Thursday, 29 December 2011

yousuff dah pandai minum susu guna botol

sekarang yousuff dah pandai pegang botol susu dan minum sendiri....alhamdulilah...tapi masih menyusu badan pada waktu malam ketika tidur, atau ketika mood yousuff tak elok...memang masih tak boleh pisah sepenuhnya lagi...takpalah slow slow...

kalau waktu siang , kalau yousuff nak susu...dia akan ambik botol bagi kat mama suruh buat..atau pun kalau yousuff nak susu mama (tunjuk tunjuk kat baju)...saya akan cakap..."mama buat susu botol ok"...yousuff akan angguk dan akan minum susu btol yang saya buat tu...seronok sangat rasa...
cuma time malam memang susah sikit sebab yousuff nak rapat dengan saya kot...yerlah musim sejuk ni memang dingin ja malam malam..takpalah yousuff mama bagi peluang untuk kita sama sama tinggalkan fasa menyusu slow slow ok....

ni ada vidio yousuff habiskan sebotol susu atas riba abang haikal sambil abang haikal nyanyikan lagu nasyid kat dia....memang best tgk yousuff minum susu botol sekejap ja habis...hihi lagipun botol kecik ja, dulu masa mula mula perkenalkan botol susu lagi kecik botolnya...susah sangat nak habis...tapi kali ni lajuja...mungkin tak lama lagi kena tukar botol besar pula...haikal pula memang dah tak sentuh botol...kalau saja saja usik dia suruh minum susu botol adik ...haikal mesti tak mau hihi...dah besar haikal...

ok itu saja ...baby dalam kandungan sihat...masih belum tahu jantina lagi...sekarang dah masuk 21 minggu...keadaan kesihatan saya masih sama sakit saraf kaki dan pinggul kiri ...setakat ni hasil ujian doktor semuanya ok , cuma bab bab sakit saraf ni lepas bersalin nanti kot baru boleh check detail...

ok gambatte mama...!

Monday, 5 December 2011

daun luruh

semalam kami bertiga ke klinik..sampai klinik lagi 2 minit atau satu minit nak pukul 12...saya terlupa yg klinik tutup pukul 12...sangka saya kami tak deterima...tapi alhamdullilah nurse nurse kat klinik tu sambut ketibaan kami macam biasa sebab belum pukul 12 lagi...kosong ja klinik tak dak orang...jadi depa memang beri perhatian kat kami jelah time tu...

selalunya, bila sampai kaunter..setiap ibi bapa kena check suhu anak anak sendiri dengan termometer..tapi kali ni nurse yang tolong buatkan untuk haikal..sambil buka baju sejuk dan sarung tangan haikal nurse tanya kenapa dengan hidung haikal ada kesan luka...nurse tanya haikal dalam bahasa jepun...

tersengih saya bila haikal ceritakan pada nurse tu macammana dia boleh jatuh...panjang lebar cerita dia....hahaha...terkedu mama...haika cakap nihongo(bahasa jepun) dan boleh jadi cerita...mama yang tak faham apa yang haikal cakap...kat rumah tak dakla jadi ayat panjang nihongo dia...oooo anak mama ni memang dah boleh komunikasi jepun, kat rumah tak rancak pun....

lepas diperiksa haikal dan yousuff..ambik ubat...yousuff disapu ubat luka kat hidung dia, sebab masa nak datang tadi yousuff jatuh tersembam atas jalan raya masa depan rumah...luka sikit hidung yousuff, kesian anak mama ni..tula tak duduk diam sangat dua beradik ni...

masa berjalan balik saya terlihat deretan pokok berdaun kuning ...sekarang ni musim luruh...jadi kami habiskan sedikit masa tengok daun kuning area situ jap...ada ambik vidio...dan








semoga batuk haikal dan yousuff semakin ok...selamat sihat anak anak mama



Sunday, 4 December 2011

haikal dan yousuff batuk

check up untuk pregnancy jumaat lepas batal sebab Yumiko, penterjemah bahasa untuk saya ada hal...jadi kami batalkan temujanji dengan doktor dan buat temujanji baru...
hari ni haikal dan yousuff batuk....nak bawa mereka ke klinik hari ni...teruk haikal batuk semalam....mesti sakit dada dia...kesian..

baby dalam perut dah rasa gerakan..bagi gelombang rasanya..rasa best sangat bila dah dapat rasa ni...semoga sihatla baby mama

sabtu yang lepas semasa di majlis perpisahan mbak netty, saya bertemu dengan isteri pak zainal, mbak nurul...mbak nurul baru datang ke jepun..mungkin tak lama...mbak nurul seorang doktor perubatan di Indonesia...saya ambil peluang tu untuk bertanya tentang sakit belakang saya...kata mbak nurul, mungkin sebab sejuk, jadi saraf yang tersepit akibat perubahan badan semasa mengandung akan terasa sakit...jadi saranan mbak nurul saya harus letakkan sesuatu yang panas di kawasan kaki dan belakang seperti tungku....actually saya dah buat macam tu...so saya kena teruskan lah cara tu supaya menampakkan kesan positif...dan harus terus bersabar...

saya ada bertanyakan mbak nurul mungkinkah saya mengalami slip disk...mbak nurul terkejut, katanya kalau slip disk memang teruk dan amat sakit...(dalam fikiran saya...ermm mungkin kot sebab emi dulu sampai pengsan)..tapi kata mbak nurul untuk memuaskan hati saya, mungkin nanti lepas bersalin saya boleh buat xray untuk check apa yg tak kena...tapi berdasarkan pendapat mbak nurul....saraf saya cuma tersepit....harap betullah jangkaan mbak nurul tu...semoga Allah pelihara kesihatan saya amin.

Wednesday, 30 November 2011

esok check up lagi :)

esok pagi akan ke NTT hospital untuk check up, saya dah ready beberapa soalan tentang tahap kesihatan saya yg agak teruk sejak akhir akhir ni, nak minta ubat selsema dan nak tanya pasal sakit belakang. semoga dapat tengok baby aktif bergerak.
esok juga keputusan pemereksaan untuk beberapa test penting pada check up yg lepas akan dimaklumkan, moga semuanya ok...tak sabar tunggu esok.

bila saya sakit belakang saya teringat kawan kawan saya di USM dulu, saya teringat pada emi yang mengalami masalah slip disc yang teruk, masih terbayang emi sakit sampai pengsan. saya masih ingat emi perlu ditarik guna tilam sebab untuk mengangkatnya hanya akan menambahkan kesakitan... tak boleh naik bas kerana bas sering terhentak menyebabkan emi selesa berjalan kaki di USM, pernah sekali emi naik moto dengan saya, setiap kali nak lintas bonggol kat jalan emi akan ingatkan saya untuk perlahankan moto, itulah pertama kali dan terakhir emi naik moto dengan sayya sebab banyak sakit dari selesa, dalam ambulans pun eminpengsan beberapa kali sebab terhentak bila ambulans bergerak aduih kesiannya emi,.....rupanya begitu jika sakit melibatkan saraf...setiap hentakan kecil memberi kesan yang besar..sekarang saya mulai faham apa yg emi rasa

saya masih ingat suatu petang saya bermain badminton di tepi asrama, emi tengok ja saya main, dia kemudian minta naknmain dengan saya...emi agak pandai main badminton, so kami memang bermain dengan best, esok harinya emi sakit. sehingga masuk hospital, dari tarikh itu emi terpaksa menggunakan kerusi roda kerana sakit untuk berjalan, saya rasa bersalah sebab main badminton dengan emi...berbulan jugala emi berkerusi roda..emi semoga Allah kurniakan kesabaran untuk lalui rasa sakit dan moga Allah hadirkan orang orang yang baik untuk lalui hari hari bersama , kak noli doakan emi berjaya walau di mana


Allah baru uji saraf kaki kiri saya yg terasa sakit bila baring , itupun semasa mengandung saja setakat ni, itupun saya rasa berat sgt untuk lalui, bagaimanala teman teman saya seperti emi, za dan kaklis. mereka memang hebat...

saya juga teringat pada za, teman rapat saya di USM...banyak kenangan dan sesuatu yang saya belajar dari za, untuk coretkan malu pula, sebab za bacakan blog saya ni? ...za seorang yang cekal, semoga Allah hadirkan seorang lelaki yang baik sebagai peneman hidup za...dikurniakan kebahagian dunia akhirat amin.


Tuesday, 29 November 2011

papa kata yousuff bijak

tajuk...hihi puji anak sendiri...takpalah kan
saya anggap blog ni macam diari, saya coretkan saja apa yg rasa nak coret... :)

malam tadi saya dan anak anak dah tidur lena, yousuff demam...haikal baru baik demam...
papa baru masuk tidur, dalam lena telinga saya tetap peka...jadi seorang ibu macamnila...tidur adalah sekadar tutup mata, tapi telinga terbuka luas...(sapa yg dah jadi ibu sure hampir 100% setujukan)

saya dengar, suami saya gelak kecil sambil kata yousuff bijak....dua kali papa kata yousuff bijak...dalam pejam mata saya angguk...

papa cakap... " tadi yousuff hulur kotak pensil abang haikal, pastu angguk angguk...rupa rupanya yousuff minta papa tolong bukakan kotak pensil tu, nak ambil pensil nak menulis"

dalam hati saya...tertawa......ermmm tulah yousuff...cerdik anak mama ni...

yousuff memang selalu hulurkan sesuatu yg memang tak mampu dibuka pada mama papa...sebagai ingatan mama tulis sikit apa yg terintas di fikiran mama sekarang...

1. Yousuff memang suka makan limau....kalau mula mula dulu dapatja limau yousuff akan terus gigit limau tu dengan kulit kulit limau di makannya...tapi sejak diberitahu tak boleh makan macam tu kena buka dulu kulit limau...yousuff mulai faham, sejak itu dapat limau yousuff akan bawakan pada mama dan minta dibuka...*)

2. Yousuff pernah makan sejenis kek lapis dalam paket paket kecil ....suatu hari papa belikan kek tu buat kali kedua,,,papa belikan barang dapur sekali...dua bungkus plastik barang baang dapur papa letakkan atas meja jepun kat dapur....mama lambat sikit kemas , yousuff yg kemas dulu...dalam plastik tu ada susu, majerin, mee, minyak tepung dan bungkusan kek lapis tu....yousuff kenal bungkusan kek tu, terus ambik dan hulurkan kat mama minta tolong buka...:)

3. yousuff juga pernah sekali makan coklat Dars...kotak merah...suatu hari papa beli kari jepun kat micc, bentuk kari tu macam coklat , kotak macam coklat dars warna merah...yousuff ambil kotak tu dan bagi kat mama...mama tahu yousuff ingatkan tu coklat ,,,lepas bagitahu yousuff tu bukan coklat tapi kari, yousuff angguk macam faham....hihi suka hati mama yousuff faham..

ermmm banyak lagi cerita yousuff....tapi mama kena stop dulu.....yousuff dah lena atas riba sambil menyusu....masih demam anak mama ni...moga cepat sembuh sayang.





Monday, 21 November 2011

sejuk sejuk

sejuk dah bermula...tido malam pun dah pakai baju tebal, dah buka heater ....

kandungan...
minggu depan akan pegi check up lagi ....moga baby sihat...
kali ni setelah usia kandungan hampir 4 bulan saya mengalami masalah sakit belakang yang teruk sama seperti semasa yousuff dan haikal dulu...
sakit apabila bangun dari tidur atau sekadar berbaring...memang sakit di bahagian pinggul kaki kiri..rasa seperti saraf terhimpit...bila dah bangun dan berjalan baru semuanya seperti normal kembali....
saya agak rungsing juga tentang problem saraf sayani..harap bila kandungan dah makin besar harap okla..(dulu pun masa yousuff macam ni, sakit tu hilang bila dah masuk 6 bulan)....

haikal...
haikal semakin besar tinggi...seluar seluar semua dah singkat...tapi haikal kurusja...makan masih bersuap ketika di rumah...dah hampir seminggu lebih haikal berjaya tinggalkan terus botol susu...harap berkekalanla....
hafazan haikal masih tertunda disebabkan kemalasan saya...baru semalam mulakan semula, haikal tunjukkan perkembangan positif walaupun ada beberapa ayat yang terlupa kepala ayat.
7 desember ni ada hapyokai...persembahan pentas di sekolah haikal...kelas haikalturut buat persembahan..semoga haikal sihat dan dapat hadir pada majlis tu nanti...ni merupakan hapyokai terakhir haikal sebab tahun depan haikal mungkin tak bersekolah dah...

Yousuff...
makin kurus anak mama sorang ni...walaupun makan banyak tapi yousuff nampak lebih kurus dari dulu sebab yousuff aktif berlari memanjat menari ....memang tak duduk diam
banyak perkembangan yousuff yang mama dan papa tersenyum selalu...
dah tahu apa yang mama papa cakap....dah banyak faham arahan...
suka sangat menyorok belakang langsir....suka baca buku...suka gambar burung, car, dan motosikal....pandai ucapkan bai bai dan buat gaya flying kiss.....
dah tahu(faham) lagu incy wincy spidder, if you happy clap your hand, dan alif ba ta....
pandai cemburu bila abang haikal peluk mama...
kalau nak makan bila abang haikal baca doa makan, dia pun dah pandai angkat tangan gaya dia doa...nampak ja kain macam sejadah mesti buat gaya sujud...haha memang comel...mama nak rakam aksi yousuff tapi nampak ja kamera terus terpa kamera macam abang haikal kecik kecik dulu jugak...
sekarang ni memang mata mamaasyik tengok yousuff ja...suka sangat tengok aksi comel dia...
ok mama dah nak masak....

sayang sangat haikal dan yousuff....papa pun...tak dan nak tulis pasal papa....




Wednesday, 9 November 2011

program di sekolah haikal

pukul 11 tadi kami sekeluarga ke sekolah haikal ada ada program merasa makanan di sekolah...sebelum tu kami berpeluang melihat beberapa sesi menyanyi yang memang depa selalu duk buat kat sekolah....haikal happy ja...patutla suka gi sekolah...
tahun depan dia dah tak ke sekolah mesti rasa lain sikit....
pukul 12 kami pun makan....dapatla rasa apa yang haikal makan kat sekolah...sekolah ni ada lebih kurang 6 orang anak anak islam..memang penyedian makanan diasingkan dan memang skolah ni dah diperjelaskan tentang apa yang boleh dan apa yg tak boleh..,,agak kagum dengan budaya orang jepun yang amat terperinci...sapa yang pernah duduk jepun tahulah macammana terperincinya oarng jepun dalam semua segi...cuma depa bukan islamja...moga Allah bukakanlah pintu hati mereka untuk menerima islam...dari aspek kehidupan yang lain memang dan sangat bagus depa ni..patutla orang jepun bolehh tenang dan kekal dalam displin walau tsunami melanda, tabah dan cekal bangunkan kembali kehidupan...ermmm banyak pulak puji orag jepun
moga kami sekeluarga dapatla ambik yang mana yang baik dengan budaya mereka...
vidio vidio haikal nantilah saya masukkan...macam berat ja vidio ni

Thursday, 3 November 2011

check up kedua hari ni

pagi ni pukul 10 pegi check up .....ingat nak bawak haikal sekali....
nak bagi haikal tgk baby....bagi cuti sekolah lah kat dia hari ni....
        
ok haikal dan yousuff...hari ni kita tgk baby duk buat apa tau...

Sunday, 23 October 2011

vidio surah Al zalzalah...

lama tak masukkan vidio haikal dalam blog...ini adalah vidio haikal menghafal surah al zalzalah dan at takaathur...semakin hari semakin susah untuk ambil vidio sebab haikal suka buat aksi depan kamera...tak apalah janji suara terakam...

sekarang ni haikal tengah hafal surah al aadiyaat baru cuba hafal sampai ayat ke empat...susah sikit surah al aadiyat ni sebab ayat 1 hingga 3 macam nak dekat dekat...

maksud surah ni macam perlu kefahaman sikit...saya pun tak faham sangat...saya cuma ceritakan pada haikal maksud ayat ni terus dari tafsirannya...antara yang menarik dalam surah ni ...saya perkenalkan haikal tentang istilah mati shahid...

haikal kalau ditanya cita cita dia sekarang...

haikal;haikal nak jadi askar...
mama;sebab apa nak jadi askar..
haikal;sebab haikal nak tembak orang jahat..

mama;tak payah la jadi askar , bahaya haikal...kalau orang jahat tembak haikal dulu macammana..?

kalau sebelum sebelum ni...jawapan dia...

haikal;haikal tembak orang jahat tu dulu, orang jahat mati dulu...

tapi dua malam lepas....haikal dah beri jawapan lain sikit...

haikal;takpala, kalau kena tembak dulu...haikal mati shahid...

hihi....ermmm macam berani anak mama ni....kalau jadi askar haikal, berjuanglah ke jalan islam tau..tapi sebelum tu kena jadi askar yg tahu membaca menulis dulu ok! :)

Thursday, 20 October 2011

due date lambat dua minggu..

berdasarkan ultrasound due date baby dijangkakan pada 11 Mei 2012...kalau ikut pengiraan saya 30 april...so sekarang ni ikut yg Doktor tentukan ...11 Mei...haikal dan yousuff dua dua 37 minggu bersalin...kalau kali ni pun sama, saya kena bersedia awal...

NTT hospital..sebelum ni saya ingatkan Entiti hospital...hahaha apalah saya nikan...
tak ramai orang hospital ni, sunyi ja...agak kecil berbanding redcross hospital....bagus juga,,...kalau dulu semasa di Redcross hospital mungkin kedaan yang ramai orang dan masa menunggu yang lama tidak menjadi hal pada saya kerana saya sorang...tapi kali ni bila dah ada yousuff, memang tepatlah pilihan saya untuk check up di NTT hospital...hari rabu lepas ketika check up cuma ada 3 orang ibu yang menunggu, urusan jadi cepat dan mudah....

Yumiko banyak membantu memandangkan nurse tidak boleh berbahasa enggeris langsung...nasib baik Dr masih boleh bertutur sedikit dalam bahasa enggeris, mungkin untuk appointment seterusnya Dr tu akan lebih bersedia untuk bercakap dalam bahasa enggeris...
cara layanan Doktor, baik dan mesra...namun saya lebih suka cara Dr Senoe di Redcross hospital lagi....takpalah, baru first check upkan...

kualiti ultrasound memang tak leh tanding kecanggihan alatan di Redcross hospital....yang bab ni saya sedikit frust...hihi...dulu masa Yousuff memang jelas dan mengikut kata dr senoe, alatan ultrasound di redcross hospital antara yang tercanggih di dunia, memang patutla kulaiti gambarnya bagus....
tapi apa pun....pilihan check up di NTT hospital tetap terbaik untuk saya buat masa ini....
yang penting...kandungan sihat dan kedaan saya juga sihat...alhamdullilah...moga allah beri perlindungan kepada kami...

saya ada bertanyakan pada Doktor tentang kedaan saya yang masih menyusukan Yousuff...Doktor jelaskan yang saya boleh terus menyusukan Yousuff selagi saya tidak merasa sakit pada bahagian perut atau rahim...
dalam hal menyusu ni...saya memang kena banyak sabar dan kuatkan semangat....ternyata menyusu ketika mengandung amatlah meletihkan dan sakit...(sakit pada puting susu)....rasa sayang untuk putuskan susu memandangkan yousuff baru setahun, tambahan pula bukan senang nak putuskan susu, si ibu dan anak bergolak emosinya.....jadi demi Yousuff setakat ini mama cuba tabahkan hati juga...moga badan mama masih mampu memberikan susu buat Yousuff...
buat si kecil di dalam rahim mama....semoga sihat sihat di dalam ...mama makan banyak :) insyaAllah cukup zat untuk kedua dua anak mama...mama doakan yang terbaik untuk kita..

Tuesday, 18 October 2011

hari ni nak gi check up

insyaAllah pagi ni pukul 845 saya akan gi check up di hospital berdekatan.....kali ni saya memilih hospital entiti, dulu semasa Yousuff saya check up dan melahirkan di red cross hospital, betul betul berhadapan dengan universiti suami...tapi kali ini entiti hospital agak jauh sikit dari universiti suami saya.....check up untuk pregnancy kali ni mungkin akan memberi pengalaman berbeza bagi saya...itu pilihan saya kali ini, menggunakan khidmat penterjermah bahasa...

kali ini saya akan ke hospital bersama seoranag teman nihonjin(orang jepun) yang boleh berbahasa enggeris dengan agak baik...namanya Yumiko....Yumiko akan menjadi penterjemah bahasa untuk saya...hari pertama ke hospital pastinya banyak borang borang soal jawab yang perlu diisi, jadi harapnya yumiko dapat membantu saya....dan juga difahamkan di Entiti hopital tak ada doktor yang boleh berbahasa enggeris, sebab tu lah saya memerlukan perterjemah....kalau tak nanti pasti tak puas setiap kali check up mendengar penerangan doktor...

kalau dulu macammana?...dulu semasa Yousuff ...saya check up di Red cross hospital....di situ ada seorang doktor yang boleh berbahasa enggeris, Dr Senoe namanya, Dr lelaki....saya suka Dr tu, baik cekap dan bagi saya Dr yang cemerlang....tapi kali ni , entah kenapa hati saya teringin nak merasa suasana di hospital entiti pula..sebenarnya saya lebih pada mahu kan doktor perempuan...di Entiti hospital semua Doktor adalah perempuan....cuma masalahnya mereka tidak boleh berbahasa enggeris....

saya harap pilihan saya kali ni tak mengecewakan saya...pastinya saya tak dapat lari dari membandingkan pengalaman dulu di redcross hospital ...bagi saya semua nya yang terbaik di redcross hospital, dari segi kecanggihan alatan dan juga kecekapan doktor dan petugas hospital yang lain....moga allah juga memberi yang baik untuk saya buat kali ini...

ok itu saja,...di sini baru selesai subuh 432 pagi......saya agak gementar untuk check up kali ni ...saya berdoa agar baby baik baik saja di dalam...hari ni saya menjangkakan saya dapat lihat baby bergerak....kalau dulu pada usia kandungan 12 minggu memang baby dah lengkap, bergerak, dan bunyi jantung yang jelas....sayangku...hari ni mama akan lihat anak mama ....moga kita sentiasa dalam rahmat Allah.


Thursday, 13 October 2011

tabahkanlah hati adiku najiy

hati kakak mana yang tak risau bila dapat tahu adiknya ada masalah....
tak sangka pula, masa belajar semuanya ok, tapi time masuk bidang pekerjaan...banyak dugaan..


semoga Allah tabahkan hati najiy, dibuka pintu hati untk menimba ilmu ekspress ...dipermudahkan segala kerja....lembutkan hati MO dan specialis agar tak selalu marah marah....kuatkan keyakinan najiy agar dapat bertahan dengan bebanan kerja...lancarkan bahasa englishnya...berikanlah najiy kesihatan yang baik agar kuat untuk harungi hari hari....

ya Allah berikanlah yang terbaik buat adikku...

kakak dan abg amir, abang (nazli) dan nabilah sentiasa doakan J.


Tuesday, 11 October 2011

ermmm bila nak gi check up ni

kalau ikut kiraan berdasarkan last period....saya dah masuk 12 minggu .....tapi saya still tak pegi check up lagi...plannnya nak pegi minggu ni atau minggu depan...masa haikal dan yousuff dulu pun saya memang tunggu 14 minggu baru ke hospital kalau tak silap...(ermmm malas nak gi check up sebab tak suka nak kena VE)
segala letih dan mengantuk dah berkurang sikit...loya juga semakin berkurang.....
mengikut kiraan saya due date jatuh pada 30 April....moga selamatlah semua...
famili dah pun diberitahu 2 minggu yang lepas...ayah umi mama abah terkejut juga..hihi..Yousuff baru nak masuk setahun...insyaAllah moga Allah permudahkan semua...mama akan cuba memberi kasih sayang yang terbaik buat anak anak mama..

semalam genaplah umur yousuff 1 tahun...dah besar yousuff...
haikal pun dah semakin panjang...
saya berharap agar kali ni dapat girl pulak...tapi kalau boy lagi pun ok jugak...lagi bertambah la hero hero mama....

moga selamat proses mengandung dan melahirkan buat kali ketiga ni..doakan saya

Tuesday, 4 October 2011

haikal tak menangis kena cucuk

hari ni saya bawa haikal dan yousuff ke klinik...alah pergi papa ikut sama..temujanji pukul 10 pagi...papa ada urusan di lab, jadi papa just teman hantar sampai ke klinik...seperti biasa saya dengan strolller, haikal dengan papa naik basikal....cuaca amat baik...nyaman....walaupun dah semakin sejuk tapi masih ok lagi...tak perlu pakai baju tebal lagi...

Yousuff asyik keluarkan bunyi sambil tunjuk tunjuk bila nampak burung berterbangan....haikal pulak asyik suruh papa bawak slow, sebab takut mama kena tinggal....hihi haikal haikal...

sampai di klinik, haikal seperti biasa terus ke tempat mainan....Yousuff pulak jalan jalan sendiri tengok ikan dalam aquarium ...saya pula mengisi segala borang borang....terkial kial saya mengisi borang...tulisan kanji pulak tu (macam tulisan cina)....tulis alamat dan nama ja pun...tapi sebab banyak borang fuih berpeluh jugakla..

saya ingatkan yousuff tak pandai nak berjalan merata lagi, ingatkan dia duk tengok ikan kat tepi aquarium tu ja...rupanya dia dah masuk bilik Doktor....Yousuff Yousuff semakin berani sekarang...tak takut orang dan tak takut tanpa mama....

saya suruh haikal jaga yousuff...nasib baik haikal ni kadang kadang bertanggungjawab macam abang besar...haikal dukung yousuff gi tempat mainan....bila nampak ja yousuff nak lari dari tempat mainnan dia terus tarik adik masuk dalam kawasan tu balik...mama still duk mengisi borang....orang jepun ni memang sikap macam tu, depa tak suka bantu isi borang...mungkin tu dianggap peribadi... walau dah macam siput saya tiru alamat rumah saya...depa still sabar tunggu saya isi borang...hihi....jepun jepun....patutla oarang jepun ni tabah tabah kental kental belaka...

Yousuff diperiksa dulu...kemudian haikal..haikal perlu terima dua suntikan di lengan hari ni....haikal relax ja...dia dah tahu apa yang perlu dibuat....duduk tarik nafas..pandang tempat lain...kali ni sebab papa tak ada, nurse yang ribakan haikal....nurse baik....nurse cakap "isshoni gambatte ne!" (sama sama berjuang macam tu la maksudnya)....haikal sengih ja..sambil cakap apa tah ..mama pun tak faham bahasa jepun haikal...nurse tu faham la...banyak dah vocab haikal ni...

bila nak cucuk haikal pandang tepi....cucuk pertama...haikal sengih...cakap"itai kunai" tak sakit....haikal tak sangka nak cucuk sebelah lagi pulak...haikal relax lagi...tapi suntikan kali kedua ni...nampak muka haikal berkerut...belum sempat haikal nak kerutkan banyak lagi muka dia saya cepat cepat tepuk tangan...." wah bagus haikal, tak nangis...hero hero!"...terus haikal sengih tak jadi kerut muka...dua dua nurse yang bertugas tu pun tepuk tangan....lega mama rasa

memang sejak dah besar ni haikal dah tak nangis kena cucuk...sekarang ni saya dan suami selalu cerita pasal bersunat kat haikal...haikal cakap nanti dia umur 5 tahun dia nak sunatla...
mula mula haikal takut nak bersunat....tapi bila dah cerita cerita kat dia, nampak macam dah boleh terima....tapi bila ditanya nak sunat sekarang tak...haikal akan jawab tak mau sebab kecik lagi baru 3 tahun.....

oklah haikal 5 tahun kita sunat tau...

Sunday, 2 October 2011

Undokai (hari sukan sekolah haikal)

tahun ni kali kedua acara sukan untuk haikal....kami sekeluarga memang tertunggu tunggu acara ni, sentiasa doakan agar haikal sihat supaya dapat hadir....alhamdullilah haikal sihat dan memang happy....

haikal ada masuk beberapa acara....acara pembukaan, acara jual aiskrim, acara lumba lari, persembahan tarian dan acara bersama ibu bapa....haikal memang happy sangat tapi dalam satu acara tarian, haikal menari sambil tahan kencing....terkepit kepit dia menari...hahaha lawakla haikal ni...


dalam acara lumba lari pulak, haikal berjaya dapat no 2...tahun lepas haikal dapat no last, tapi tu pn dia seronok sangat....kali ni haikal lagi seronokla..sebab haikal cakap dia berjaya dapat pegang tali penamat...tahun depan haikal kata nak bagi tali penamat tu kena perut pulak (no 1)....tapi tahun depan mungkin haikal dah tak sekolahla sayang...lumba lari dengan mama adik yousuff la pulak tau...

ok ni kenangan vidio haikal berlari...tahniah haikal!

masa majlis penutup ada acara menari dengan ibu bapa...tapi mama tengah susukan adik youusff di bilik menyusu....haikal menari dengan papa....bila tengok balik vidio haikal dan papa menari rasa best sangat...tahun lepas haikal menari dengan mama (perut tengah memboyot time tu)...

adik yousuff pun ada acara jugak....tapi masa tu adik yousuff tengah tido, tiba tiba dikejutkan suruh berjalan ambik bungkusan hadiah....memang dia tak mau berjalan....menangis...jadi mama dukungjelah yousuff....acara untuk baby.....berjalan ambil bungkusan hadiah....kalau tak mesti comel tengok yousuff berjalankan...

terima kasih untuk yasir dan aishah sudi datang ....happy sangat rasa...arigato!

berita iman nayli na

semalam saya dikejutkan oleh berita sedih iman nayli na....iman ni anak kepada awe dan kak shytah...iman terkena sawan dan sekarang berada di ICU hospital kota baru dan berada dalam keadaan memerlukan bantuan pernafasan.....hati saya rasa terkejut dan asyik fikir pasar iman....

awe dah bergegas balik ke Malaysia dari matsuyama malam tadi....insyaAllah akan sampai ke malaysia pagi ni...moga tabahlah awe dan kak shytah....

iman baru berusia 50 hari...masih kecik dah terpaksa lalui semua ni...moga baby iman kuat...

saya rasa amat gundah gelana sekarang ni...Ya Allah ya tuhannku berikanlah kemudahan pada mereka....pulihkanlah iman agar sihat seperti biasa,amin.



Monday, 26 September 2011

cabaran penyusuan bermula

setelah hampir 11 bulan menikmati fasa selesa penyusuan...akhirnya Allah takdirkan saya untuk merasai ujian menyusu...selama 11 bulan sebelum ni menyusukan yousuff amat mudah, saya tak alami apa apa masalah sakit pada susu.....namun sekarang saya harus banyak bersabar dan kuatkan hati untuk terus menyusu....sakit puting susu...ermmm tula masalahnya sekarang...

tambahan pula yousuff dah bergigi...memang saya perlukan kesabaran dan ketabahan...pejamkan mata, tahan sakit dan susukan...moga Yousuff terus membesar dengan sihat....YaAllah cepatkanlah rasa sakit ini hilang agar aku dapat menyusukan Yousuff dengan selesa amin

Wednesday, 21 September 2011

cuaca dah mulai sejuk

pagi tadi masa nak gi buang sampah, saya dah dapat rasa angin sejuk...nasib baik haikal pakai lengan panjang gi sekolah tadi...memang dah nak sejuk ni rasanya....awal sikit tahun ni....

tadi ada oarang tekan loceng rumah, saya dengan pakai telekung sembanhyang keluar buakak pintu...ada dua orang perempuan, nak cerita pasal agama kristian...rasanya sejak duduk rumah ni, nila kali pertama saya didatangi mereka...kalau masa kat rumah lama dulu memang selalu....

melalui pemakaian telekung, depa dah boleh agak saya islam...saya tak banayk cakap sebab saya pun tak tahu nak cakap apa...just ucapkan terima kasih, senyum ...nampak macam depa nak bercakap dengan saya, tak tergamak pulak nak terus tutup pintu...dia hulurkan buku yang ada tulisan english...saya baca..dan sekali lagi ucapkan terima kasih saya islam....saya pura pura tak tahu cakap nihongo....arigato ja tau...hahaha..

fikir balik, memangla depa datang untuk perkenalkan agama mereka, tapi dalam masa yang sama saya juga boleh ambil peluang perkenalkan agama islam....tapi saya tak cukup ilmu dari segi bahasa dan ilmu apa itu islam ...cukuplah sekadar tunjukkan budi pekerti yang baik...okla tu...sekurang kurangnya depa takla beranggapan buruk pada orang Islam...arigato, senyum...tuja yang saya mampu....ceteknya ilmu...

#########################

Yousuff tengah tido, dah semakin banyak ragam yousuff...suka papa dukung, bila papa dukung dia ja, dia akan letak kepala kat bahu macam manja ja....suka kalau orang bagi perhatian kat dia....suka main dengan abang haikal...bila bangun tido ja, kalau suruh dia kejut abang, tepuk abang suruh bangun,,,mesti yousuff akan buat....pastu dia gi gosok gosok muka dia kat abang haikal macam nak sayang...
Yousuff memang dah berjalan laju dan pandai nak berlari...pandai merajuk...pandai berebut barang dengan abang...kalau tengok tv, siap tunjuk tunjuk lagi....yousuff pun jenis yang senang makan, semua dia makan...
kalau dulu pagi pagi haikal yang rajin teman saya masak...tapi sekarang yousuff pulak, dia bangun awal....gi kacau saya kat dapur....saya bagi biskut ka kat dia, duduk atas meja, sambil goyang goyang kaki tengok mama masak....haikal pulak sekarang ni tido lena,,,,pagi memang nak kena kejut..daj besar dah haikal...

haikal ...sekarang ni sekolah dia tengan buat persiapan hari sukan bulan 10 nnati...
saya tak tahula haikal boleh lari laju atau tak....teknik lari tak betul lagi kot...hahah...
tak sabar nak tungu hari sukan...
haikal dah berjaya hafal surah Al zalzalah....lama saya tertangguh hafazan dia...tula memang perkara penting dalam mendidik anak menghafal ni adalah semanagt ibu bapa sendiri...bila mama stop, anak pun stopla..tapi nasib baik ingatan anak anak ni kuat, sekali dah ingat agak susah nak lupa...mungkin tulah untungnya ajar anak anak menghafal al quran masa kecik kecik ni...
haikal susah sangat nak gosok gigi...gigi dia tak berkulat lagi, tapi rasanya kalau terus macam ni memang akan berkulat kot..hihi...memang kena paksa nak gosok gigi...nasib baik kat sekolah depan memnag kena goosk gigi ramai ramai tapi gosok ikut suka hati la...

ituja kot...bye bye

oh..saja nak masukkan vidio haikal dan yousuff tgk berita tanah runtuh di jepun....Jepun memang banyak bencana alam...moga selamat lah kami area ehime ni...

Tuesday, 20 September 2011

harmony

semalam saya tertengok TVAlhijrah...selalunya saya jarang tengok tv sendirian, tak best...mesti tgk sebab suami yang buka, tengok sama sama..tapi entah macammana semalam tertengok dan terus termelekat....yousuff dah tido time tu....
saya termelekat sebab keluar satu cerita korea tajuk harmony....ceritatu dimulakan dengan memaparkan saat seorang ibu yang sedang berjuang melahirkan bayi, tu ynag saya terhadap sat tu...

rupa rupanya cerita best!....Harmony....cerita ni memang buat air mata saya bercucuran semalam...saya tengok cerita tu dengan haikal....mengisahkan cerita suka dan duka kehidupan wanita wanita di dalam penjara...watak utama dalam cerita ni adalah Jeong hye, seorang ibu yang melahirkan anak di dalam penjara, dan telah membesarkan anaknya selama 18 bulan dalam penjara...dan akhirnya terpaksa menyerahkan anaknya kepada keluarag angkat untuk dipelihara....detik menyerahkan anak tu yang amat amat menyentuh hati saya...

Jeong hye telah menubuhkan kumpulan koir dan berjaya menjadikan koir sebagai cara pemulihan akhlak.....watak Moon ok , seorang makcik tua yang merupakan bekas professor muzik juga menyayat hati...mook ok telah memimpin kumpulan koir penjara tersebut sehingga berjaya membawa kumpuan koir itu keluar dari penjara untuk menyertai sebuah pertandingan koir di Seoul.....pada hari pertandingan tersebut, semua kaum keluarga peserta koir turut dijemput dan mereka dapat bersua dengan keluarga masing masing....

sekali lagi saat ni membuatkan air mata saya laju tanpa henti.....Jeong dapat bertemu dengan anak lelakinya yang telah berusia 5 tahun...betapa luruh hati saya mengenangkan seorang ibu yang hanya ada anaknya seorang didunia ini, terpaka berjauahn menanggung kerinduan, dan akhirnya dapat memeluk anak yang tak faham apa apa....haikal yang menemani saya sejak awal cerita terpaku melihat saya...

saya peluk haikal berkali kali, dan cakap...mama sayang haikal, haikal jadi anak yang baik...dengar cakap mama papa
haikal angguk ja...dia diam tapi tersenyum ...haikal tahu saya sedih sebab cerita tu......
dah habis cerita haikal bagi kertas kat saya..kertas yang dilipat lipat...selalunya ada gambar orang lidi (haikal dah tahu lukis oarang lidi)...tapi kali ni bila saya buka kertas kosong...

haikal: mama hadiah tu kertas kosong ja.....haiakl tak tulis apa pun...mama simpanla kertas tu...nanti mama tido, mama pelukja kertas tu tau...sebab mama sayang haikalkan

haha, anakku ni....buat mama terharu...

masa tidur tiba tiba haikal pegang tangan saya...'mama mana kertas tu, haikal suruh mama peluk kertas tu kan.'...
la....memang mama pegang tapi dah terlepas ke mana tah....

sayang haikal dan yousuff..dan papa :)

Monday, 19 September 2011

alhamdullilah

saya berjaya untuk konvo 21-25 september....akhirnya selesai juga master yang bertahun tahun...
perasaan? ...saya terkejut kerana saya sangkakan tahun depan baru saya dapat konvo....
suami suruh saya sujud shukur, terus saya sujud shukur....yaAllah hanya engkau yang maha berkuasa, hanya engkau yg menentukan segalanya...hambamu ini amat lemah dan sentiasa tersalah tersilap dan terlalu banyak kurangnya...berikanlah aku kekuatan untuk terus menjadi insan yang baik...

aku bershukur padamu ya Allah atas kurniaanmu...berilah kebahagian dunia akhirat buat insan insan yang banyak membantu dalam urusan master ini, ...berikanlah kejayaan kerjaya dan kebahagian dalam keluarga buat Dr Ahmad Ramli yang sentiasa sabar dan sentiasa memberi ruang untuk saya dalam hal master ini,, ya Allah moga Dr terus berjaya dalam bidang kerjanya semakin bertambah rezeki, dikurniakan anak yang bijak cerdik dan soleh, moga terus kekal bahagia dunia akhirat,,...

buat suami dan ayah umi yang sentiasa beri sokongan moral, yang sama sama risau dan turut terkena tempias emosi ,,,tanpa suami ayah umi, rasanya saya mungkin stop tengah jalan....suami yang banyak menolong, push saya untuk siapkan...temankan saya semasa viva, tahap paling kritikal ...terima kasih abang, moga Allah permudahkan usaha abang dalam phd, moga Allah kurniakan banyak ruang dan peluang untuk abang terus maju dalam bidang akademik, diberikan kejayaan dan moga rumah tangga kita dilindungi dan dirahmati ,

.......buat ayah umi....ya Allah berikanlah kesihatan yang baik , panjangkan lah umur ayah umi, kuatkanlah ikatan kasih sayang mereka....ayah yang banyak kesana kemari, yang turut berjuang dalam proses akhir penghantaran 4 tesis akhir, berkali kali harus dibuka kembali tesis yang sudah siap dibuku, juga buat mama abah, yang turut risau....kepada semua kaum keluarga, adik adik yang banyak tolong...sejak dari awal urusan penghanatran 10 tesis...terlalu banyak jasa ...tak tahu nak balas macammana..tanpa sokongan dan bantuan keluarga amat susah untuk saya selesaikan...

juga tak lupa buat teman teman..wawa, shifa dan nik..niat di hati memang tak mahu menyusahkan, cukuplah keluarga yang membantu...andai suatu hari nanti Allah beri peluang untuk saya membuat jasa pada kalian insyaAllah takkan saya lepaskan....

walaupun saya telah berjaya konvo, saya masih berhutang journal....Ya allah berikanlah ilham yang baik, berikanlah rezeki untuk aku menulis journal....biarlah aku dipermudahkan....berikanlah aku semangat, tulisan yang lancar, idea yg bernas, ayat yang bagus, ....semoga saya berjaya menyiapkan paper dan tak putus asa walaupun penulisan saya amatlah teruk....dan semoga ada rezeki saya untuk publishkan nya.. tolonglah ya Allah ...hanya padaMu tempat aku memohon segalanya....hanya engkau yang berkuasa atas segalanya...janganlah engkau biarkan aku dalam perasaan malas dan putus asa....amin...peliharalah solatku, imanku, hati ku, tutur kataku, akhlakku.....jadi anak soleh,,,isteri solehah....ibu yang baik buat anak anak...

terima kasih Allah atas rezeki ini....rezeki anak...agar anak anak terus membesar.....cemerlang dunia akhirat

Wednesday, 14 September 2011

jamuan nasi kerabu dan laksa

From September 15, 2011


sempena raya hari tu ...rumah saya buat nasi kerabu dan laksa....nasi kerabu ikut resepi umi...dah banyak kali saya buat nasi kerabu kat jepun ni...tapi kali ni baru ingat snap gambar...kalau tak tinggal tulang ayam baru ingat ..hihi...

From September 15, 2011

ni laksa utara...saya rasa macam tak cukup sedapla laksa ni...saya jarang buat laksa utara ni...tapi saya memang suka makan...yang paling best saya pernah makan laksa utara...laksa kuala muda...apala rahsia resepi laksa nak bagi sedap...ada kawan saya cakap dalam kuah tu , blandkan sekali nenas...lain kali boleh la try....masa saya menagndungkan haikal dulu saya mengidam laksa pulau pinang la.....laksa ooo laksa....laksa tak dak, guna spagetti ja...kalau guna udon lagi sedap...tapi udon mahal sangat, tempat yang udon murah jauh pulak....guna spaggeti pun ok :)

From September 15, 2011

ni pulak kerabu untuk nasi kerabu...dan sambal ikan...patutnya kerabu tu potong halus halus timun tu tapi saya malas...saya potong ja besar besar...ada anak kecik ni nak buat makan memang tak leh nak halus halus, tak sempat....kerabu ni yang bestnya sebab saya ada stok bunga kantan...dan saya ada daun kesum fresh tanam belakang rumah, so memang sama la macam malaysia punya...cuma kurang kacang panjang ja (kat sini tak jumpa kacang panjang)...dan yg best lagi musim panas di jepun ni, ada kangkung...jadi kerabu saya ni kira menjadila bila ada bahan bahan penting ni...aroma sebenar nasi kerabu kelantan...

ok yang sambal ikan tu pulak...rebus ikan dengan asam keping dan garam, air jgn banyak semasa merebus agak agak tenggelam ikan sikit ja....pastu goreng tanpa minyak kelapa (saya guna kelapa kering)..jadi kerisik...tumbuk bawang merah, halia, serai,ikan , kerisik, ...pastu campurkan semua, masukkan garam gula dan serbuk lada hitam...lagi banyak ikan lagi sedap...

From September 15, 2011

yang ni pullak sambal kuah nasi kerabu...kalau di kelantan, selalunya nasi kerabu yang dijual tak disediakan kuah ni, tapi kalau umi saya buat mesti wajib ada....caranya...blandkan cili kering bawang merah, bawang putih, halia sikit...masukkan dalam periuk, campurkan santan, asam keping , dan serai diketuk....masak sampai pekat kuahnya...perasakan dengan garam dan jangan lupa gula melaka....sedap kuah ni....suami saya suka...tapi nak buatnya agak lama...sebab dari penuh periuk tinggal separuh baru siap....

untuk nasi pulak..senang ja...saya buat yang warna kuning sebab kalau nak warna biru tak jumpa bunga nya pulak kat sini....beras dibersihkan macam biasa, masak macam biasa..cuma campurkan serbuk kunyit, daun pandan, daun limau daun kunyit, dan hiriskan kunyit hidup....tak payah bubuh garam ka apa ka....masak ja macam biasa....harum sangat bau nasi ni, hasil aroma daun daun tu...cubalah!

From September 15, 2011

ooo lupa pulak nasi kerabu ni makan dengan ayam goreng dan ikan rebus goreng tepung...selalu saya buat ayam percik, tapi kali ni tak larat...goreng ja ayam tu...

From September 15, 2011

pencuci mulut saya buat puding roti karamel...sebab nak habiskan roti lebih....sedap juga, tapi lebih sedap kek puding karamel....

From September 15, 2011

sebab ada baki santan...saya buat agar agar santan ni....first time saya buat agar agar ni....rasanya menjadi kot...saya suka agar agar ni...

tu saja gambarnya...buat kenangan sendiri....dan buat idea untuk sesiapa nak masak... :)

vidio dari kubang golok

seronok betul dapat tengok vidio ucapan raya dari famili kubang golok....walaupun lama nabilah nak menghantar satu satu file..tapi akhirnya berbaloi dapat tengok mak bide....dah makin tua mak bide, kurus...nampak lemah ja suara...tapi masih boleh senyum dan ketawa..tula semangat mak bide ...walaupun uzur tapi semnagat tu kuat....

gelak tawa sulah dan mok cik mah yang dua dua makin montel...hihi....awat tah...memang montel montel makcik makcik ku ni....cikmah yang tak pernah lekang senyum...macam tak dak masalah ja...hihi...mungkinkah satu hari nanti saya pun akan ikut size makcik makcik ku ni...haha kena bersedialah....genetik besar besar belaka ni....

ayah umi...lama betul tak jumpa..sekarang ni internet pun tak dak kat kubang golok...jadi kami terputus hubungan dari segi nak melihat wajah....just call..dengar suara pun jadilah....nasib baik nabilah rakamkan vidio semua masa raya hari tu....yang paling saya nak tengok semestinya mak bide....mak bide sakit teruk hari tu, saya tak dapat nak menjenguk...moga panjang umur mak bide...insyaAllah raya tahun depan saya beraya di malaysia....moga panjang juga umur saya....rindunya....

banyak kali saya tengok vidio celoteh celoteh makcik makcik saya ni...asyik gelakja depa ni...macamtula famili saya ni..semua jenis cakap kuat kuat dan bising..ada dua orang pun macam ada 10 orang...gege sungguh....sellau kalau saya ada...saya tukang sengih ja...depa tukang bising...haha ...rindu sulah cikmah....mokyah pun rindu jugak.....mok cik ye..ayah me dah pergi, tapi rasa macam ada lagi ja...alfatihah untuk ayah me dan ayah tua....

Friday, 9 September 2011

melawat kyoto

tadi kami sempat jalan jalan di 3 buah temple...temple pertama adalah Kinkakuji temple...temple ni bersadur emas...sangatlah cantik pemandangan taman dalam sekitar temple tu...kalau musim luruh mesti best tersangat sangat...pokok pokok dijaga rapi, cantik dan indah sangat...tapi haikal pulak buat hal...baru start jalan dah mengadu nak kencing, jenuh saya mencari toilet, rupanya tak ada toilet dalam kawasan temple tu,,,diluar pintu temple baru ada toilet....saya pun cepat cepatla ikut laluan dalam kawasan temple tu sampai ke penghujung taman, pak guard kat pintu keluar tunjukkan arah toilet, jauh lagi...alhamdullilah selamat haikal lepaskan hajat....

pastu kami nak masuk balik kedalam taman ikut pintu keluar...pakcik guard tu tak bagi masuk kot pintu tu, suruh masuk kot pintu masuk....entah arah mana pulak dah la jauh.....lepas cakap kat pak guard tu yg saya tak tahu jalan dan cakap tiket ada dengan papa kat dalam ..pak guard tu pun bagi kami masuk tu pun lepas bincang dengan bos dia...pelik betulla orang jepun ni skima sungguh...bukan susah pun...takpalah....memang orang jepun macam tu...

kesimpulannya...saya kagum jugak sebab demi menjaga kesucian dan kebersihan kawasan temple , mungkin toilet tak didirikan dalam taman yang agak luas tu...dan lain kali haikal mesti diingatkan untuk ke toilet sebelum masuk ke kawasan yang mungkin susah nak cari toilet....

Wednesday, 7 September 2011

di kyoto

sejak hari selasa kami sekeluarga berada di kyoto...sekarang haikal dan yousuff sedang nyenyak tido di bilik hotel, papa sedang ikuti conference...kami just habiskan masa di dalam bilik...gara gara tertinggal stroller, agak terbatas pergerakan saya...kalau tak, bolehla saya melangkah jauh sikit pusing pusing area sini dengan haikal dan yousuff masa papa berconference....tanpa stroller, nak mendukung yousuff yg semakin berat dan memimpin haikal yang cergas berlari sana sini...agak bahaya dan meletihkan...

semalam kami makan di kedai Iran (SHANDIZ)...bersama aishah dan suaminya (suami dia kawan papa)..dan juga bersama seorang pensyarah dari Indonesia (kawan pada mbak intan)...sedap juga makanan Iran tu...tapi agak mahal....kami berjalan kaki, yousuff papa yang dukung dan saya memimpin haikal....kemudian kami naik keretapi....dan berjalan sikit lagi untuk sampai ke kedai tu....

Kyoto sebuah bandar lama, tidak terlalu sibuk seperti osaka...banyak kuil kuil lama yang cantik cantik, ada taman yng menarik dan cantik juga di sini...mungkin hari Jumaat ni baru boleh melawat sekitar kyoto...

cuaca.....pelik sikit....haikal dan yousuff terus selsema, patutnya sekarang masih panas, tapi kami sejuk ....memang tutup aircon ....saya pulak,entah kenapa rasa tak sedap badan, rasa tekak tak best loya ..tu yang kami rest ja kat bilik....

yousuff dah bangun

Friday, 26 August 2011

kangkung...

jumpa kangkung di fuji....dah lama sangat tak makan kangkung...

From August 26, 2011

sayur kankung goreng campur ikan kering...suami yang nak makan kangkung ikan masin...ikan masin takdak ganti ja dengan ikan kering...jadilah :)

From August 26, 2011

makan dengan kari ikan...memang kena la kangkung goreng ni...dan yang dalam pinggan kecik tu telur ikan digoreng...kononnya nak buat macam kedai mamak ...masa mengandungkan yousuff saya memang mengidam telur ikan..kolestrol tinggi telur ikan, tapi takpalah sekali sekala....yang dua batang tu...keropok lekor...haikal dah makan banyak tinggal dua ketul ja...papa dah warning haikal stop makan kalau tak memang habis keropok lekor tu semua kat dia...haikal memang suka keropok lekor

From August 26, 2011

hari esoknya pula..buat yong tau fu....memang best la sebab ada kangkung...first time saya buat kuah yong tau fu...senang rupanya buat kuah ni, rasa pun sedap....teringat yong tau fu bomba kat taiping dulu...yong tau fu ni pun suami yang mintak nak makan...lepasla mengidam papa...

From August 26, 2011

ni pulak tak dak kaitan dengan kangkung..rajin ambik gambar pulak , bubuh jelah...muffin pisang...atas dia buat kerak kerak gula perang....memang best la muffin ni...nantilah bila bila saya tulis resepi...ambil dari internet juga..dalam banyak banyak muffin...muffin ni lah yg paling best dan paling jadi yang pernah saya buat...dah ulang buat beberapa kali pun tetap menjadi...memang puas hati...

Wednesday, 24 August 2011

kuih raya pertama

baru buat semalam kuih raya pertama...semperit atau dahlia...macam tahun lepas saya nnk buat 2 jenis biskut ja...cukup syarat ada biskut raya ja...
sebenarnya saya tak pernah ada pengalaman buat biskut dahlia ni ....suami yang minta saya buatkan kuih ni, suami teringin nak makan....jadi saya pun cari carilah resepi...berkenan resepi Mat gebu...

saya tak ada acuan untuk biskut ni jadi saya just guna yang untuk buat kek tu...tak dapatla bentuk bunga, tapi tak kisahla asalkan rasa semperit sudah...

kalau ikutkan petua dari Mat Gebu...butter dan gula jangan dipukul terlalu lama...supaya biskut tidak terlalu kembang bila dibakar....saya dah minimakan , just biar gula dan butter bercampur ja....tapi saya rasa saya tersilap step masukkan tepung tu, sebab saya still guna mixer....mungkin saya patut guna senduk biasa ja kacau tepung tu...

hasilnya...

From August 25, 2011

sebab tak ada buah ceri, gantikan dengan coklat chip .....bentuk tak comel


From August 25, 2011

ni yang kali pertama bakar..terlama sikit...nampak ok, bau harum...senang nak dipindahkan , tak hancur ...kira okla tu sebab terbaca yang pengalamn orang buat kuih ni ada yang bila nak dipindahkan pecah, biskut terlalu rapuh...

From August 25, 2011

dapatla dua balang...haikal balik sekolah terus ngap....malam tu pulak papa mama pulak ngap ngap...rasanya raya nanti tinggal sebalang ja kot...

biskut raya kedua ..nantilah pulak ...nak cari biskut apa yag sedap dan senang...

Saturday, 20 August 2011

hitam putih

From August 21, 2011
pulun tido siang haikal dan yousuff,,,baru bangun la ni..


From August 21, 2011
yousuff di acara berbuka bersama persatuan pelajar indonesia



From August 21, 2011
haikal yang dah semakin besar...3 tahun lebih dah haikal...


From August 21, 2011
papa dengan yousuff...papa nampak muda lagi...anak dah dua tau...


From August 21, 2011
mama yang kalut sokmo...tengah duk cakap apala ni...tudung pun senget benget dah...kena tarik ngan haikal dan yousuff....hihi..



picasa

suami baru ajarkan saya cara guna Picasa,,,hihi suami saya komen gambar gambar dalam blog saya kecik tak jelas...hahaha...saya jawab..."memangla...lin bukan nak tunjuk gambar sangat cuma nak tinggalkan kenangan ja..."....tapi bila lihat hasil gambar yang suami masukkan ke dalam blog melalui picasa, rasa lain sangat...jelas dan puas hati....lepas ni lin bubuh gambar ikut picasa la abang tau...arigato!

kuih muih

From August 21, 2011
kuih butir nangka...makanan tradisi kelantan...sepatutnya kena bubuh halba tapi saya tak bubuh...haikal makan yang merah ja...yg hijau dia tak mau..sedap mkan bila simpan dalam peti ais dulu...


From August 21, 2011
cendol...tak menjadi lagi kali ni...cendol tu tak kenyal ...lembut sangat....tapi tak la sampai hancur macam yang saya buat dulu dulu...suami saya suka walaupun tak berapa nak jadi...makan bersama susu yang dah dimasak dengan gula melaka...suami minta saya buat lagi, tapi saya macam tak berapa nak seronok nak buat sebab tak pernah menjadi...nex time kena guna resepi lain yang ada campur tepung jagung atau tepung kacang hijau pulak....kot kot la ok...


From August 21, 2011
popia ni suami saya kata sedap....kulit saya buat sendiri,, memang menguji kesabaran dan ketabahan di dapur nak siapkan kulit popia ni...saya tengok kat youtube senangja peniaga peniaga kulit popia buat kulit popia...tapi bila buat sendiri, uish sabar sabar...hihi....cubaan pertama saya ni kira agak fail...tujuan sebenar nak buat popia basah sebenarnya, tapi sebab hasil kulit popia yanga gak tebal menyebabkan saya tukar plan...buat popia goreng bersira...tapi cabaran kedua pula, akibat kulit popia yang sedikit tebal...bila nak digulung ia patah...tapi alhamdullilah bila digoreng ii popia tak terkeluar,,,dan kulit popia garing elok ja...suami saya memang suka kalau yg garing garing ni...bila dah siap disira, hasilnya kira berjayalah....dapatlah makan bersama sama dengan adik adik ehime (kami ada buat berbuka puasa bersama di rumah , ada ayam percik , ikan bakar dan sotong bakar)..


From August 21, 2011
akok....ermm ni memang kuih kegemaran saya...kalau bulan puasa bila balik kubang golok, nenek saya akan belikan lebih untuk saya...yang panas panas lagi....memang sedap....kebetulan suami pun suka sangat makan akok....saya pun cuba la buat....guna acuan cara....ada juga yang saya guna acuan muffin (bakar dalam oven)...tapi suami saya suka yang guna acuan cara ni lagi....lain kali boleh buat lagi sebab agak mudah ....balik malaysia nanti boleh beli acuan akok, berbaloi la buatnya..

Friday, 19 August 2011

10 malam terakhir

ramadhan pantas menuju ke akhirnya....
Ya Allah berikanku kekuatan..

Tuesday, 16 August 2011

vidio hafazan haikal

susah nak ambik vidio haikal ...nampak ja mama pegang kamera mulalah dia buat ragam ...tapi berjaya jugak mama ambik hihi...secara keseluruhannya haikal dah hafal cuma hafalannya lancar atau tidak bergantung pada tahap konsentrasi dia membaca...kadang kadang kalau dia tumpu saya tak payah bantu bacakan kepala ayat...

ok ni yang terkini...

laga kepala

adik beradik duk main laga kepala..

kuingin mesra...

kuingin mesra..
gembira dengan mesra...
sedih dengan mesra...
marah dengan mesra..
gusar dengan mesra..

mesra itu apa?

mesra itu bebas...
mesra itu puas..
mesra itu bicara..
mesra itu percaya..
mesra itu jujur...
mesra itu bahagia..

mungkin aku yang belum tahu menilaai mesra...
biarkanlah mesra itu
takdir menentu segalanya

Friday, 12 August 2011

surah az zalzalah...

haikal masih bertukar satu dua ayat dalam surah al qaariah.....sakhulat dan khappat asyik bertukar....saya lanjutkan juga surah takaathur, dan haikal berjaya hafal......alhamdulllilah...

sekarang surah az zalzalah pula......surah ni macam susah sebutannya pada awal awal ayat..baru mulain sampai ayat ke lima....semoga haikal boleh hafal surah ni pula....

maksud surah az zalzalah

1. Apabila bumi digegarkan dengan gegaran sedasyat dasyatnya.
2. serta bumi itu mengeluarkan segala isinya.
3. Dan berkatalah manusia, apa sudah jadi pada bumi.
4. pada hari itu bumipun menceritakn khabar beritanya.
5. Bahawa tuhanmu relah memerintahkannya.
6. pada hari itu, manusia akan keluar berselerak dari kubur masing masing untuk diperlihatkan kepada mereka amal masing masing.
7.maka sesiapa yang berbuat kebajikan sebert zarah nescaya akan dilihatnya
8. dan barangsiapa berbuat kejahatan seberat zarah nescaya akan dilihatkannya.



Thursday, 11 August 2011

langkah anakku...

comelnya langkah yousuff...langkah langkah awal ni akan hilang gaya comel bila dah makin laju nanti.....ni yg sempat mama rakamkan langkah yousuff...


video

yousuff mulai melangkah sejak awal umur 9 bulan...sekarang yousuff dah masuk 10 bulan, langkah yousuff semakin laju dan berani...kalau dalam rumah boleh dikatakan 80% yousuff berjalan...kalau kat luar rumah masih jarang dibiarkan berjalan...sebab yousuff tak selesa pakai kasut lagi....


Sunday, 7 August 2011

Ahmed Yousuff


Yousuff dah nak masuk 10 bulan....dah boleh berjalan, dah tumbuh gigi sebatang kat bawah....bakal keluar satu lagi....cepat juga gigi yousuff tumbuh..bagus...tapi mama ada rasa gerun sikit time menyusu....hihi....jgn tergigit mama ok yousuff....abg haikal dulu berenti menyusu badan masa umur setahun, masa tu gigi tak tumbuh lagi ...setahun lebih baru tumbuh gigi,terselamatla mama.... :)

Yousuff suka tepuk tangan....suka tiru apa yang papa mama buat...macam bye bye!...no no! (goyangkan jari telunjuk)....tunjuk gambar pada buku (jari telunjuk elok ja tunjuk)....siapa nama yousuff angkat tangan (yousuff akan angkat tgn)....rasanya yousuff dah mulai faham arahan dan dah dapat tangkap sesuatu jika diulang selalu...

Yousuff suka sangat main dengan abang haikal..abang haikal menyorok tepi tilam, dia pun kalut nak menyorok jugak....tapi kalau abang haikal terlasak sikit dengan dia, mesti yousuff akan nangis sambil tengok mama....nak minta tolong mama soundkan abang haikal kan....hihi....abg haikal pulak suka sangat buat geram kat adik....ermm macam macam....

Yousuff memang lalu makan apa apapun...kalau bagi air suam guna cawan...Yousuff akan tolak bila terasa haba panas...kalau air biasa tak suam baru dia nak minum....yousuff dah cekap minum guna cawan, tapi mama la yang kena pegangkan...

Petang petang selalunya mama akan bagi yousuff tengok burung samaada kat belakang rumah atau depan rumah....bila tanay yousuff mana bird?....yousuff akan tengok atas langit sambil tunjuk kalau nampak burung....

Yousuff suka ketawa, renyih dan suka bila bunyi muzik...yousuff akan goyang goyangkan badan macam menari.....

selalunya malam malam bila mama bukakan tilam ( kat jepun ni, tilam dibuka time nak tido....pagi pagi lipat tilam.....nak jimatkan space rumah)....nampakja tilam terbuka...Yousuff akan golek golek atas tilam dan buat gaya macam bestnya nak tido atas tilam.....selalu haikal la yang akan jerit...mama! tengok tu adik...manja ja....hihi tula ayat abang haikal..

semoga Ahmed Yousuff terus membesar jadi anak soleh, pintar cergas dan cerdas....jadi anak baik, rajin dan mentaati orang tua..


kelas agama haikal...(hari pertama)

rupa rupanya hari sabtu semalam bukannya sekadar perasmian tapi terus dimulakan kelas....kalut saya berlari balik rumah ambikkan ikrak haikal...hari pertama haikal macam terkaku sebab penggunaan bahasa indonesia...

semua pelajar diberikan tanda nama...semua pelajar adalah dari Indonesia, Haikal sorang ja malaysian...hihi tu yg tercengang dia...

Mbak Dewi tengah menceritakan tentang lafaz ALHAMDULLILAH.....

Semua pelajar kena tulis kaliah ALHAMDULLILAH 10 kali....kebanyakkan pelajar dah besar besar..yang peringkat umur haikal ada dalam 4 orang ...semasa pelajar tgh menulis (untuk yang budak budak besar, budak budak kecik besara haikal buat aktiviti bebas, mewarna, menulis...)....pak Agus akan panggil sorang sorang setiap pelajar lelaki baca iqra ...Mbak Dewi pula ajarkan pelajar perempuan

bila nama haikal dipanggil, haikal cepat cepat pegi kat pak agus...dan membaca iqra dari muka surat 3 (IQRA 1)....haikal serius membaca dengan kuat dan bersungguh sungguh....seronok saya tengok...kalau kat rumah memang tak duduk diam nak baca..alhamdullilah bila berguru dia tahu beri perhatian....pak DEDEK ada rakamkan vidio haikal membaca Iqra, segan pula nak mintak....takpalah.

Kemudian Pak agus dan Mbak dewi mengajar cara cara berwuduk, ada nasyid cara wuduk..haikal suka nasyid tu ...bila balik rumah dia asyik duk nak nyanyi //tapi terlupa rentaknya...puas saya cari di Youtube tak jumpa....hari ni (kelas agama haikal hari ahad)...saya berjaya rakamkan nasyid tu, tapi tak dapat nak bukak pulak..yousuff pun suka juga nasyid ni,,,,bila orang tepuk dia pun tepuk tangan juga...happyla dua dua beradik ni...

yousuff pulak memang happy ja kalau kat tempat ramai budak budak...dia tak kacau orang tapi nak jadi macam budak besar nak join ap ayg oarnag buat....nisa dan Fey antara yang suka sangat dengan yousuff sebab depa kata yousuff lucu dan suka ketawa...

hari ni ahad haikal dan yousuff ke kelas agama lagi...pukul 10 sampai 12....yousuff pun join juga aktiviti yg dia boleh ikut...saya ada snap juga beberapa gambar nanti bila free masukkan dalam blog atau fb....

gambar


basikal baru haikal.....selamat tinggal basikal kecik....beli dengan ozaki san...500 yen, berbaloila haikal nak melasak degan basikal ni...bila nampak haikal kayuh basikal ni nampak la haikal semakin besar... :)
Keropok lekor....buat dua jenis satu guna ikan selayang ..satu lagi guna ikan tuna tin...sedap yang ikan selayang lagi...
kuih puteri satu sebilik hihi...sebab buat satu ja inti dia...ataupun di kelantan panggil kuih tepung bungkus...kegemaran mama dan haikal..

Friday, 5 August 2011

kelas agama haikal

pagi ni pukul 10 ada acara perasmian kelas agama haikal....pertama kali umat islam di ehime ni buat acara kelas agama untuk anak anak sempena ramadhan...

kelas bermula isnin ni sampai jumaat...seminggu saja....jadi haikal akan bercuti di tadika Yagumo dan akan ikuti kelas agama ni selama seminggu dari pukul 9 sampai pukul 12.....pengisiannya adalah kelas membaca ikrak, kelas hafalan, kelas belajar berwuduk dan solat dan kelas santai...

guru gurunya adalah terdiri daripada para ibu ibu....semasa usrah minggu lepas mereka memilih guru guru secara sukarela...saya pilih untuk jadi guru kelas santai...kelas santai aktiviti bebas, boleh bercerita kisah nabi, buat kad raya atau aktiviti kebudayaan....selamat menjadi guru untuk saya..... :)

sementara para ibu yang mahir dalam bacaaan al Quran akan ditugaskan mengajar mengaji...ada yg mengajar solat, wuduk.....

dari minggu lepas lagi saya dah bagitahu haikal yang minggu ni haikal akan bercuti dari yagumo dan akan ikuti kelas agama.....haikal diam, nampak macam dia tak berapa suka....

mama: haikal ok kan nak gi sekolah agama ni
haikal: haikal sedihla mama, haikal suka sekolah yagumo
mama: haikal cuti seminggu ja, lepas tu haikal pegi tadika yagumo balik
haikal:sensei (cikgu) sekolah usrah tu sapa (haikal selalu sebut kelas agama tu sebagai kelas usrah)
mama: haikal ingat tak makcik yang pakai tudung biru tu (masa usrah mama), nanti dia ajar haikal mengaji ikrak
haikal:kan haikal baca dah al quran dengan mama
mama: memangla tapi haikal tak baca habis al quran kecik tu (ikrak)...kalau haikal gi sekolah agama baru haikalpandai baca...
haikal: haikal tak sukala...

ermmmmm......harap harap isnin ni haikal tak nangisla.....

tentang yousuff pula....dah semakin laju menapak...comey tengok yousuff jalan...dah faham kalau mama kata stand up, dia akan bangun....bila papa kata give me five dia dah pandai five kat papa....bila dengar bunyi muzik atau mama berzikir mula la goyang goyang badan dan kepala..
sejak dua tiga hari ni, dah selalu pangil mammaaa...bila nak sesuatu, bila mama tinggalkan dia....mammmaa sambil mata tengok pada mama.....yousuff semakin cerdik dan telatahnya selalu comey...sayang yousuff haikal...

Wednesday, 3 August 2011

pemergian ayah tua

petang semalam dapat berita ayah tua (datuk) sudah meninggal....meninggal ketika tidur...moga roh ayah tua dalam rahmat Allah.....
saya tak tahu nak tulis apa lagi....dari jauh hanya bacaan yasin dan doa dapat disedekahkan..moga roh ayah tua tenang di sana..amin

Tuesday, 2 August 2011

kuih ooo kuih

hari ni rasa nak buat kuih tepung bungkus....nostalgia kuih ni....mak aji (nenek belah ayah)..pandai buat kuih tepung bungkus ni...umi pun pernah buat juga dulu, masih ingat lagi kenangan buat kuih ni dengan umi.....
masih ingat umi cakap....kalau org utara panggil kuih puteri dua sebilik....saya cakap kat umi bubuh satu jelah, puteri satu sebilik....jimat sikit..hihi...masa tu saya kecik lagi darjah 4 rasanya..

moga umi dan ayah sentiasa bahgia....sayang umi ayah

jom hari ni....puteri dua sebilik.....

Saturday, 30 July 2011

lompat tikam dan seri muka

pertama kali buat kuih lompat tikam...sensei papa dan sone datang rumah....buat nasi ayam dan lompat tikam ni ...lain kali akan buat lagi lompat tikam sebab suami suka


kuih seri muka, tapi atas dia keras sikit....kalau boleh kena bagi lembik sikit baru sedap....cuba lagi lain kali


Wednesday, 27 July 2011

hati sentiasa teringatkan adik

sejak seminggu dua ni...hati saya sentiasa teringatkan adik saya Najiy (J), adik no 3....nak tido malam, fikiran saya akan tertanya tanya, ok ka J hari ni...stress ka dia.....bolehka dia bertahan....

adik saya najiy sekarang bertugas di Hospital Temerloh Pahang, ....saya baca post di FB nya, tentang tekanan dia bergelar HO....saya call Nazli adik saya no 2 yang memang sentiasa ikuti perkembangan najiy melalui telifon....kata Nazli, Najiy ada cabaran besar sekarang ....bergelut dengan dunia HO, dengan ilmu yang masih belum mantap sepenuhnya, tekanan dari MO dan juga staff staff hospital yang lain....kemampuan berbahasa english....oh! memang saya agak rungsing dan kasihan ...

saya cuba call najiy tak dapat....dan akhirnya dapat juga bercakap dengan Najiy....
nampak tenang, tapi saya tahu adik saya sedang dalam keadaan digasak dengan tekanan.....mungkin memang begitu untuk menjadi seorang Doktor yang bagus.....kata adik saya, yang menjadi tekanan nya sekarang adalah level ilmu ....ilmu yang ada tidak cukup, dan setiap hari banyak benda yang tidak dapat dijawab dan dilakukan dengan tepat.... seawal 6 pagi sudah tercegat di wad, dan pulang lewat malam....masa yang suntuk tak sempat untuk mentelaah bagi mencukupi ilmu yang kurang ....ohhhh kasihan najiy....
saya tahu letih fizikal dan mental tidak mengapa bagi najiy, tapi yang menekankannya adalah ilmu yang ada tak cukup.....moga Allah bantu adik saya....

mendengar luahan najiy, saya hanya mampu beri semangat pada dia....saya tahu walaupun dia meluahkan dengan tenang, tapi gelora dalam hati dia terasa samapi ke dadda saya....saya cakap kat najiy...J, takpa nanti kakak doa lepas solat tiap tiap hari biar Allah tolong J....itu saja yg saya mampu....

saya tahu orang pertama yang risaukan najiy selain ayah umi adalah nazli...sebab dia tahu keadaan sebenar dunia hospital...dan kedua adalah saya, kakak yang sentiasa amat rapat hati dengan dia dari kecik sampai besar....

kakak doakan J dipermudahkan segalanya....itulah cabaran, bukan senang untuk senang....selamat berjuang adikku....


Wednesday, 20 July 2011

haikal sakit perut

haikal mengadu sakit perut lepas lunch tadi....
saya sapukan minyak ...haikal diam ja...pastu haikal minta saya terus urut perut dia...sakit sangat haikal kata....
yousuff pulak, nampak mama urut perut abang ....dia pun sibuk nak urut jugak...tepuk tepuk perut abang....
pastu haikal cakap tak payah gosok dah....haikal nak tido ja mama
senang pulak nak tido...kalau tak bukan main susah lagi nak suruh tido...

masa haikal duk sakit perut, haikal minta saya call papa...suruh bagitau papa haikal sakit perut....hihi haikal haikal...manjala pulak...

hari ni klinik yoshida tutup..esok kita gi klinik ok...

selamat sihat haikal....juga selamat sihat yousuff dari batuk....dua dua sedang lena tido...abang haikal tido dalam bilik, yousuff tido kat ruang tamu....sengaja asingkan supaya tak menggangu antara satu sama lain...selalu haikal kalau sedar adik dia pun sedar jugak....sebab masing masing tak sihat hari ni, bagi depa tido tanpa gangguan...cuaca pun redup elok...tidolah lena lena...

Tuesday, 19 July 2011

yousuff batuk

kasihan anak mama batuk....sekarang dah lena...mama ambik kesempatan lepas subuh ni tulis blog..
tadi papa yang ambilkan selimut dan selimutkan yousuff......mama ingatkan yousuff panas sebab kepala berpeluh, tapi sebba batuk, mungkin tandanya sejuk dalam....papa yang selimutkan yousuff...arigato papa....papa memang kadang kadang pamerkan kasih sayang dengan romantik (pada mata hati mama)

bila tulis pasal selimut ni....saya teringat ila....adik ipar saya yang no 4.....dulu masa abah sakit dan akan menjalani pembedahan jantung, saya turut sama menemani di hospital...tak silap saya hospital swasta di Damansara kot rasanya....masa tu saya sedang buat master di LGM , so tak la jauh mana LGM dengan hospital tu....masa tu saya baru bertunang tak kawin lagi.....suami saya ketika itu berada di jepun....setelah minta kebenaran ayah umi, saya turut serta berkampung di hospital untuk temani abah operation....ramai famili abah yang datang....
malam tu kami sedang tido ramai ramai atas lantai....ada bantal selimut, (bilik pesakit tu besar, mcm hotel...so boleh tido dalam bilik tu )...saya kurang lena....tiba tiba saya lihat ila adik ipar saya bangun, mungkin dia juga tak lena....saya lihat dia tarik selimut dan betulkan selimut Cik (kakak abah), selimut alin...ila pastikan selimut tutup elok elok sampai kaki.....wah dalam hati saya, romantiknya!....tulah tanggapan saya.....dan bila dah berkahwin dengan suami saya, suami saya juga begitu.... :) .......

romantik?..
ermmmm mungkin saya kurang romantik atau kurang tunjukkan romantik...atau memang tak romantik...haha entahla...saya sentiasa belajar menjadi romantik.....walaupun org kata romantik tu datang sendiri, tapi tak salah rasanya memupuk sikap romantik hasil dari pemerhatian .......

dalam hidup saya, saat saat romantik yang saya ingat adalah..... (tak termasuk romantik suami yang lain, tak mau cerita di sini...nak simpan dulu :))

ayah....
ayah kalau umi terluka jari, terjatuh terluka kaki...walaupun luka tu amatlah sikit...tapi ayah akan kalut ambik ubat dan sapu.....saya perasan sikap ayah yang amat caring kalau umi luka lepas kelahiran nabilah adik bongsu saya.......tu bagi saya romantik...ayah memang cepat cepat ambik ubat sapu luka umi...hihi...anak anak tengok ja...mesti dalam hati masing masing...laa ayah ni luka skit ja pun ......hihi ayah ayah...ayah kebanggaan kami adik beradik....banyak cerita tentang ayah yang akan sentiasa kekal dalam hati kami ....dan akan diceritakan pada anak cucu kelak....ayah hampir sempurna atau mungkin sempurna sebagai ayah....

mak bide....nenek saya yang semakin dimakan usia, walaupun bukan lah terlalu tua, namun atas keringat memerah tenaga, nampak sedikit tua berbanding usia........romantik mak bide pada saya...bila mak bide mencium hidung .....hihi, masih dalam ingatan....kalau nak pulang ke pulau pinang dari kampung, mak bide akan minta untuk mencium hidung saya.....noli sayang mak...sejak kahwin rasanya baru sekali mak bide cium hidung saya, lebih tumpuan pada cicit pula...:)

umi....wah umi ...ermmmmmmm.....mungkin susah sikit saya nak cari di mana romantiknya umi....umi susah sikit nak tunjukkan....dengan umi, saya adik beradik kurang mengggunakan bahasa badan.....tapi kami menggunakan bahasa hati yang amat kuat....saya tahu apa yang umi rasa walaupun umi tak cakap, dan umi tahu apa yang saya rasa walaupun saya diam....tulah ajaibnya umi.......umi tahu saya sedih walaupun saya tgh gelak.....umi tahu saya happy walaupun saya terkalut kalut dan terkejar kejar.....semuanya umi tahu, walaupun tak diceritakan.......tulah romantiknya umi...

mungkin secara keseluruhannya keluarga saya kurang tunjukkan romantik...walaupun kasih cinta dan sayang amat kuat ........sebab tula saya pun kurang kot bab bab romantik ni.....tapi say arasa saya semakin romantik sejak ada anak ...naluri seorang ibu tu telah melembutkan hati saya.....haha...entahla....

oklah setakat ni dulu......

Monday, 18 July 2011

ikan mati...

semalam pegi mandi sungai...dapat tangkap beberapa ekor anak ikan....semangat nak bela ikan....tapi pagi ni semuanya mati....sayangnya...kalau dibiarkan hidup dalam sungai tu pun takpa...
betulla kata awe, ikan sungai air terjun ni perlukan oksigen....bukan macam sungai biasa.....
sedihhhhh sangat.....malam tadi semuanya masih cergas...ada ikan yang jenis bersih cermin bersih batu tu...dan 4 ekor ikan biasa....semuanya kecik kecik lagi......
ermmmmm.....inallilah.

Friday, 15 July 2011

ramadhan ...harapnya cukuplah susu untuk yousuff

kalau ikutkan masa puasa sunat hari tu macam ok ja susu untuk yousuff, cuma bila dah petang sikit nampak macam yousuff minum susu tak puas sikit....untuk ramadhan ni, harap harap okalh....tempoh 30 hari penyusuan tu harap harap tak ada masalahla dengan keperluan susu....


Yousuff memang dah makan nasi pagi dan petang tapi yousuff tetap menyusu badan dengan kerap....saya pula memang tak ambik apa apa makanan tambahan untuk menyusu, tapi saya ni jenis yang lalu makan dan memang makan cukup,,,dan minum susu...harap okla...ermmm mungkin kena makan buah kurma kot, bagi berzat sikit susu dalam bulan ramadhan ni...(kurma memang bagus bila bila punkan... :)

rasanya saya kena cari juiga di internet apa apa petua atau panduan pemakanan dalam bulan ramadhan untuk penyusuan badan....

Untuk Yousuff, mama harap susu mama tak terjejas malah mama berdoa dan berharap agar berkat bulan ramadhan jadikan susu mama lebih berzat dan berkat untuk yousuff....selamat menapak anakku...sejak 3 hari lepas Yousuff dah mula menapak tanpa pegang apa apa....6 langkah catatan terbanyak....tak sabar nak tunggu yousuff melangkah laju...go yousuff go!

Wednesday, 13 July 2011

cara haikal hafal surah pendek...

emi teman saya bertanyakan macammana cara saya mengajar haikal menghafal surah....jadi saya tulis la satu entry ,mungkin boleh berkongsi dengan orang lain juga....(saya tak pandai nak tulis biar jelas,tapi saya tulis ikut cara saya yang betul betul saya buat...kalau ayat terbelit belit tu,sori tau)

ada banyak cara mengajar anak menghafal...yang pernah saya baca dari blog darwishdarwisya...tu popular tu, adik darwisya yang bijak menghafal byk surah.....saya diperkenalkan blog tu oleh murni....dari situ saya mendapat semangat dan berasa sangat teruja tengok anak kecik boleh hafal surah.....dalam blog tu lengkap diajar cara untuk ibu bapa mengajar anaknya menghafal...tapi tak semudah tu nak diajarkan pada haikal....pada masa tu haikal berumur sekitar 2 tahun...sudah boleh membaca alif ba ta secara lagu..tapi tak kenal sepenuhnya huruf lagi...

saya berusaha ajar haikal baca doa makan, tapi haikal tak mahu baca....cuma dia dengar ja....sehinggalah suatu hari saya tontonkan haikal vidio anak anak murni baca doa makan (ada di blognya...dulu saya dah masukkan linknya, kena ambik masa nak cari kat mana vidio tu...tapi ada dalam blog murni)....tulah benda yang pada saya paling penting yang berjaya bawa haikal untuk mahu membaca doa dan seterusnya menghafal....seminggu lepas tu haikal berjaya hafal doa makan dengan lancar.....

seterusnya al fatihah.....saya baca, haikal dengar.....dan diulang ulang bersama...
saya masih ingat lagi...masa tu saya menghantar dan ambik haikal dari sekolah...jadi saya bacakan alfatihah masa sedang kayuh basikal....haikal akan ikut satu satu ayat....baca ja....bila dah beberapa kali ulang,nanti dia akan ingat.....

pada saya mencari masa tumpuan adalah penting...macam haikal...masa tumpuan yang paling tinggi adalah ketika naik basikal,berjalan jalan, bermain dan makan......dan tak boleh terlalu kerap,kena ikut rentak dia supaya dia tak bosan dan terus tak suka....

cara saya membaca pula...adalah sebut satu satu dan jelas...saya terpengaruh dengan bacaan adik Sarah (dalam cerita ketika cinta bertasbih...)....adik sarah tu baca ayat ayat sebutir sebutir...hihi ....saya baca sebutir sebutir macam tu la kat haikal....haikal macam senang terimaja...jadi saya teruskan la baca macam tu...

selalunya,kalau surah tu pendek...saya bacakan dulu semuanya dalam 3 kali macam tu....satu satu jelas jelas sambil bermain...lepas tu, baca satu ayat satu ayat sambil haikal ikut....kemudian saya baca kepala ayat dan biarkan haikal sambung ayat seterusnya...contohnya
"haikal,mama baca dulu ...lepas tu haikal sambung tau....ker haikal nak baca dulu (tanya dia untuk dia rasa dia penting)...."
selalunya haikal akan kata mama baca dulu...contohnya..
"alam tarakai.......(saya akan diam,dan biarkan haikal sambung)"....
"papa alarabbuka....(haikal akan baca)"....selalunya dia akan habiskan ayat..tapi kalau dia tak ingat...saya akan sambung pulak....
kiranya, bersama sama sambung sambung ayat tu....saya rasa cara ni macam cepat sikit bagi haikal ingat....

dan lagi....untuk menambahkan minat haikal....saya buat macam ni
sama sama membaca,seolah olah saya juga sedang menghafal surah tu....
contoh ayat saya..

"haikal, jom baca ayat ni jap....mama pun nak bagi ingat ni"
sambil membaca...kadang kadang haikal terus ikut...ada masanya dia tak ikut,asyik main....jadi bila dia tak ikut...saya pun akan cakap macam ni
" (baca ayat...tiba tiba stop)....ermmm apa haikal lagi...mama tak ingatla (sambil buat reaksi muka yang betul betul tak ingat"....seolah olah saya lupa apa ayat atau sambungan ayat seterusnya....
terkejut juga saya masa pertama kali buat macam tu....haikal akan terus menyambung ayat yg dia ingat....maknanya walaupun dia tak mahu baca tapi fikiran dia dengar apa yang kita tengah baca.....bila buat macam tu ...saya rasa,mungkin haikal akan rasa seronok dan rasa yang dia dah berjaya tolong saya ingatkan ayat yang saya lupa....dan ni akan jadikan dia yakin dan seronok untuk terus hafal lagi....
bila dia dah berjaya tolong ingatkan saya ...saya akan berikan pujian...
"nasib baik haikal ingat ayat tu,mama lupakan....apa la mama ni....kena baca lagi ni"
saya pun ulang lagi ayat tu...time ni akan nampak haikal mendengar sambil check ayat yg saya baca tu betul atau salah.....hihi tula caranya yg saya lakukan supaya haikal lebih ambik berat ....

seterusnya...saya perasan, haikal suka bertanya apa maksud ayat yg saya baca....sejak itu saya mula membaca bersama maksud ayat yg dibaca...yg saya perasan,lebih menarik maksud surah tu (menarik pada pandangan kanak kanak)...lebih cepat dihafal.....rasanya surah surah pendek ni, maksud dia jelas dan senang nak cerita....jadi kalau kita dapat cerita dengan menarik lagi senang anak anak hafal...sebab semasa depa hafal, depa akan dapat bayangkan sekali maksudnya.....tapi part ni tak larat nak layanla sikit, sebab nanti akan ditanya macam macam soalan yang tak terjawab....hihi...budak budak memang macam tu,pening para ibu..hihi

dan juga sebelum sebelum ni ..saya selalu mengumpan makanan pada haikal, jika dia dapat duduk diam dan habiskan surah yg dihal, selalunya sesi mengumpan ni bila dia dah berjaya hafal surah tu 60%....selalu saya umpan ais krim, yakut, jus atau coklat....
"ok haikal cuba baca surah ni....pastu kalau dah habis haikal boleh makan ais krim ni...cepat cepat baca , nanti ais krim ni cair"...tula antara contoh ayat saya...hihi....ni memang kena pandai mengumpanla....

dan lagi...selalunya lepas haikal dah hampir ingat surah tu, saya akan tontonkan haikal vidio vidio di youtube...bacaan bacaan surah yg sama oleh anak anak lain....tak semestinya vidio bacaan yang bagus bagus....bacaan yang tak lengkap, bacaan yang salah, bacaan yang comot comot (budak kecik baca sambil pelat, sambil nangis nangis, main main, ...hihi kira comot comotla tu)....yang menariknya...haikal lebih memberi respon positif pada vidio vidio yang comot comot ni....sebab dari vidio yg comot comot nila haikal akan bersuara..."eh salah la dia baca..",...."kenapa dia baca macam tu...macam nila kan mama(baca ayat yg betul)"......"hai apa la adik tu, pakai songkok macam tu (sambil gelak)"......lagi banyak ragam dalam vidio yang dilihat, lagi banyak ingatan pada surah yg dihafal.....namun begitu saya tontonkan juga vidio anak anak yang baca elok....yang ni haikal tak banyak cakap, dia diam ja tengok.....masa ni saya la pulak yang bercakap.."dia baca bagusla haikalkan, haikal besar sikit lagi bolehla baca macam tu"...haikal angguk ja...atau dia membebel panjang akal macam macam..hihi....bagi saya untuk haikal ...menonton vidio bacaan anak anak lain elok selepas haikal dah berjaya hafal,kalau dipertontonkan sebelum hafal,dia macam kurang memberi kesan positif sikit..

apa lagi ya...panjang lebar dah ni.....
ermmmm....dah cerah dah ni....saya tulis entry ni lepas solat subuh, sekarang dah pukul 530, dah cerah.....oklah setakat tu dulu....
semoga entry ni memberi maklumat pada sesiapa yang membaca....tapi setiap anak berbeza dan ada cara masing masing, dan juga munngkin sekarang bukan masanya untuk anak itu hafal lagi....rasanya mungkin boleh diberi pendedahan, tapi jangan memaksa....ikut ja rentak anak tu macammana dulu kot.....cuba cuba....

ermmm....malu juga saya bila baca balik entry ni, saya tak la pandai pun bab bab agama ni,,,cuma itu apa yang saya buat ja...insyaAllah mana tahu gaya anak kita sama,mungkin cara cara tu boleh jadi panduan....dan ada juga rasa (takpa ka letak vidio anak menghafal dalam youtube, facebook atau blog)....orang tak kata apa ka nanti).....hihi seikhlas hati ada juga rasa takut org kata apa....tapi bila saya ingat balik tulisan kak lina (ibu pada darwisya)....mungkin dengan berkongsi vidio anak membaca, boleh memberi perangsang pada orang lain, dan menunjukkan pada oarang bukan islam yang anak anak islam mahu dan boleh menghafal al quran...saya pun tak reti nak kupas pasal tu...tapi macamtula pendapat kaklina....saya setuju dengan pendapat dia....so saya dengan senang hati kongsikan saja vidio anak anak saya....moga haikal dan yousuff panjang umur, andai Allah sayangkan mereka dan memanggil awal....sekurang kurangnya ada sesuatu untuk ditinggalkan sebagai tatapan semua....moga Allah panjangkan umur saya,umur suami,umur ayah umi mama abah,adik adik saya,keluarga saya,guru guru saya dan teman teman...amin.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...