Wednesday 26 January 2011

lauk oh lauk

hihi kadang kadang ingat nak snap...kadang kadang lupa...

Ni dia ayam goreng lengkuas...ni resepi mbak nety....
bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit, biji ketumbar, jintan manis, jintan putih dan serai dimesin halus....kemudian perapkan dengan ayam...jgn lupa bubuh garam pulak....
lepas tu rebus ayam yang diperap tu...tak perlu tambah air...air perapan tu pun dah cukup....rebus sampai kering air....pastu baru goreng....hampas hampas tu pun digoreng sama....sedap!...ni car agoreng orang indonesia..tapi tak pasti indonesia bahagian mana...

Makan ayam goreng tu dengan sambal mbak nety..dan kari jepun...memang kena!...
sambal tu diberi nama sambal mbak nety sebab dia juga yang ajarkan....lain sikit sambal ni sebab guna cili campur taucu....saya guna cili kering jepun campur taucu(dari malaysia) perasakan dengan gula sikit dan asam limau...dan saya masukkan daun limau purut(yang ni ikut cara sambal mbak seko...bubuh daun limau purut)
sedap juga sambal ni...tapi saya makan yg mbak nety buat hari tu lagi sedap...mungkin taucu tu berbeza..mbak nety guna taucu jepun...saya pula guna taucu dari malaysia...ermmm

ayam kicap bermadu...ni kegemaran haikal...tak payah goreng ayam tu...perap dengan kicap, madu sostiram, bawang putih, garam....pastu masak atas pan yang tak lekat tu....sedap!...time ni tgh tak sihat, tak mau makan yg berminyak ...tu masak benda yang tak payah goreng

Daging kambing berlada...daging kambing direbus dengan bawang putih, bunga lawang dan kayu manis.....agak agak dah lembut....masukkan ke dalam cili yang dah ditumis....sepatutnya kena tumis ngan bawang merah juga...tapi sebab dah habis bawang...say amasak guna cili jepun semata...perasakan dengan garam dan gula...dan bubuh serai sikit.....sedap.....suami saya suka sangat...tapi lepas tu pening....daging kambing kot....sapa besa masak daging kambing ..macammana nak bagi tak pening....saya selama duk jepun ni baru dua kali beli daging kambing...ada lagi ni dalam peti yang tak masak lagi...tak berani nak masak, satgi takut pening pulak.....ada cara masak khas ka untuk daging kambing?

1 comment:

liza sahab said...

sebelum balik mau rasa ayam seai noli, sambal dan ayam kicap madu haikal. kmbing tak mau, takut pening , drh naik sebab panas. :))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...