Saturday, 30 January 2010

Demam H1N1

Merasa juga kami sekeluarga H1N1...rasanya Haikal yg bawa dari sekolah....
tapi Haikal tak teruk demam...haikal sembuh tanpa ubat H1N1 sebab time tu tak tahu yg haikal kena demam H1N1, sebab suhu tak tinggi jadi Dr bagi ubat demam biasa....
lepas haikal, papa yg kena...suhu tinggi....mencecah 39 celcius...pegi jumpa Dr, sah positif H1N1...Dr cakap, mamanya pun kemungkinan besar kena juga....
beza demam H1n1 ni adalah sakit sendi seluruh badan,....memang kena rest,
untuk saya, suhu badan tak la tinggi mana cuma 38 tapi sakit sendi dan tekak memang terasa...
sakit sendi hilang dalam masa 2 hari, tapi sakit tekak memang agak lama....
mungkin kesilapan saya memberus tekak dengan berus gigi...hihi.(time mula mula rasa sakit tekak) sebab konon kononnya nak buang kuman la....siap termuntah sebab menjolok tekak.hihi.....tapi rupanya bertambah buruk...jadi kepada sesiapa yg mengalami sakit tekak jgn tiru macam saya.
memberus tekak dengan berus gigi dengan harapan akan mengurangkan kuman yg berada di tekak adalah salah pada pandangan dan pengalaman saya sendiri....
bila dah bertambah buruk sakit tekak, baru saya cuba berfikir kenapa jadi macam tu...

...errmmm ...jom kita reka cerita...pada suatu hari.... :)

Di badan manusia terdapat berjuta juta kuman semulajadi yang boleh dianggap "kuman baik"
Di kulit badan, dalam perut, dalam mulut, dalam hidung, dalam telinga , di anggota sulit, dan di seluruh badan kita memang kita hidup bersama mikroorganisma yg memang kita tak sedar pun. Badan kita ni adalah rumah mereka, tempat mereka hidup, mkn, berkeluarga....badan kita adalah dunia mereka.....
Mereka bergantung pada badan kita untuk terus hidup, badan kita adalah tempat perlindungan mereka....dan mereka sentiasa melindungi dunia mereka ini dari ancaman luar yg boleh mendominasikan populasi mereka....boleh dikatakan mereka berjuang untuk melindungi dunia mereka agar mereka terus kekal hidup bahagia....dan yg pasti, mereka juga mahu dunia mereka sentiasa kuat dan berkeadaan baik supaya mereka selamat di dalamnya.....

Samalah halnya dengan tekak saya.....di tekak saya ada berjuta kuman yg mungkin berbahaya pada orang lain, tapi amat selamat untuk diri saya....kuman inilah yg mendampingi tekak saya, yang menjaga permukaan tekak dari jangkitan ancaman kuman luar yg berbahaya bagi saya.......
mungkin pada awal saat saya mengalami sakit tekak, kuman kuman semulajadi di tekak saya ini, sedang berjuang habis habisan menentang kuman jahat....mereka bertungkus lumus mengerah segala tenaga yang ada cuba mengawal populasi kuman jahat denagan menelan dan menghadamkan kuman jahat......

namun saya telah merosakkan segala perancangan kuman kuman baik yg merupakan sebahagian dari diri saya, dengan memberus tekak dengan berus gigi....akibatnya saya telah menghapuskan populasi semulajadi di tekak saya dan secara tak langsung telah memberi green light kepada kuman jahat yg sememang nya ganas untuk terus mara menjangkiti tekak saya..... (Maaf lain kali saya tak kan ulangi lagi)...tiada lagi barisan pejuang yg dapat mempertahankan dunia tekak saya, dan akhirnya saya menderita dengan serangan kuman kuman jahat itu...lebih buruk lagi apabila tindakan saya itu telah menyebabkan luka, jadi mudahla lagi kuman kuman jahat menerobos masuk ....kasihan.
tulah ceritanya......


Thursday, 21 January 2010

esok...nasi tomato lagi...

lambat sangat promotion kali ni.....sebab sibuk dgn haikal yg tak sihat....tgk esok suhu lebih 37 atau tak, kalau lebih...haikl kena duduk rmh la...
jadi untuk esok...NASI TOMATO lagi ya.....
sebenarnya fikir nak buat ayam kurma, nak mkn dgn nasi hujan panas....tapi setelah cuba masak kurma ayam....saya rasa macam kurang yakin, sebab saya kurang pandai masak kurma ni...rasa dia kurang sikit....jadi saya kena practise dulu biar blh buat ayam kurma yg sedap, baru blh jual...hihi
jadi saya fikir NASI TOMATO la minggu ni, saya yakin sikit....
nasi DAGANG kena fikir lain kali.....mungkin nanti nanti kak noli buat....

Tuesday, 19 January 2010

berita kematian....

ptg tadi dapat ym dari nabilah....ayah me dah meninggal....
ayah me adalah pakcik belah ummi saya...
sebelum ni ayah me memang ada sakit jantung....
saya call kampung cakap ngan su, ayah me tak sakit tak apa....tiba tiba sesak nafas dan terus menghembuskan nafas yg terakhir...
alfatihah untuk ayah me, semoga roh ayah me dicucuri rahmat...
ini adalah kematian pertama keluarga terdekat...terasa kehilangan ...dan terasa dekatnya ajal...
tanpa tanda....ajal datang macam tu ja....
Ayah me, seorang nelayan dengan anak yg ramai 7 org..masih kecil, isteri tak bekerja.....terbayang kasihannya sepupu sepupu saya yg masih kecil hidup tanpa bapa..moga Allah beri jalan pada mereka untuk terus tabah....
Terfikir saya....
Allah dah tentukan setiap minit detik bila roh dicabut dari badan.....
macam tu jugalah diri ini....bila ajal dah datang, tak ada apa yg boleh menghalang...
rasa insaf dan takut.....sikitnya bekalan yg ada...
moga diri ini terus kuat untuk mengubah diri....dan biarlah Allah memberi peluang untuk terus bernyawa supaya keinsafan sentiasa datang mencari cinta illahi dan moga Allah redha pada setiap sesuatu yang saya lakukan....
hati masih lagi terkedu, belum sempat saya berjasa pada ayah me....
seingat saya , baru sekali saya menjaga ayah me di hospital....lama dulu...
rasa terkilan tak dapat memberi sesuatu .....peringatan untuk saya....hargai sebaik mungkin apa yang masih ada....
saya masih ada ayah umi....dah lama saya tak urut ayah
saya masih ada suami....teman sejati hidup ini yang harus sentiasa saya bajai rasa kasih dan sayang
saya masih ada Haikal..yang harus saya didik dan tunjukkan contoh yg baik
saya masih ada nazli, najiy , nabilah....adik adik...jarang saya contact nazli dan najiy...
pada yang tua.....yg saya kasihi dan amat hargai pengorbanan, mak bidan ..nenek saya, selalu menolak bila cucu nak urut....walhal badannya bukanlah sihat sgt.....
saya masih ada mak aji nenek belah ayah...
saya ada ayah tua, datuk belah umi....
saya masih ada keluarga mertua, yang amat baik pada saya...abah, mama dan adik adik ipar
saya masih ada guru guru....Cikgu Disdi, teacher za, ustaz rahim, cikgu shah, cikgu tajun.....mungkin mereka menanti call dari saya...
saya masih ada rakan rakan...yg amat lama saya tak contact tapi saya aingat sgt....
saya ada supervisor master yg sentiasa sabar dgn karenah saya, Dr Ahmad Ramli, Dr sani, Dr Amirul...
ahhh ramainya org yang saya sayang dan penting bagi saya....Ya Allah panjangkanlah umurku...agar aku dapat perbaiikki iman ini, dan sempat membalas jasa semua orang yang aku sayang......

Monday, 18 January 2010

Bergedil tuna

Malam ahad lepas, rasa macam lapar lagi ....selalunya kat rumah ni kalau lapar tiba tiba, memang goreng cucur ikan bilis atau cucur tuna....tapi kali ni lain sikit
ambik idea dari bergedil daging kak wan...dan sebab kat rumah ni baru beli byk kentang....kentang murah kat suny mart minggu lps...hihi....jadi buatla bergedil tuna....

Resepinya adalah

1. Ubi kentang saya rebus dan lenyek (baru dapat tahu dari kak wan kalau nak elok goreng kentang tu rupanya baru dilenyek, lain kali blh la try)
2. Kat kuali lain, panaskan minyak, tumiskan bawang besar yg didadu dan dua biji bwg putih.
3. Masukkan tuna. Bubuh garam gula (hihi saya masak memang letak gula )
4Pastu campurkan bahan yg dutumis tadi kedalam bekas kentang di lenyek tadi
5. Masukkan satu sudu kecil kari ikan...agak agak la byk mana.
6. Masukkan lada hitam serbuk.
7. Masukkan lada sulah
8. Masukkan bawang goreng.
9. Gaul rata. rasa lagi klau kurang masin tambah garam atau gula
10. Buat bentuk bulat bulat...lumurkan dengan breadcrump
11. Pastu goreng.
12. Siap. Boleh dimkan dengan nasi. Tapi malam tu kami ratah ja....


susah juga nak mantain blog

ermmm susah juga rupanya nak mantain tulis blog.....
oklah tgh mengadap blog ni terfikir nak masukkan resepi nasi tomato saya buat dua minggu lps

tapi, saya tak ada sukatan yg tepat sebab saya masak memang pakai agak agak ja.... Resepi nasi ni diambil dari mak mertua saya, first time buat masa mengandung haikal dulu. Acar pula ikut cara umi saya, acar kelantan...memang ni lah satu satu nya acar yg saya tahu. ayam masak merah tu biasalah kot....hihi ok nilah resepinya....

Nasi Tomato
Bahannya
1. Beras
2. Carot
3. Susu (susu tepung atau fresh milk )
4. Stok ayam (buat sendiri stok tu dari rebusan ayam atau pun yg kiub stok ayam tu)
5. Rempah (Pelaga hindi, kayu manis, bunga lawang, cengkih)
6. Halia, bawang besar, bawang putih (dimayang).
6. Bawang goreng
7. Kismis
8. Tomato puri atau tomato sos.

Cara
1. Mula mula basuh beras.
2. Pastu potong basuh carot,buang kulit, potong dan kisar bersama susu.
3. Masukkan bahan yg dikisar tadi kedalam beras.
4. Masukkan dua atau 3 sudu besar tomato puri ke dalam beras.
5. Di dalam kuali panas, tumiskan rempah, halia dan bawang. Gunakan margarine untuk tumis.
6. Masukkan bahan yg ditumis beserta margarine yg dah jadi minyak kedalam beras..
7. Masukkan garam agak agak.
8. Bolehla masak nasi tu.
9. Bila nasi dah masak, masukkan bawang goreng dan kismis, gaul rata. Siap :).

Ayam masak merah
Bahannya
1. Ayam dipotong, dibasuh, diperap sekejap dgn kunyit dan garam.
2. Pastu goreng. Asingkan.
3. Kisar bawang besar, bawang putih, dan halia dan cili kering yg dah direndam air panas dulu.
4. Tumis kayu manis, bunga lawang , pelaga hindi dan cengkih.
5. Masukkan bahan yg dikisar.
6. Tumis sampai pecah minyak.
7. Masukkan air asam jawa.
8. Masukkan santan sikit ja.
9.Masukkan garam gula adjust rasa.
10. Masukkan sayur campur.
11. Kalau nak pekat campurkan tepung jagung dalam satu sudu ka.
12. Siap.

Acar Kelantan
1. Mula mula mayang halus bawang besar dalam bentuk bulat.Mesti mayang halus halus baru cantik...(teringat detik detik selalu kena marah ngan umi sebab silap potong bawang besar masa buat acar...haha)
2.Mayang halus halia (betul betul halus)...buat bentuk panjang panjang...(ermm silap tak ambik gambar)
3. Kalau kat malaysia, ada cili merah yg besar tu...mayang halus jugak.
4. Satukan semua yang dimayang tadi ke dalam satu bekas.
5. Masukkan dalam satu senduk gula, satu sudu garam....agak agak la nak buat byk mana...dan cuka....
6.Gaul rata semua bahan tadi dan cuba rasa...kalau kurang masam bubuh la lagi cukatu
7. Pastu poting la carot, kubis, timun, nenas.
8. kalau carot selalunya saya potong halus panjang panjang macam halia juga.
9. kubis, potong halus betul betul tapi bukannya dadu...
10 Timun, saya potong cara acar kelantan buang empulur yg tgh tu....bahagian tu byk air, nanti hilang rasa acar tu...
11. Nenas potong jgn kecik sgt nanti dia akan hancur bila dicampur...dah hilang rasa nenas nanti...
12 Tujelah caranya. Ni lah acar kelantan sesuai mkn dgn nasi dagang juga.

haikal demam lagi...

ermmm Adam Haikal memang suka demam....suhu badan memmang selalu tinggi dari 37 Celsius ...
Semalam, sensei call suruh amik...suhu haikal time tu 37.2C....terus bawa ke klinik...time tu suhu 37.4....
balik rumah lps makan ubat, haikal cergas ja nampak tapi badan panas sikitla....
Hari ni haikal rest kat rumah, esok harap haikal dah betul betul sihat....sebab esok ada persembahan kat sekolah, mama dan papa memang teringin sgt nak tgk haikal buat persembahan.....hihi
tapi kalau tak ok lagi demam takpalah rehat ja kat rumah...lain kali ada rezeki blh tgk lagi persembahan anak mama ni....
ermmmm tahniah juga untuk sensei di sekolah yg memang prohatin pada tahap suhu badan baby....kat sini sensei akan check suhu badan baby setiap kali dihantar, dan akan selalu monitor suhu badan baby, kalau tinggi akan terus call parents untuk di bawa pulang......ni juga mungkin satu langkah berjaga jaga supaya penyakit tak menular kepada baby lain.....(ermm haikal baby lagi ka, bulan depan dah genap 2 tahun tau)....
ok haikal semoga cepat sembuh,mama tak risau sangat demam kali ni....sebab selalu demam haikal 40 Celsius...memang basah bantal kena jelum kepala dari malam sampai pagi....
semoga haikal semakin kuat, cergas dan cerdas.

vidio kat bwh ni , masa jumaat lps...ikut papa gi main badminton....sejuk la
tak mau ikut dah la lain kali....


video

Friday, 15 January 2010

Kuih Mochi

Hari ni kat sekolah haikal ada acara buat mochi (kuih jepun dibuat dari beras pulut kot )...
tapi sensei cakap haikal tak mau mkan pun mochi tu....
hihi haikal ni...sedap tu mochi ...lain kali cakap kat sensei nak bawa balik kat mama tau ... :)
ada gambar sensei print out dan lekat kat dinding luar kelas...
saya nak belii gambar tu tapi bila cakap kat sensei...sensei explain tak faham....lps ni kena buka balik buku nihongo tu....(buku tinggal kat malaysia pulak)...jadi sensei pun tulis kat buku nota harian haikal....nanti suruh papa baca......
ermmmm tadi jual nasi ok kot...habis memang habis...harap sukalah teman teman yg beli...
minggu depan tak tau lagi nak masak apani....ikan saba bilala nak makan pancing ni.....


Monday, 11 January 2010


Taubat seorang hamba (Irsyadee)

Hati hiba mengenangkan,dosa dosa yg kulakukan
Oh tuhan maha kuasa, terima taubat hamba berdosa
Ku akui kelemahan diri
Kuinsafi kekurangan ini
Ku kesali kejahilan ini
Terimalah, terimalah terimalah taubat ku ini
Telah aku merasakan, derita jiwa dan perasaan
kerana hilang dari jalan menuju redha pun ya tuhan
Di hamparan kini ku meminta
Moga taubat ku diterima


Shahdu lagu ni, ditambah dengan lirik yang mudah difaham dan menyentap jiwa...

Kuakui kelemahan diri ini.....

Sunday, 10 January 2010

Clap your hand

video

saya memang suka nyanyi lagu ni ngan haikal....
dan haikal pun suka lagu ni...
sekarang ni selain dari lirik kat atas tu...
saya tambah...

*if you happy you kiss mama
*if you happt touch your nose...touch your eyes..touch your head
*if you happy you drive a car
*if you happy you brush your teeth
*if you happy you touch the ground
*if you happy you have to sleep..
*if you happy you jump up high
*if you happy you rolling up your sleeve

best jugak bila tambah tambah ni...tambah sikit sikit lama lama dia akan ingat semua...
tapi kanak kanaak cepat boring...kena tukar selalu lagu...hihi...
jadi saya pun dah mcm cikgu tadika macam macam lagu saya belajar dan ajar....haha...
tapi yg tak bestnya dah tak leh rakam dah vidio sebab kamera dah rosak...

jadi kepada ibu ibu yg tgh cari idea nak nyanyi lagu apa kat baby, bolehla try lagu kat atas ni...

Nasi+pajeri terung+ayam goreng tepung +sayur



.....Jeng jeng jeng!
....saya akan cuba memasaknya se OK yg boleh for this Friday... :)






Bismillahirahmanirahhim...

Pajeri terung (Eggplant pajeri), is Malay dish and famous in Malaysia and Indonesia. Beside rich in essential vitamin for body health,Terung (Eggplant), also become a rich sources of phenolic compounds that function as antioxidants.
My pajeri terung, contains "kerisik-fried coconut paste" and "udang kering-dried shrimp" ...made this recipe great, with mixture of spicy+sweet+sour tastes....once you had tried, surely you want more!....trust me :)

Pajeri terung with Ayam goreng tepung (Fried chicken) absolutely the best combination. You will have a memorable lunch.Order and enjoy it just in 350 yen!
You will get it after Friday prayer.

Booking before this Friday (15 January 2010)

Thank you.

080-3927-6527 (my husband phone number- Amir)

hiyokohaikal@gmail.com

********************************************************************

Semoga terubat kerinduan makanan Malaysia...
Saya tak pasti pajeri Indonesia rasanya sama atau berbeza, mengikut Mbak Neti (isteri Pak Alias)...resepinya sama...kerisik wajib ada.... :)
Jomla makan.... :)




Memori first time berniaga....

tak sempat nak tulis blog....sibuk dgn haikal yg kurang sihat...
Alhamdullilah jualan hari jumaat lepas memuaskan....habis nasi tomato saya.... :)
inilah pertama kali saya pegang duit hasil titik peluh sendiri setelah sekian lama tak berjual jual ni (dulu masa darjah dua -umur 8 tahun, pernah la jual asam kat sekolah hasil dorangan ayah umi)....rasa berbaloi dan puas hati walaupun bukan lah business besar....tapi yang penting, sikit sikit lama lama jadi bukit....
bila pegang duit hasil titik peluh sendiri....kita akan rasa lebih menghargai duit dan rasa sayang ja nak beli benda yg tak penting, sebab kita sedar bukan senang nak kumpul duitni...hihi....

terima kasih pada suami, sebab tolong jualkan nasi tomato tu....
saya agak berdebar sebenarnya....jumaat lepas saya sediakan nasi tomato dengan kehadiran haikal di sisi (haikal kurang sihat), sesiapa yg ada anak kecil pasti faham situasi saya....kelam kabut juga berbasikal ke tempat solat jumaat di Universiti suami (Ehime University)....dah la tingkat tiga...mendaki tangga bersama haikal dan nasi tomato...hahaha....(dalam fikiran saya time tu sempat ke nak kejar orang habis solat jumaat ni)...takut nanti semua org dah balik...alhamdullilah sempat....saya segan nak masuk dalam bilik tu....just hulurkan kat suami....dan saya tunggu di luar dgn haikal.......rasa malu juga.....next time tak leh la malu malu sgt....kena berani sikit norlin!..hihi
Jadi suami la yg tolong jual ...thanks abang.....
Thanks juga kepada rakan rakan atas sokongan anda....

Lega rasa bila dah selesai.....
Tersenyum saya. :)

Untuk minggu ni....ada cadangan untuk buat nasi dagang( cadangan dari Wan, raja dan Yasir), saya memang suka nasi dagang...tapi ikan saba saya tak sure ada ke tak pakcik jual ikan tu jual....mungkin nasi dagang kalau jadi pun next week kot...jadi minggu ni saya plan nak buat nasi makan dgn pajeri terung dan ayam goreng tepung (pak zainal yg suggest ni->kata pak zainal "kalau saya , suka ayam goreng tepung").....ermmm.......ok kot....saya dan husband memang suka pajeri.... :) dan combination ayam goreng tepung memang sesuai dgn pajeri.... :)


Thursday, 7 January 2010

Sedang tengok blog emi...intai apala yg emi masak blh la tiru tiru...memang selalu intai blog emi...takpun tanya kak wan masak apa....sebab kadang kadang rasa tak tahu nak masak apa.....hihi....tiba tiba ternampak contest ni........macam menarik.....ni first time la ni nak cuba cuba dunia blog...rupa rupanya ada contest jugak dalam duania blog ni....menarik betul.... jadi sapa sapa yg tak dak blog lagi jom la bukak blog (sedang promote kak wan and mbak neti)...boleh join contest ni.....actually nak letak logo blog Sugarissa di sidebar tapi tak tahu nak buat macammana...maklumlah masih baru dgn blog ni...jadi saya copy paste je kat bawah ni....ok kepada sesiapa yg berminat joinla contest ni..

Salam and welcome to Sugarissa!
Come and view other contesterhere!
Upon the launching of this new Online Store I would like held a fun contest to all mummies / daddies / uncles / aunties out there to join and get to know about Sugarissa at the same time!


CLOSING: 15th January 2010


To take part you will need to:
1. Be a
Sugarissa Follower! You will automatically become a Sugarissa member if you are a follower.

2. Upload a picture of your little one (aged 0-6 years old at the time) outdoors with animals/trees/seaside (you got the idea). It can be a picture of a child, with mummy/daddy or with the whole family. No edited version.

3. Give a creative title to the photo and write down your child name. One entry per person.
4. In your entry, please include a
link back to this giveaway entry. Invite Everyone to join!
5. Please insert the
contest logo at your sidebar with a link back to this entry as well.
6. Once everything done, leave your comment here with a link back to your entry and include your email. Done!!

I will accept any version of the entry, wether it is in
Bahasa Malaysia or English.


Untuk contest ni....saya letak gambar haikal dgn kambing ni...

Tajuk: Jom BEK repair basikal...

Nama: Adam Haikal bin. Amir Izzani

Wednesday, 6 January 2010

haikal dah masuk sekolah

setelah tiga bulan menunggu untuk masuk penuh ke sekolah...haikal akhirnya berjaya masuk ke hoikuen pada January 2010.....sebelum ni haikal masuk tak penuh ,,just beberapa hari sebulan...dan haikal sentiasa tak mau gi sekolah dan akan nangis time nak hantar....hari ni sepatutnya hari yg keempat haikal gi sekolah...tapi hari ni badan haikal panas sikit so cutilah hari ni...

setelah tiga hari haikal kesokalh berturut turut,,,,haikal nampak dah ok dan seronok ke sekolah...
selalunya bila balik ...ni adalah perbualan biasa saya ngan haikal

mama: Haikal main ngan sapa hari ni?

Haikal: ha ith (Harith)

mama: Main apa

Haikal: Car...bromm brommm (buat action tgh bawak car pastu jatuh)
@
ball.....kik bal (kick ball)

mama: Sensei(cikgu) baik tak?

Haikal: ba ik

mama: Haikal makan apa hari ni

Haikal: Si (nasi)...dap...(sambil angguk angguk)

....tula yg selalu duk tanya haikal.....

Menghantar haikal ke sekolah pada usia yang masih awal...mungkin dianggap pelik bagi sesetengah orang.....actually bukan sekolah tapi macamm pusat jagaan ...dari pukul 9 sampai 4(bergantung pukul berapa nak ambik tak kisah just inform sensei)....

Tujuan hantar haikal ke sekolah yang pertama...sebab nak bagi haikal pandai bergaul dan dapat ramai kawan, supaya haikal boleh berbahasa jepun, dan supaya mama ada masa byk untuk buat benda lain sama(thesis master, belajar nihongo, dan buat la apa appa yg berfaedah)...

Setelah tiga hari hantar haikal ke sekolah...terasa juga kehilangan....
Mungkin saya masih belum boleh terima rentak...bila time tgh tak buat apa nak mengadap komputer untuk saja saja, terasa tak patutnya saya buat macam ni sedangkan anak di sekolah...patutnya saya buat sesuatu yg penting dan berfaedah.....
Menulis blog (ermmm rasanya berfaedahkan...:)......)
Mama akan pastikan masa yg mama ada tanpa haikal tak dibazirkan macam tu ja....

oklah....itu saja setakat ni....

ni ada vidio haikal buat medical check up untuk masuk sekolah....jumpa Dr gigi dan Dr perubatan....



video video

small business.. :)

Ermm...cerita pasal tujuan buka blog.....
Tujuan buka blog ni adalah untuk story pasal apa yg saya buat, masak (tengok improvement diri, apa perkembangan menarik haikal supaya besar nanti dia tahu pasal diri dia, untuk promotion berniaga saya......dan sebab suami memang dah lama suruh buka blog....hihi bila dah berjaya buka blog ni, mesti abang sukakan...akhirnya isteri abang dah ada blog untuk di kongsi ramai..... ;)
ermmm memang tak dinafikan ramai yg dah ada blog especially suri rumah tangga kat jepun ni....
sebelum ni saya selalu juga baca blog EMI, isteri PEROT.....memang teruja dengan resepi masakan harian yg tersusun rapi....kalau tak ada blog mungkin kita tak perasan pun apa yg kita masak....

Actually dah lama fikir pasal berniaga ni....
Cuma nak mulakannya je yg tak lagi.... :)...dah lama tertunda....and now I should just do it (with my husband support).
Oleh itu, saya dengan rendah dirinya...ingin mempromosikan nasi tomato saya.
Bismillahirahmanirahhim.....


Tomato rice is served with “ayam-chicken –AYAM MASAK MERAH”. Source of protein and of course OISHI......and with “ACAR”...mix of fresh vegetable added with little vineger made this dish will absolutely delicious.

For those who never taste NASI TOMATO, why not give a try. Booking it via email or phone message. You will get NASI TOMATO every Friday after Friday prayer. Just 350 yen...you will enjoy this special dish.

Booking before this Friday (8 January 2010)

080-3927-6527 (my husband phone number- Amir)

hiyokohaikal@gmail.com

ok ker ni...promotion macam sungguh sedap (saya ketawa sendirini..)........
Good luck to myself.....and friends why not give a try!....
Thank you.




kenapa hiyoko?


"hiyoko" dalam bahasa jepun bermaksud anak ayam....
ermm sebenarnya tak tahu nak bagi nama apa kat blog ni....terlintas di fikiran yg haikal (anak saya :)) memang suka sgt dengan hiyoko ni .....
hiyoko adalah tajuk buku pertama yg haikal baca di jepun...eh bukan baca pun...just tgk tgk dan buat action....action hiyoko meloncat, action hiyoko menangis.....
kalau dulu hari hari haikal akan suruh saya story pasal hiyoko ni...tapi sekarang tak lagi sebab haikal dah ada banyak buku lain...
ermm pelik la pulak bila story di blog ni...masih lagi kekok dgn blog....
ok that's all. pen off.

Monday, 4 January 2010

mulakannya.....

hari ni 5 january 2010...saya dah ada blog sendiri.... :)
kekok lagi sebenarnya.....thanks abang bagi semangat untuk buat blog ni....
harap lepas ni blog ni akan terus kekal....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...