Monday 18 April 2011

roti nan


Roti nan...menjadi...walaupun rupa tak comel ...tapi rasa jadi, lembut....akan selalu buat lepasni...ambil resepi dari sini...tapi tak letak cheese...nan kosong ja...makan dengan ayam tandoori yg tak berapa nak jadi, kuah dal dan salad....papa dan haikal pun suka...nanti mama buat lagi ya haikal.

Bahan bahan

  • 750 g tepung gandum
  • 250 g tepung naik sendiri
  • 250ml plain yogurt (low fat pun boleh)
  • 1 sudu serbuk yeast ( rendam dlm secawan air suam)
  • 2 sudu butter (olive oil lg sedap)
  • 2 sudu gula
  • sedikit garam
  • gula
  • Cara cara
  1. Rendam terlebih dulu yis didalam cawan berisi air suam2 kuku. Tunggu sehingga yis timbul.
  2. Sementara itu, di dalam mangkuk berasingan. campurkan tepung gandum, tepung naik sendiri, gula garam dan butter dan digaul rata.
  3. masukkan yeast dan yogurt, uli sehingga sebati dan lembut, masukkan air sedikit demi sedikit jika perlu (if adunan terlalu kering)
  4. uli sehingga agak lembut, dan bulat2kan untuk diperam seketika ( sampai kembang dan gebu)
  5. canai leper, dan bakar atas kuali (prefferable non stick pan) leper tanpa minyak, api kecik, tunggu sampai kembong2 seperti dlm gambar, baru terbalikkan

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...