Tuesday 3 August 2010

sotong mentega rangup mat gebu

hari ni suami saya berpuasa...
tengok kat ym tadi...ada msg ...masak sedap sedap...
aduih part nak masak sedap sedap ni yg susah ni.....
cek peti sejuk...ada udang, sotong dan ikan....

saya tak tahulah suami saya kata sedap ke tak ni...dah siap sambal udang special (haha sebab nak suruh sedap ..letak la special...hihi ...special sebab bubuh serai ja kot...sambal tumis biasa ja sebenarnya)....

pastu satgi nak buat sotong mentega rangup mat gebu....nak kena gi beli mentega dulu sebab mentega dah habis kat rumah ni......dan nannti just goreng sayur ...perangat acar telur puyuh mat gebu semalam...ada 7 ketul lagi...

letak resepi nya dulu kat sini..

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g sotong
1 pack tepung gorengan berperisa (mat guna jenama "seri-aji")
1 putih telur, dipukul sedikit
1 1/2 camca besar mentega
1 ulas bawang putih
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Lada hitam yang baru dikisar secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Sotong dicuci bersih, buang kotoran dan potong sederhana besar. Kukus sotong tadi 4 - 5 minit. Sejukkan, kemudian lap kering2 dengan paper towel. Ketepikan.
  2. Gaul sotong tadi dengan putih telur rata, kemudian taburkan tepung gorengan berperisa dan golek2 kan sotong tadi sehingga semua bersalut rata dengan tepung.Goreng terendam dalam minyak sederhana panas hingga sotong kuning keemasan, angkat dan toskan atas paper towel.
  3. Dalam kuali yang bersih, cairkan mentega dengan api perlahan dan biar hingga mentega keperangan, masukkan bawang putih dan goreng hingga peerang, masukkan sotong dan gaul rata. Matikan api dan angkat sotong tadi, toskan atas paper towel.
  4. Alih ke dalam bekas, taburkan dengan lada hitam dan hirisan daun bawang. Gaul rata dan boleh dihidangkan. Nak makan dengan sos pun ok, tak de masalah...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...