Wednesday, 3 February 2010

Daging kerutuk

Tgh hari tadi chat dgn kak wan
saja tanya kak wan nak masak apa hari ni...kak wan ckp nak masak KERUTUK DAGING...
oh...ermmm apa tu kerutuk daging.....hihi saya tak tahu...
kak wan ckp tu masakan kelantan...kalau BEKWOH (kenduri) memang selalu org masakla kerutuk ni,....

rasa mcm pernah makan....tgk kat my resepi...oooo ni ka kerutuk, pernah makan la kalau macam ni bentuknya...sedap ni...haha dalam hati alahai terliurnya.....saya ni memang jenis yg cepat terliur bila tgk mknan, tambah kalau yg sedap....org Kelantan mesti tau ni kerutuk ni, famous di kelantan (tapi nama saya tak kenal...bagus betul ).....tgk tgk resepi kena guna REMPAH KERUTUK...lorr nak cari mana, takpalah balik malaysia nanti mesti cari....

Tapi HIHI...alhamdullilah, kak wan cakap , kak wan ada lebih rempah tu...so blh la saya mintak sikit.......semangat gi rumah kak wan demi REMPAH KERUTUK....tgk tgk kak wan bukan bagi sikit rempah tu...nah satu paket.....fuh rezeki sungguh.....balik terus masak KERUTUK, ,,,tak pernah masak pun sebelum ni........ermm tgk resepi dari MakYong tapi saya adjust siktla....ni resepi yg saya adjust sikit.mkn dgn pepodom yg dipos umi...dan salad...mkn dgn nasi tomato yg tak bubuh tomato.....

Kerutuk Daging

Daging potong kecil kecil
Satu biji setengah bawang besar
6 bili cili kering (dipotong, rendam air panas)
4 biji bawang putih
Halia besar separuh ibu jari
Kerisik 3 sudu
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang(dlm resepi asal letak 3, nak jimat stok ltk satu ja)
3 biji buah pelaga hindi
3 biji cengkih
Gula perang (sepatunya gula melaka)
Air asam jawa
Capsicum

Cara
1. Bland bawang merah, bawang putih, halia dan cili kering
2. Tumis rempah kasar (kulit kayumanis, bga lawang, pelaga hindi dan cengkih)
3. Tumis bahan yg diblander sampai garing
4. Masukkan rempah kerutuk yg telah ditambah air, supaya jadi bentuk pes.
5. Tumis bagi pecah minyak (kalau org pulau pinang, kari depa penting sgt pecah minyak....kalau tak fail.....kari mamak punya style, so kerutuk ni pun pada anggapan saya mesti betul betul pecah minyak)
6. Masukkan daging.
7. Masukkan air , santan dan air asam jawa(rsepi asal tak bubuh air asam jawa)
8. Masak sampai empuk. Ops lupa, garam dah bloleh bubuh dah time ni.
9. Bila dah agak pekat, masukkan gula perang dan kicap.
10. Cuba rasa, kalau kurang manis, tambah lagi gula...kalau kurang masam, tambah lagi air asam jawa.
11. Masak bagi betul betul pekat, pecah minyak dan nampak berkilat.
12. Masukkan capsicum yg dah dipotong panjang panjang.

Rasanya, mkn dgn nasi putih lagi sedap dari mkn dgn nasi tomato....
Mungkin masakan yg ada bubuh kerisik ni , mcm pajeri rendang lebih sesaui mkn dgn nasi putih supaya rasa dia tak diganggu oleh rasa nasi.....

Haikal balik sekolah harini bawak balik epal dua biji...hari ni kat sekolah dia ada acara bagi epal...

2 comments:

emilia said...

wah sedapnyer nmpk kerutuk dgg tu norli..mcm rendang ye?

norlin said...

aaa macam rendang tapi rasa lain sebab rempah kerutuk tu kot..first time buat, tapi sedap lagi yg makan kenduri kat kelantan...hihi masak kawah lagi kik :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...