Tuesday, 2 February 2010

Roti oren...

Sone kawan suami saya datang rumah hari ahad sebelum kami tahu kena H1N1 (tahu kena hari Isnin) , nasib baik dia tak masuk rumah, just dtg bagi buah limau (dlm bahasa jepun MIKANG)...kalau tak bahaya la dia dgn risiko jangkitan...limau byk, tapi sakit tekak, batuk sikit...bila mkn limau tu rasa lagi nak batuk....

jadi dapat idea nak buat roti limau macam yg emi buat tu....

resepinya....ambik dari blog EMI ....haha saya tak dak blog lain nak tiru....
kak wan cepatla buat blog nanti blh noli tiru blog kak wan pulak... :) :0 :)


Bahan-bahan
250gram tepung roti
1 1/2 sudu kecil yis
2 sudu besar marjerin/butter/shortening
1 sudu kecil parutan kulit limau
2 sudu besar gula
125ml susu segar (100 ml je sebab dah tambah kat just limau)

25ml jus limau(saya bagi jadi 50ml)
2 sudu besar water roux
1/2 sudu kecil garam

Campur semua, on breadmaker....dah habis breadmaker uli....biar kejap, tumbuk buang angin...buat bulat bulat biar bagi dia naik, sapu susu segar atas roti tu..pastu bakar...

Roti ni rasa dia kurang limau la...macam kena bubuh byk ja lagi jus tu....lain kali kita bubuh byk lagi ok.
Haikal suka makn roti ni cicah milo......

3 comments:

emilia said...

pendapat emi nk lbih rse oren tu lebihkan parutan oren tu dgn jus tp jgn kurgkn sgt susu tu. susu tu salah satu agen pelembut,moist dan gebu roti tu..
to k.wan..kakwan mari join berblog hehe

norlin said...

ooo parutan tu yg bagi rasa kuat ek...ermmm blh cub alagi ada lagi limau ni kat rumah...emi selalu gun asusu tepung ka atau susu fresh milk tu

kak wan jom jom

emilia said...

sllu guna fresh milk tu tp klo resepi kte ssu tpg guna ssu tpg je:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...