Monday, 18 January 2010

Bergedil tuna

Malam ahad lepas, rasa macam lapar lagi ....selalunya kat rumah ni kalau lapar tiba tiba, memang goreng cucur ikan bilis atau cucur tuna....tapi kali ni lain sikit
ambik idea dari bergedil daging kak wan...dan sebab kat rumah ni baru beli byk kentang....kentang murah kat suny mart minggu lps...hihi....jadi buatla bergedil tuna....

Resepinya adalah

1. Ubi kentang saya rebus dan lenyek (baru dapat tahu dari kak wan kalau nak elok goreng kentang tu rupanya baru dilenyek, lain kali blh la try)
2. Kat kuali lain, panaskan minyak, tumiskan bawang besar yg didadu dan dua biji bwg putih.
3. Masukkan tuna. Bubuh garam gula (hihi saya masak memang letak gula )
4Pastu campurkan bahan yg dutumis tadi kedalam bekas kentang di lenyek tadi
5. Masukkan satu sudu kecil kari ikan...agak agak la byk mana.
6. Masukkan lada hitam serbuk.
7. Masukkan lada sulah
8. Masukkan bawang goreng.
9. Gaul rata. rasa lagi klau kurang masin tambah garam atau gula
10. Buat bentuk bulat bulat...lumurkan dengan breadcrump
11. Pastu goreng.
12. Siap. Boleh dimkan dengan nasi. Tapi malam tu kami ratah ja....


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...