Thursday, 10 June 2010

apam balik

Pagi ni breakfast dgn apam balik...tgk resepi dari blog emi....dulu masa bulan puasa rajin la buat ...tapi sekarang dah lama tak buat...kat malaysia beli ja...kalau kat malaysia saya suka apam balik yg kecik kecik dan garing....sedapnya....

First time buat apam balik adalah lepas balik dari tokoshima, melawat famili emi dan perot..tengok emi buat senang ja...balik balik ehime terus cari pan yang tak lekatt tu...sebab nak buat apam balik ni wajib..hihi yeka...kena ada pan tu....

ok ni cara buat apam balik, saya ambil dari resepi emi

Bahan-bahan
2cwn tepung gandum
1sk serbuk penaik
1sk soda bikabonat
1/2cwm gula
1biji telur
1 1/2cwn air
Bhn tabur: kacang tumbuk, jagung krim, gula


Cara-cara
  • Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan serbuk penaik, soda dan air. Pukul sebati. Blender semua sekali pun boleh.
  • Biarkan 1/2jam. Panaskan pan dan masukkan 1 senduk aduan. Tabur dgn kacang, jagung krim dan gula. Bila masak lipat 2 dan sapu dgn butter. Kalau suka ranggup xyah sapu butter.





Tabur jagung, kacang dan gula.....dah garing lipat...


pastu potong potong...sedap mkn panas panas tgh garing tu...kiranya selesai satu terus ngap....haikal suka apam balik ni..."mama!sedapp...", kata haikal....


5 comments:

Ina said...

sedapnya apam balik. kiter pn suka yg garing2 tu. pnh buat lama dh tp xdela cntik mcm norlin punya ni. ada la dlm 2 thn lbh dh xbuat. tgk norlin punya ni rasa teringin plak nk buat hihi

norlin said...

hihi ...tapi yg noli buat ni tak segaring yang makan kat malaysia la....macammana nak bagi garing lagi tak tau la...

adzuan aziz said...

kak noli...bahan2 beli mane...saye lame dah nk apam balik..

norlin said...

ooo alahai kesiannya dengar...kalau kak noli nak bagi kat wan yang dah siap , mesti lembik dah...kena makan fresh fresh baru ranggup...insyaAllah kalau buat mkan makan kat rumah kak noli buat....bahan bahan semua ada di sunny mart...cukup mudah wan, serbuk penaik dan bikarbonat ada jual dalam kotak 4 segi, warna kuning kalau tak silap...dekat dengan tempat tepung...jagung ada jual dalam tin...pastu kacang tanah tu kena bland bagi hancur...

adzuan aziz said...

kak noli nanti upload gambar bikabonat dgn serbuk penaik.;D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...