Tuesday 2 February 2010

Chicken chop


kali kedua buat chickenchop dan piza, mkn dgn spageti sarapan pagi yg tak habis lagi....kali pertama buat chicken chop dulu masa birthday suami...ni sempena meraikan pulih dari demam....hahaha tak daklah sebenarnya suami yg nak mkn.....

resepi chicken chop

Perap isi ayam dgn tepung goreng ayam serbaguna + lada sulah+limau nipis...(senangja kan)....pastu celup dalam telur, kemudian salutkan dgn breadcrump....pastu goreng.

Resepi kuah untuk cheickenchop

Bahan

1 biji bawang besar (potong dadu atau kisar)
1 batang saderi (potong dadu atau kisar)
Stok ayam (rebus ayam yg ada tulang tu...jadila stok ayam ,kalau ada stok ayam yg dah siap tu lagi senang)
mentega 2 atau 3 sudu
tepung gandum dua sudu

Cara

1.Rebuskan 5 cawan air termasuk air dari stok ayam
2.masukkan bawang dan saderi, rebus sampai mendidih ...
3.Masukkan kicap dua tiga titik
4.Masukkan dua sudu sos tiram
5.Masukkan satu sudu sos tomato
6.Dlm kuali lain, panaskan mentega, masukkan tepung ....gaul bagi rata jgn berketul.
7. Masukkan mentega dan tepung tadi kedalm air rebusan tadi tu...
8. Kalau tak pekat , bubuh lagi tepung.
9. Masukkan lada hitam yg dah diblander, byk pun ok.
10. Tambah garam kalau kurang masin.

imbau kembali kenangan sambut birthday suami...27 Oktober 2009...
haikal dah tido time tu....papa baru balik lab....balik balik terus potong kek kejut haikal...
Saya main lagu happy birthday....berlatih lama tu nak main lagu yg simple tu pun...haha...






No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...