Monday 18 January 2010

susah juga nak mantain blog

ermmm susah juga rupanya nak mantain tulis blog.....
oklah tgh mengadap blog ni terfikir nak masukkan resepi nasi tomato saya buat dua minggu lps

tapi, saya tak ada sukatan yg tepat sebab saya masak memang pakai agak agak ja.... Resepi nasi ni diambil dari mak mertua saya, first time buat masa mengandung haikal dulu. Acar pula ikut cara umi saya, acar kelantan...memang ni lah satu satu nya acar yg saya tahu. ayam masak merah tu biasalah kot....hihi ok nilah resepinya....

Nasi Tomato
Bahannya
1. Beras
2. Carot
3. Susu (susu tepung atau fresh milk )
4. Stok ayam (buat sendiri stok tu dari rebusan ayam atau pun yg kiub stok ayam tu)
5. Rempah (Pelaga hindi, kayu manis, bunga lawang, cengkih)
6. Halia, bawang besar, bawang putih (dimayang).
6. Bawang goreng
7. Kismis
8. Tomato puri atau tomato sos.

Cara
1. Mula mula basuh beras.
2. Pastu potong basuh carot,buang kulit, potong dan kisar bersama susu.
3. Masukkan bahan yg dikisar tadi kedalam beras.
4. Masukkan dua atau 3 sudu besar tomato puri ke dalam beras.
5. Di dalam kuali panas, tumiskan rempah, halia dan bawang. Gunakan margarine untuk tumis.
6. Masukkan bahan yg ditumis beserta margarine yg dah jadi minyak kedalam beras..
7. Masukkan garam agak agak.
8. Bolehla masak nasi tu.
9. Bila nasi dah masak, masukkan bawang goreng dan kismis, gaul rata. Siap :).

Ayam masak merah
Bahannya
1. Ayam dipotong, dibasuh, diperap sekejap dgn kunyit dan garam.
2. Pastu goreng. Asingkan.
3. Kisar bawang besar, bawang putih, dan halia dan cili kering yg dah direndam air panas dulu.
4. Tumis kayu manis, bunga lawang , pelaga hindi dan cengkih.
5. Masukkan bahan yg dikisar.
6. Tumis sampai pecah minyak.
7. Masukkan air asam jawa.
8. Masukkan santan sikit ja.
9.Masukkan garam gula adjust rasa.
10. Masukkan sayur campur.
11. Kalau nak pekat campurkan tepung jagung dalam satu sudu ka.
12. Siap.

Acar Kelantan
1. Mula mula mayang halus bawang besar dalam bentuk bulat.Mesti mayang halus halus baru cantik...(teringat detik detik selalu kena marah ngan umi sebab silap potong bawang besar masa buat acar...haha)
2.Mayang halus halia (betul betul halus)...buat bentuk panjang panjang...(ermm silap tak ambik gambar)
3. Kalau kat malaysia, ada cili merah yg besar tu...mayang halus jugak.
4. Satukan semua yang dimayang tadi ke dalam satu bekas.
5. Masukkan dalam satu senduk gula, satu sudu garam....agak agak la nak buat byk mana...dan cuka....
6.Gaul rata semua bahan tadi dan cuba rasa...kalau kurang masam bubuh la lagi cukatu
7. Pastu poting la carot, kubis, timun, nenas.
8. kalau carot selalunya saya potong halus panjang panjang macam halia juga.
9. kubis, potong halus betul betul tapi bukannya dadu...
10 Timun, saya potong cara acar kelantan buang empulur yg tgh tu....bahagian tu byk air, nanti hilang rasa acar tu...
11. Nenas potong jgn kecik sgt nanti dia akan hancur bila dicampur...dah hilang rasa nenas nanti...
12 Tujelah caranya. Ni lah acar kelantan sesuai mkn dgn nasi dagang juga.

2 comments:

emilia said...

askum noly..wah resepi nsi tomato tu lain dr lain la..ade letak carrot..msti sedap ni..insyaallah ade mse nk try la nnti :)

norlin said...

aa emi lain sikit...tu ikut resepi mak mertua noli
bagus juga, sihat sikit nasi tu kaya dgn carot hihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...