Wednesday 11 August 2010

biasiswa suami dah masuk...alhamdullilah...

tadi baru suami bagitahu...org bank call...biasiswa dah masuk...alhamdullilah...sempena ramadhan...
terus saya cakap kat suami ...kalau macam tu lin masak la hari ni untuk berbuka kat surau...sebab hari ni tak dak org giliran masak....sepatutnya giliran saya masak esok....saya plan nak buat nasi tomato....
tapi sebab rasa seronok sgt biasiswa dah masuk....saya dan suami setuju untuk buat berbuka hari ni..sebagai tanda syukur biasiswa yg ditunggu sekian lama dah masuk...alhamdullilah sgt......memandangkan saya teringin nak mkn daging...saya fikir nak buat daging kerutuk untuk berbuka hari ni...terus suami gi beli daging..... :)
sekarang ni...tgh duk tumis bawang semua kat atas dapur tu...sempat jap tulis kat blog ni....ok....saja nak kongsi kegembiraan dgn kawan kawan.... :) :) :)

Dah siap pun kerutuk daging saya,...buat telur goreng dadar...dan salad ja....kuih kuih tak buat pun......ermm...selamatlah makan berbuka puasa adik adik ehime dan sapa sapa yg ke surau ptg ni....

resepinya.....

Kerutuk Daging

Daging potong kecil kecil
Satu biji setengah bawang besar
6 bili cili kering (dipotong, rendam air panas)
4 biji bawang putih
Halia besar separuh ibu jari
Kerisik 3 sudu
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang(dlm resepi asal letak 3, nak jimat stok ltk satu ja)
3 biji buah pelaga hindi
3 biji cengkih
Gula perang (sepatunya gula melaka)
Air asam jawa
Capsicum

Cara
1. Bland bawang merah, bawang putih, halia dan cili kering
2. Tumis rempah kasar (kulit kayumanis, bga lawang, pelaga hindi dan cengkih)
3. Tumis bahan yg diblander sampai garing
4. Masukkan rempah kerutuk yg telah ditambah air, supaya jadi bentuk pes.
5. Tumis bagi pecah minyak (kalau org pulau pinang, kari depa penting sgt pecah minyak....kalau tak fail.....kari mamak punya style, so kerutuk ni pun pada anggapan saya mesti betul betul pecah minyak)
6. Masukkan daging.
7. Masukkan air , santan dan air asam jawa(rsepi asal tak bubuh air asam jawa)
8. Masak sampai empuk. Ops lupa, garam dah bloleh bubuh dah time ni.
9. Bila dah agak pekat, masukkan gula perang dan kicap.
10. Cuba rasa, kalau kurang manis, tambah lagi gula...kalau kurang masam, tambah lagi air asam jawa.
11. Masak bagi betul betul pekat, pecah minyak dan nampak berkilat.
12. Masukkan capsicum yg dah dipotong panjang panjang.

4 comments:

emilia said...

wahh tahniah ya.. leh mkn sedap2 jamu kwn2 yer..

Ina said...

tahniah. semoga dipermudahkan semuanya. sedap nyer hari ni berbuka kerutuk ye :)

norlin said...

hihi terima kasih...tu la rezeki ramadhan kot...alhamdullilah...

mamaeesya said...

waaa..bestnye... norlin, share resepi sama nanti yer.. hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...