Wednesday 12 January 2011

gambar makanan


ikan tai kukus...merah kan warna carot tu...first time beli carot warna merah yang panjang kurus tu...rangup dan sedap...beli kat area rumah kak liza....

isi ikan mentah dikisar halus...campur dengan bawang cincang, kelapa kering, daun kesum yang diracik, bunga kantan yang diracik, lada hitam sikit, garam, telur sebiji, dan cili hijau yang diracik)...ni resepi umi ni,,,pastu goreng.sedap...haikal ratah ja...tapi bila tergigit cili kalut cari air..makan ngan nasi panas panas sedap....

yang ni pulak kuih rekaan saya ...hihi tak la reka...sebenarnya ni macam kuih kacang hijau yang selalu jual pagi pagi kat malaysia tu...tapi kat sini susah nak cari kacang hijau...saya guna ja kacang merah yang dah siap tu....cuma campur garam sikit dan tepung satu sudu....pastu buat bulat bulat ...leperkan..celup tepung...goreng....suami saya suka sangat kuih ni...tapi mesti goreng garing dan nipis...kalau tebal, mesti suami saya complain :)...kan abangkan?


sebenarnya nak tunjukkan ...maguro goreng kicap...
beberapa minggu yg lalu ...suami saya gi beli ikan kat pasar ikan yang agak jauh dengan rumah....suami saya ada belikan seekor ikan maguro kecik...saya pun tak reti nak buat apa ikan ni...selalu org makan mentah jakan....tapi saya tak reti la nak buat makan mentah...jadi saya buat goreng kicap ja...buah kiwi tu haikal makan satu pinggan tu dia sorang...suka sgt buah kiwi...
beli banyak hari tu kat jusco, dlm 11 biji...murah 100 yen!...balik balik makan punyala masam, muda lagi patutla jual murah...setelah diperam 1 minggu...akhirnya semua buah tu manis...alhamdullilah, puas saya dan haikal makan...suami tak minat sangat buah kiwi ni...

nila rupanya ikan maguro kecik tu...penat siang ikan hari tu byk sangat ikan ...sampai sekarang ada lagi stok...murah dan segar


Donat...saya gunakan kentang dalam donat ni...rebus kentang, blandkan dengan susu...campur dalam tepung,masukkan yis yg dah diperamkan dalam air bercampur gula (air tu dah berbuih), dan marjerin, dan garam....uli....biar...pastu buat bulat bulat biar kembang jap...goreng

roti puri fith...ni gambar masa first time buat...seronok sgt sebab rasa macam dah jadi....buat lagi dan lagi...hasilnya lebih bagus...betul betul kembung sepenuhnya...yg first time ni kembang tapi macam kembang tak rata...memang sedap roti ni....tu yg suka try resepi dari fith sebab jadi ...nanti nak kena try resepi muffin fith la pulak,,

2 comments:

LadyBird said...

norlin, tetibe teringat kite buat nasi goreng kat rumah norlin..
kite gaduh sal bawang putih dan bawang merah..
:).. last2 sekali kite letak sama banyak.. kih3x.. :P

norlin said...

hahaha..ingat ingat..swaya biasa buat guna bawang putih sepenuhnya...sebab tu nasi goreng cina....saya dah tak tau nasi goreng lain dah...hihi teruk betul zaman remaja dulu....boleh gaduh pasal bawang....hahaha...
hihi sekarang za nak suruh say amasak apa...mai sini....petik jari 15 minit siap...hahaha...berlagaknya...
za saya balik terengganu nanti ...nak gi makan nasi rumah za la....nak rasa za masak....:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...