Sunday, 23 January 2011

kek oh kek!!

Kek milo...bagus juga resepi kek ni....lain kali boleh buat lagi...tempek resepi kat sini untuk rujukan akan datang...diambil dari SINI

Kek milo

1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1/3 cawan susu segar
1/2 sudu kecil baking powder
1/3 sudu soda bikarbonat
1/3 cawan serbuk milo dicampur 2 sudu besar air panas ( jadikan pes)
1 biji telur
1/4 cawan minyak masak
1/3 sudu kecil sedikit coklat emulco

Caranya
1. Ayak tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat, kemudian pukul telur dan gula hingga agak kembang, kemudian masukkan pes milo, coklat emulco dan minyak masak, pukul sebentar. panaskan oven 170 darjah.

2. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dengan menggunakan spatula ataupun senduk kayu, kaup balik. alas acuan bulat dengan kertas minyak dan akhir sekali bakar selama 30 minit.

3. sejukkan atas redai dan toppingkan dengan coklat masakan atau ape jua hiasan yang anda gemari. sesuai untuk si kecil anda, selamat mencuba.


Kek Yougurt...resepi ni pun jadi...kalau ikut resepi asal , letak buah peach...tapi kat rumah ni tak ada ...saya letak mix fruit ja...pun ok jugak rasanya...teringat resepi kek nanas Mbak seko, entah kemana saya hilangkan resepinya....
ok ni resepi kek yougurt untuk rujukan sendiri next time ok!

  • ½ cawan yogurt
  • ½ cawan gula halus
  • ½ cawan gula perang
  • 3 biji telur
  • 1 ½ cawan tepung gandum
  • 2 sudu kecil baking powder
  • ½ cawan minyak masak
  • buah peach (dipotong dadu)

Cara-cara

  1. Panaskan oven 180 degree.
  2. Ayak tepung gandum dan baking powder.
  3. Pukul yogurt, gula dan telur di dalam bekas.
  4. Masukkan tepung bersama baking powder yang diayak tadi dan pukul lagi.
  5. Masukkan minyak masak dan pukul sehingga semuanya sebati.
  6. Kemudian tuangkan adunan ke dalam loyang.
  7. Letakkan buah peach yang dipotong dadu diatas adunan.




Kek pandan...ni ada dua resepi berbeza...saya lebih suka yang potong besar besar tu...sedap....unik resepi ni sebab bubuh kelapa kering, jadi lemak lemak basah kek tu...
ni resepi kek pandan ni...buat makan pagi degan nasi goreng style kak liza....tak pernah goreng nasi guna marjerin...best juga...dan nasi goreng kak liza ni, pecahkan telur siap siap dalam nasi, kacau...pastu baru bubuh dalam kuali...tujuannya supaya nasi tu tak lekat lekat...almaklumlahlah beras jepun memang melekit sikit....bagus cara kak liza ni...kata kak lizatu cara org jepun buat nasi goreng....

Kek pandan kelapa

125 gm mentega
140 gm gula kastor
1 1/2 cawan tepung naik sendiri(saya bubuh satu sudu baking powder dgn sodabikarbonat)
2 biji telur gred A
1/2 cawan susu segar
1 sudu besar pes pandan
1 sudu kecil esen vanila
1/2 cawan kelapa kering

Cara-cara

  1. Dengan menggunakan mixer, pukul mentega + gula kastor sampai kembang. Kemudian masukkan telur satu persatu dan pukul lagi.
  2. Masukkan esen vanila dan pes pandan. Pukul bancuhan dan masukkan 2 sudu makan tepung berselang seli dengan susu segar ke dalam bancuhan sambil bancuhan dipukul. Buat proses ini hingga tepung dan susu habis.
  3. Tutup mixer. Dengan menggunakan senduk atau spatula, masukkan kelapa kering kedalam bancuhan. Kacau sedikit.
  4. Masukkan bancuhan tadi kedalam bekas yang dilapik dengan kertas minyak dan bakar dengan suhu 345F selama 45-50minit.
  5. Cucuk ditengah kek dengan lidi untuk menguji samaada kek betul-betul masak.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...