resepinya adalah....
Bahan-bahan
Cara-cara- 400 gm udang basah (diperap bersama serbuk kunyit, garam dan 1 sudu makan tepung jagung selama 10 minit. Kemudian digoreng sehingga garing) - hana goreng tk garing sgt
- 1 labu bawang besar*
- 1 biji cili merah*- x dok!! gune cili kering jerk! ngeeee..
- 3 ulas bawang putih*
- 3 sudu makan madu (dibancuh dgn 60 ml air)
- 2-3 biji cili api (diketuk)- x letak sbb sos cili hana dh pedesss!!
- 1 sudu makan sos cili
- 1 sudu makan jus lemon (kalau xde, boleh guna jus limau kasturi, limau nipis atau jus oren)
- sedikit daun ketumbar (dihiris)
- 1/2 sudu besar kicap pekat
- Kisar bahan2 bertanda *.
- Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga garing.
- Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit. Kemudian masukkan cili api dan daun ketumbar.
- Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar. Gaul mesra selama 10 saat. Tutupkan api. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment