- 1 cawan tepung beras
- 3 cawan air pandan
- secubit garam
- 1 sudu kecil air kapur
- sedikit pewarna hijau (option)
Cara-cara
- masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga kental dan berkilat
- kacau selalu supaya tidak hangit
- sediakan bekas yang berisi air sejuk
- masukkan cendol ke dalam acuan muruku dan tekan ke dalam air sejuk
- kalau tak ada acuan muruku tekan di atas senduk yang berlubang
- simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais....
terasa agak sedih ....tak jadila cendol....mungkin air kapur kena lebih lagi kot...bila dah masuk dalam air bentuk dah cantik...tapi bila pegang , dia tak keras...macam hancur macam tu....sekarang ni tgh simpan dalam peti sejuk...kot kot la keras...tapi rasa tak keras dah....cuba jelah dulu....pastu fikir kemudian nak reka macammana...sayang la pulak nak buang macam tu ja....
3 comments:
hehe.. comel btol enrty ni :D jgn la buang.. mkn je dgn sirap bandung ari2. mesti abes. lps ni wat btol2 plak smpai jd!
sedapnya cendol! bestnya puasa2 berbuka dgn cendol. ritu tingin nk buat dh siap bahan. skali baru prasan kene ada acuan maruku huhu. xpe2 norlin nnt cuba lg. jgn buang yg xjd tu. cedok2 je masuk dlm air. rupa xde xpe janji ada rasa.
haha tergelak noli...apa yg comelnya lisa...hihi...cendol tu tak leh mkn la...hancur terus...next time kena buat lagi biar jadi....teringin nak mkn cendol ni....:)
ina...tula noli pun tak ada acuan maruku...guna tempat kisar bawang, carot tu...kan ada lubang lubang....boleh la buat bentuk....tapi tak jadi sebab tak keras kot cendol tu...hancur....memang tak leh mkn.....kena try lagi ...:)
Post a Comment