala kan)...saya belum pernah menikmati berendam onsen sebab situasi berendam tu tak berapa manis..mereka tak berpakain...ramai ramai mandi dalam satu kolam...hihi tak lalukan

pernah ketika bermalam di atas kapal dari matsuyama ke osaka...dari matsuyama pukul 9 mlm dan sampai ke osaka pukul 7 pagi....di atas kapal tu ada onsen juga, suami suruh saya gi mandi supaya selesa dan dapat rasa air panas....malam tu saya masuk la ke onsen tu terkejut saya sebab semua tak berpakain, saya keluar cepat cepat....suami saya cadangkan saya pergi mandi awal pagi keesokan harinya bila kapal dah nak dekat berlabuh..lepas subuh macam tu, mungkin tak ada orang....esok tu lepas subuh terus saya gi onsen untuk mandi...tak ada orang pun....ada paip air tepi kolan panas tu untuk bersihkan diri dulu sebelum masuk dalam kolam air panas...saya basuh muka basuh tangan....tiba tiba...ada sorang makcik tu masuk dalam kolam tak berpakain...saya jeling ja....cepat cepat keluar...kat luar dari kolam rupanya ada beberapa orang lagi tengah salin baju macam tu ja....ohh dasyatnya masyarakat jepun, tak ada rasa malu dalam hal onsen ni....terkubur hasrat saya nak berendam dalam onsen...melalut pulak cerita pasal pengalaman onsen saya....

oh ya, di kawasan saya tinggal Dogo, matsuyama...ada sebuah onsen yang tertua di Jepun...memang ramai pelancong berkunjung ke Dogo kerana onsen ni...diceritakan air panas dari onsen ni memang best, ramai golongan bangsawan zaman dahulu kala yang berkunjung ke situ......saya tak pernah masuk...cuma bergambar dari luar bangunan ja...bangunan lama yang masih cantik ....nanti kalau ada gambar say amasukkan dalam entry ni...

ermmm yang pasal mangsa tsunami diberikan perkhidmatan onsen...memang best sangat la orang jepun...berendam beramai ramai (laki perempuan tetap asing)....air panas yang boleh melegakan stress...saya? ofuro kat dalam bath tab jelah kan...hihi....nihonjin nihonjin...apasal depa tak rasa malu....

hati dilanda sayu

pagi pagi lepas subuh, saya rendam daging untuk buat burger...suami dah start buat kerja depan laptop ....subuh awal sekarang kat sini....sementara tunggu daging tu lembut sikit saya buka facebook....

saya terkejut bila baca fb haris...anak rakan kami hassan, berumur 11 bulan meninggal tercekik di nursery.....hati saya pilu sangat....Ya Allah apalah perasaan ayah dan ibu anak kecil ini...Allah pinjamkan hanya 11 bulan...11 bulan...saat anak sudah pandai mengerap dengan ibu, saat ibu dah tahu apa yang anak mahu dan tak suka....saat mereka dah berkongsi tawa ....11 bulan, tempoh yang cukup untuk si ibu lali dengan letih bangun malam menyusukan....Ya Allah tabahkanlah hati ayah dan ibu arwah....

Mengikut fb haris....hassan, ayah si kecil baru turun klia.....longlai kaki katanya nak balik kampung...kejadian berlaku di cameron highland tempat ibu si kecil bertugas...di hospital cameron haigland....

saya cuba buka facebook hassan..walaupun satu sekolah tapi saya kurang ingat siapa....saya juga cuba buka fb isterinya....ternampak wajah comel, putih, bermata bulat, rambut hitam lebat...comel......moga anak comel ini akan tunggu ibu ayahnya di pintu shurga....

saya jadi gusar...mengenangkan kemalangan tercekik di nursery ini...sudah banyak kali terdengar berita macam ni, dan kali ini terkena pada rakan sendiri.......saya pun kurang tahu sejauh mana bahaya tercekik pada anak kecil.....lepas ni saya akan google.....
sekarang saya fulltime housewife, memang boleh lihat setiap detik anak saya.....tapi bagaimana nanti bila dah bekerja, pasti anak akan ditinggalkan....Ya Allah selamatkanlah anak anakku dari bahaya...moga Ya Allah aku dapat menjagamerawat dan melihat anak anak ku membesar dengan selamat jadi insan beriman hingga ke akhir nyawaku.....

buat si kecil....alfatihah

Tuesday, 29 March 2011

mama demam

ermmm malam tadi saya demam rasa sejuk ja, sakit sendi ...tapi badan tak panas sangat...tghari ni rasa ok sikit....haikal macam dah baik tapi wajah sakit terpancar lagi...papa dan yousuff nampak steady ja, harap papa dan yousuff tak dijangkiti .

hari isnin lepas, hari yang sepatutnya haikal ke sekolah untuk penyampaian sijil..tapi sebab demam haikal tak dapat pegi...petang tu kami dikejutkan dengan kehadiran sensei (cikgu) haikal....depa datang untuk beri hadiah sijil dan semua hasil lukisan haikal..(bukan lukisan sangat pun, contengan sebenarnya)...baik sungguh sensei sensei haikal ni, sanggup berbasikal ke rumah kami yang agak jauh, dah la sejuk sejuk....arigato!...nanti bila haikal dah betul betul sihat bolehla haikal ke sekolah....

malam semalam papa yang masak ...ayam bakar sedapnya....tapi baru ja papa selesai masak ...adik adik kohai call ajak gi makan sushi...sebab dah lama tak makan sushi ramai ramai, kami pun keluar gi makan sushi...ayam bakar papa ni makan lunch hari nilah...pagi tadi pun tak lalu makan, makan roti ja....dah lama tak demam....rasa lemah pula...

ok semoga sihat cepat...haikal pun ya cepat sihat ok....yousuff ngan papa kuat kuat tau, jangkit kalah dengan demam ni...

Sunday, 27 March 2011

haikal demam yousuff sihat

dari sabtu lagi haikal dah start demam...yousuff pula dah baik dari campak...alhamdullilah...
Haikal demam teruk juga...malam semalam 39.6...lepas bagi ubat demam yang masuk kot punggung tu turunla 39.1
haikal dah lama tak demam teruk...dulu masa umur bawah 2 tahun memang kerap demam....ni dah masuk 3 tahun ni demam teruk pulak kali ni....
pagi tadi papa bawak ke klinik...haikal kena demam influenza rupanya...so Dr cakap tak leh gi sekolah seminggu...jadi hari ni haikal cuti...sepatutnya hari ni adalah hari penyampaian sijil akhir tahun...dan sensei (cikgu) akan bagi hadiah .ada persembahan nyanyian...haikal memang dah berlatih lama untuk persembahan hari ni....tapi takpalah tak ada rezeki haikal....mama papa pun tak dak rezeki tengok persembahan haikal di sekolah....takpalah yang penting haiokal cepat sihat ok

adik yousuff dah kembali cergas.....tapi risau juga kalau berjangkit dengan abang nya pulak....
haikal pakai mask dalam rumah...tapi bila nafas dia rasa tak selesa dia nak buang mask tu.....ermmmm harap Allah lindungi adik yousuff dari jangkitan

semalam saya jelum kepala haikal....pada mulanya haikal tak mahu di jelom....bila dah dipujuk pujuk baru dia kata ok....saya jelom separuh jalan...haikal kata sejuk...padahal saya jelom dengan air suam...tapi sebab cuaca sekarang masih sejuk air suam cepat ja sejuk...semalam 1 darjah celsius ..kesian haikal...
pastu setiap kali haikal sedut hingus...dia tak pandai buang hingus lagi...selalu dia secara tak sengaja tersedut hingus....pastu mungkin hingus tu sampai ke kepala kot...haikal akan nangis dan suruh saya tepuk tepuk atasa keapala dia...risau saya...bahaya tak macam tu....

saya tak pernah pulak jadi macam tu....dulu masa saya kecik kalau mandi air terjun, kalau terjun dari batu ke dalam air...air memang akan masuk melalui hidung dan terus naik ke kepala, rasa ngilu kat atas hujung hidung....dan masa tu cara untuk hilangkan sakit dan supaya air turun semula saya selalu tekan atas ubun ubun kepala....jadi bila time haikal kata sakit bila dia tersedut hingus secara kuat...saya tepuk tepuk kepala dia dan dia rasa ok.....saya rasa mungkin samala rasa sakit yang saya alami masa terjun sungai dengan yang haikal alami sekarang...cuma saya risau bahaya ke tak...sebab yang disedut haikaladalah hingus yang mungkin bercampur kuman....saya pun kurang faham....nanti kena tanya Dr la pasal ni...

semoga haikal sihat....alhamdullilah kali ni walaupun suhu sangat tinggi haikal masih lalu makan....saya suapkan nasi dengan telur onsen dan kuah dal....habis satu mangkung....dan kemudian roti cicah milo....nampak dia segar sikit ....semoga cepat sembuhla haikal...

adik yousuff dan haikal tengah tido sekarang...saya asingkan tempat tido depa...
moga anak anak mama sihat....sayang haikal dan yousuff.....sayang papa jugak.

malam kelmarin ....haikal tido sambil tanagn dia pegang tangan saya....sayu hati...

Thursday, 24 March 2011

lagi vidio haikal 1 tahun 6 bulan....

maaf la hari mood rajin pindahkan vidio...terjumpa vidio lama....
ada byk lagi vidio haikal zaman kecik yang best best tapi entah kemana, ruginya rasa kenangan tu hilang macam tu...vidio dengan kambing, vidio panjat meja....tak tahu kat mana....

jadi sementara jumpa ni ...masuk dalam blog....sory kalau pening tgk byk vidio...saya anggap blog ni sebagai simpanan kenangan....harap harap tak hilangla...
video

ni vidio masa kat rumah lama...kecik ja rumah ni, tapi saya sayang sangat rumah ni....semua aktiviti semuanya nampak sebab satu ruang ja, so kami sentiasa bersama....kenangan sungguhla rumah ni..sekarang shafiq pulak duk rumah tu...jaga elok elok shafiq rumah tu, sayang.

rumah ni senang selerak senang kemas...hihi....haikal time ni sebenarnya tengah nak ajar panggil papa....
haikal boleh pamggil mama dulu...papa lambat sikit....jadi papa dah jelos kat mama...tu yg mama bertungkus lumus ajar haikal sebut papa....
mula mula tu dia tak leh sebut pa...so mama suruh haikal panggil baba dulu, seminggu lepas baba,,,terus jadi papa...kenangan terindah kita :)

ni

vidio haikal masa 1 tahun 6 bulan...cakap pun tak reti lagi...lawaknya

video


video video

vidio masa gi tokyo urusan pasport

video


video

vidio abg dan adik

video


video

hafal haikal...

selalu kalau hafal ayat ...haikal memang tak pernah duduk diam....


video


video


video

Wednesday, 23 March 2011

cucuk yousuff


tudia...mama dah start memasukkan semua gambar ke dalam blog, vidio tak dapat nak pindah lagi ni.......rajin betul mama harinikan...gambar tersimpan dalam kamera dah lama ni...masa time cucuk yousuff hari tu....


baca buku cerita time tunggu turn

tengok kartun
dua beradik melangut

yousuff dan papa....happynya
haikal seronok kalau gi yoshida klinik ni sebab ada rocking horse kat belakang tu...tu mainan kegemaran dia kat situ
yousuff!
check badan
tengok tu angkat kepala

ukur

masa balik...kami jalan kaki ja gi klinik...dekat ngan rumahhaikal pakai kasut hujan sebab baru lepas hujan renyai....time balik lumba lari dengan mama...mama gemuk dah ...lari slow
malam tu papa ajak makan udon...mama tak yah masak
senyum semua!...papa pun senyum tu

Tuesday, 22 March 2011

ume blooming

naik basikal ke taman dogo...yousuff dengan papa...mama bawa haikal

cantiknya bunga ume....banyak lebah menghisap madu...

Yousuff tengokla bunga ume ni cantik!....nanti kita tengok sakura pulak bila sampai masanya ok....love you!


aktiviti panjat panjat memang haikal suka....saya dapat lihat haikal semakin berani, jatuh tapi dia tahan sakit dan panjat balik...sebelum ni kalau jatuh haikal nangis walaupun tak sakit...mungkin sikap tak give up dan cuba lagi ni berjaya sekolah dia terapkan...anak jepun memang dilatih panjat panjat di sekolah...
abang haikal sibuk main...yousuff lena dibuai mimpi bunga ume kot...


lepas main mainan main bola pula...haikal suka main dengan orang besar pada dia...abang kai ni ganas juga...kai ni sebenarnya jiran kami...bila dia nampak kami keluar dia tanya doko ikimasuka(nak gi mana)...bila tau kami gi dogo koen dia pun ikut sama...

makan di rumah laith

Laith and taghreed rakan palestin, rapat juga dengan depa ni...dah nak pindah ke nagoya...taghreed tengah pregnant 2 bulan....moga selamat untuk first baby mereka....

yang nihonjin(orang jepun) tu nama arabnya adalah nabila....nabila boleh berbahasa arab, hebatkan...dia belajar bahasa arab....nabila berkomunikasi dengan laith dan taghreed dalam bahasa arab, kagum saya...

yang dukung haikal tu safiyah, dari south Africa.... dia guru English di sini...
yousuff suka ichigo
haikal bila jumpa nihonjin, mesti nak cakap nihongo...walaupun tak terror lagi tapi dia akan guna juga nihongo(bahasa jepun)
saya bawa cheese kek resepi mbak seko...nabila bawa kek strawbery gulung, sedap sangat ...dan safiyah bawa manisan...tak tahu nama apa tapi manis...

nila hidangan utama hari tu...kus kus namanya...makan dengan ayam...sedap juga...

Laith sedang hias hidangan...

arigato laith and taghreed

mama lambat simpan ...haikal dah buat main...dia dapat idea susun buat huruf...punya tak puas hati sebab tak leh buat bentuk O.....pening mama nak explain...O yang betul betul bulat mana boleh buat..ish ish

jom main kat luar rumahla...dalam rumah tak duduk diam sangat....panas time ni tapi tetap sejuk sikit...

gambar ni haikal yang ambik..seronok sangat dapat jadi cameraman...adik yousuff seronok sangat dapat main basikal....

adik senyum adik!...haikal duk jeritja,,....pastu dia cakap jepun apatah..maksudnya tengok sini....nanti kena tanya haikal balik apatah perlkataan tu

haikal ambik elok elok gambar mama ngan adikni....adik relax ja
nila rumah kami


jelly untuk haikal...budo (anggur) dan ichigo(strawberry)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...