jadi dapat idea nak buat roti limau macam yg emi buat tu....
kak wan cepatla buat blog nanti blh noli tiru blog kak wan pulak... :) :0 :)
Bahan-bahan
250gram tepung roti
1 1/2 sudu kecil yis
2 sudu besar marjerin/butter/shortening
1 sudu kecil parutan kulit limau
2 sudu besar gula
125ml susu segar (100 ml je sebab dah tambah kat just limau)
25ml jus limau(saya bagi jadi 50ml)
2 sudu besar water roux
1/2 sudu kecil garam
250gram tepung roti
1 1/2 sudu kecil yis
2 sudu besar marjerin/butter/shortening
1 sudu kecil parutan kulit limau
2 sudu besar gula
125ml susu segar (100 ml je sebab dah tambah kat just limau)
25ml jus limau(saya bagi jadi 50ml)
2 sudu besar water roux
1/2 sudu kecil garam
Campur semua, on breadmaker....dah habis breadmaker uli....biar kejap, tumbuk buang angin...buat bulat bulat biar bagi dia naik, sapu susu segar atas roti tu..pastu bakar...
Roti ni rasa dia kurang limau la...macam kena bubuh byk ja lagi jus tu....lain kali kita bubuh byk lagi ok.
Haikal suka makn roti ni cicah milo......
3 comments:
pendapat emi nk lbih rse oren tu lebihkan parutan oren tu dgn jus tp jgn kurgkn sgt susu tu. susu tu salah satu agen pelembut,moist dan gebu roti tu..
to k.wan..kakwan mari join berblog hehe
ooo parutan tu yg bagi rasa kuat ek...ermmm blh cub alagi ada lagi limau ni kat rumah...emi selalu gun asusu tepung ka atau susu fresh milk tu
kak wan jom jom
sllu guna fresh milk tu tp klo resepi kte ssu tpg guna ssu tpg je:)
Post a Comment